Home Δυτική αθήνα ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

0
0

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».

 

Στα χέρια της Περιφέρειας Αττικής περνά το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Κ. Χατζηδάκη, μετά τη συνάντησή του σήμερα για το θέμα με τον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, τον δήμαρχο Ιλίου Ν. Ζενέτο και τον δήμαρχο Αγίων Αναργύρων-Καματερού Στ. Τσίρμπα.

 

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Στα τέλη Αυγούστου, όταν επισκέφθηκα το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» και είδα την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, είπα ότι θα βρεθεί μέσα στο Σεπτέμβριο μία καθαρή λύση για αυτό το θέμα. Και σήμερα ανακοινώνουμε ακριβώς αυτή την καθαρή λύση.

Το Πάρκο Τρίτση παύει να είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής. Με ορατή και διακριτή συμμετοχή των Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων-Καματερού.

Η δουλειά των υπουργείων δεν είναι να είναι διαχειριστές πάρκων. Τα υπουργεία έχουν επιτελικό ρόλο. Δεν αποκτούν ειδικό βάρος οι υπουργοί όταν φορτώνονται αρμοδιότητες και ειδικά τέτοιου είδους αρμοδιότητες. Ειδικό βάρος οι υπουργοί και τα υπουργεία αποκτούν όταν επιτελούν τον επιτελικό τους ρόλο.

Είναι κατεύθυνση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσουμε έμφαση ιδιαίτερη στο περιβάλλον, αλλά για να έχουμε αποτελέσματα, πρέπει να υιοθετήσουμε και μια νέα φιλοσοφία. Δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι ακολουθώντας προσωπικά τον δρόμο που ακολούθησαν προκάτοχες κυβερνήσεις με τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι σήμερα, θα καταλήξω προσωπικά σε διαφορετικά αποτελέσματα.

Πρέπει να υιοθετήσουμε τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. Η συμμετοχή της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των πάρκων είναι κομβικής σημασίας και έχει σίγουρα προστιθέμενη αξία».

Σχετικά με το θέμα της χρηματοδότησης, ο υπουργός διευκρίνισε πως «ό,τι έχει το υπουργείο, μεταφέρεται στην Περιφέρεια και σίγουρα θα στηριχθεί η Περιφέρεια ως προς τις ανάγκες διαχείρισης του πάρκου».

 

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ: ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ

Την αναβάθμιση και ενίσχυση του μητροπολιτικού χαρακτήρα του πάρκου επισήμανε στη δήλωσή του ο κ. Πατούλης: «Για το συγκεκριμένο ζήτημα θεωρούμε ότι μέσα από την συμπόρευση και τη συνδιαχείριση της Περιφέρειας Αττικής με τους όμορους δήμους, του Ιλίου και των Αγίων Αναργύρων, το πάρκο θα αναβαθμιστεί, θα ενισχυθεί ο μητροπολιτικός του χαρακτήρας και συγχρόνως θα επιτελέσει και τον ρόλο του, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει.

Προτεραιότητά μας είναι να γίνει η Αττική περιφέρεια υγείας, ευζωίας και να είμαστε σε θέση να δίνουμε στους πολίτες τη δυνατότητα να επωφελούνται των κοινόχρηστων χώρων, σε ένα υγιές και λειτουργικό περιβάλλον.

Θα προχωρήσουμε άμεσα σε παρεμβάσεις προκειμένου το Πάρκο να γίνει λειτουργικός χώρος αναψυχής, αλλά και κέντρο ανάπτυξης της περιβαλλοντικής συνείδησης των παιδιών μας, μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα.

Είναι σαφές ότι οι κάτοικοι των δύο δήμων, οι οποίοι θα βρίσκονται κοντά, θα έχουν τον πρώτο λόγο στο επίπεδο της αξιοποίησης αυτών των δυνατοτήτων. Είμαι σίγουρος ότι μέσα από τη δική μας προσπάθεια και την συμπόρευση μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση του πρώτου βαθμού θα κάνουμε τα πάντα, όπως ακριβώς γίνεται σε όλη την Ευρώπη».

 

Ν. ΖΕΝΕΤΟΣ: ΕΛΠΙΖΩ ΣΕ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Την ελπίδα του ότι το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» θα λειτουργήσει υπό διαφορετικό καθεστώς διαχείρισης, ώστε να μην αντικρίζουν ξανά οι πολίτες της Αττικής φαινόμενα αδιαφορίας και εγκατάλειψης, εξέφρασε ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, στις δηλώσεις του: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό για την άμεση αντίδρασή του. Είμαι βέβαιος ότι θα εξετάσει προσεκτικά το θέμα του Πάρκου. Από τη δήλωση του φαίνεται ότι ίσως πάμε σε έναν νέο τρόπο διαχείρισης. Μέχρι σήμερα η Περιφέρεια ορίζει τον πρόεδρο, ωστόσο αυτό δε σημαίνει τίποτα. Θέλω να ελπίζω ότι θα πάμε σε ένα νέο καθεστώς, το οποίο θα λειτουργήσει προς όφελος του Πάρκου και δε θα ξαναδούμε φαινόμενα σαν και αυτά που βλέπουμε κάθε χρονιά».

Παράλληλα ο δήμαρχος Ιλίου, έθεσε επιτακτικά το θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου, τα οποία παραχωρήθηκαν στο Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου με το Ν. 4414/2016, χαρακτηρίζοντας ως προαπαιτούμενο την επίλυσή του, πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.  «Εν μια νυκτί και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση, το δημοτικό