Home Πετρούπολη ΡΑΚ: ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΣΔΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΥΤ. ΑΘΗΝΑΣ & ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
ΡΑΚ: ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΣΔΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΥΤ. ΑΘΗΝΑΣ & ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΡΑΚ: ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΣΔΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΥΤ. ΑΘΗΝΑΣ & ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ

0
0

Η ΡΑΚ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΣΔΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Γ΄ ΦΑΣΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ

 

Η «Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση» δια χειρός του επικεφαλής Νίκου Σακούτη κατάθεσε στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου την εισήγησή της για το θέμα της επέκτασης της Φυλής.

 

Κάνει λόγο για μία απόφαση ντροπής που πάρθηκε πραξικοπηματικά από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΔΝΑ. Το σημερινό αδιέξοδο είναι αποτέλεσμα της μεθόδευσης των τριών τελευταίων χρόνων ώστε να φαίνεται η επέκταση της χωματερής ως η μόνη λύση.

 

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΡΑΚ

«Όπως είναι γνωστό, μια από τις τελευταίες πράξεις της Ρ. Δούρου πριν αποχωρήσει και από την Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ ήταν η απόφαση για νέες εσωτερικές επεκτάσεις στον υφιστάμενο ΧΥΤΑ και ανάθεση μελέτης για επέκταση του ΧΥΤΑ σε νέα περιοχή (Γ Φάση).

Η 248/2019 απόφαση της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ που πάρθηκε πραξικοπηματικά και «εν κρυπτώ «ως κατεπείγουσα την 1η Αυγούστου με «διαδικασία  ανταγωνιστικής διαπραγμάτευσης» σημαίνει νέα χωματερή στη Φυλή, στην περιοχή της Γ΄ φάσης, και αυτό πλέον το ομολογούν οι πάντες. Για προαποφασισμένη, ελλείψει εναλλακτικής λύσης, επέκταση του ΧΥΤΑ της Φυλής προς την κατεύθυνση της Αττικής Οδού (μέσα στον ήδη αδειοδοτημένο χώρο, κάνει λόγο ο Γ.Γ  Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Γραφάκος).

Μια απόφαση-ντροπή, χωρίς να προηγηθεί καμία συζήτηση στα Δημοτικά Συμβούλια και χωρίς ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών που υποτίθεται ότι περίμενε οριστικό κλείσιμο της Φυλής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πετρούπολης εδώ και 3 χρόνια, προειδοποιούσε πως μεθοδεύεται συστηματικά  νέα χωματερή . Το αδιέξοδο, στο οποίο οδηγήθηκαν  τα πράγματα, ήταν μεθοδευμένο, προκειμένου να αποφασιστεί η κατασκευή νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Δεν ανακάλυψαν ξαφνικά πως ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει ζωή ως τον ερχόμενο Νοέμβριο.

 

ΣΥΝΕΧΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο με συνεχή ψηφίσματα είχε προειδοποιήσει την κα. Δούρου και την κυβέρνηση  για τον κορεσμό του ΧΥΤΑ και την επερχόμενη κρίση . Θυμίζουμε πως, κατά τη διάρκεια της θητείας της κας. Δούρου, είχαμε άλλες δυο επεκτάσεις στο ΧΥΤΑ Φυλής. Το 2017, για 3.500.000 κ.μ. και το 2018, για 1.500.000 κ.μ. με συνεχή δικαιολογία  πως η επέκταση αυτή θα είναι η τελευταία και πως θα γίνουν οι νέες εγκαταστάσεις που όμως δεν έγιναν ποτέ.

Το αδιέξοδο και τα στενά χρονικά περιθώρια είναι τώρα δεδομένα, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για να γίνει άλλη μια νέα χωματερή στη Φυλή. Η συνέχιση της λειτουργίας της δεν είναι μονόδρομος. Η ανάγκη για άμεση κατασκευή νέων χώρων ασφαλούς διάθεσης των απορριμμάτων δεν πρέπει να ικανοποιηθεί και πάλι σε βάρος της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής. Η δίκαιη κατανομή των όποιων βαρών συνεπάγεται η ήπια διαχείριση των απορριμμάτων είναι επιβεβλημένη και εφικτή.   Όποια νέα  εγκατάσταση και να γίνει, είτε στη Φυλή, είτε αλλού, θα χρειαστεί νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση, διεθνείς διαγωνισμούς, νέα κατασκευαστικά έργα κ.λπ..

 

Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ

 

Ο ΧΥΤΑ Φυλής είναι η κορυφή του παγόβουνου. Το κλείσιμό του θα διασφαλιστεί οριστικά και αμετάκλητα με την παύση του συνόλου των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στην εγκατάσταση (ΟΕΔΑ) Φυλής και την ένταξη της ευρύτερης περιοχής σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης, για όσο χρόνο χρειαστεί.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι: 

  • Θα σταματήσει κάθε διαδικασία για τη λεγόμενη αναβάθμιση του ΕΜΑΚ Φυλής. Ο διπλασιασμός της δυναμικότητας του θηριώδους, αναποτελεσματικού και πανάκριβου ΕΜΑΚ συνιστά σκάνδαλο και αδικία σε βάρος των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας – Αττικής.
  • Θα απομακρυνθεί ο αποτεφρωτήρας επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων.
  • Θα δημοσιοποιηθούν οι μελέτες για τα ρυπαντικά φορτία του ΧΥΤΑ, που έχει εκπονήσει ο Δήμος Φυλής. Η συγκάλυψη του σκανδάλου των συγκεκριμένων μελετών από την κ. Δούρου και την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν προκλητική και απαράδεκτη και εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων που εργάζονται και ζουν κοντά στο ΧΥΤΑ.
  • Θα εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για το λατομείο Μουσαμά, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Ζωφριάς του δήμου Φυλής και γειτνιάζει με την Πετρούπολη και το Καματερό.
  • Θα καταργηθεί το καθεστώς των αντισταθμιστικών.

 

Μας ανησυχεί βαθύτατα ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει το θέμα και  η σημερινή  κυβέρνηση, μέσω του Γ.Γ Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Γραφάκου, όσο και η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Διακρίνουμε μια ξεκάθαρη πρόθεση υπονόμευσης της αντίληψης της αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, που χαρακτηρίζει το υφιστάμενο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, κάτι στο οποίο έχουν συμβάλλει με τις πολιτικές που ακολούθησαν, η απελθούσα κυβέρνηση και η απελθούσα Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Πρακτικά, εκφράζεται με τη μονομερή εστίαση στην κατασκευή 3-4 μονάδων μηχανικής επεξεργασίας απορριμμάτων -μέσω ΣΔΙΤ-, με τη δημιουργία προϋποθέσεων για το συνδυασμό τους με υποδομές ενεργειακής αξιοποίησης – καύσης και με τη ραγδαία επέκταση πρακτικών ιδιωτικοποίησης σε όλους τους τομείς της διαχείρισης.

 

ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Στον αντίποδα αυτών των επιλογών, επισημαίνουμε -για μια ακόμη φορά- την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη, ως βέλτιστη επιλογή, ακολουθούμενη από την προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και τις άλλες μορφές ανάκτησης (π.χ. κομποστοποίηση βιοαποβλήτων). Αυτές  είναι και οι βασικές προτεραιότητες σε όλες τις σύγχρονες πολιτικές διαχείρισης.

Τα παραπάνω προϋποθέτουν σαφή πολιτική βούληση και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων (νομοθετικές ρυθμίσεις, χρηματοδότηση, στήριξη του δημόσιου – κοινωνικού χαρακτήρα της διαχείρισης απορριμμάτων )

Το Δημοτικό  Συμβούλιο της Πετρούπολης ζητά την ανάκληση της 248/2019 απόφασης της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ και αν δεν ανακληθεί θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα προκειμένου να αποτραπεί η νέα χωματερή. Ταυτόχρονα στηρίζει και θα διευκολύνει τη δράση όλων των κινημάτων και των φορέων που αγωνίζονται για το οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής».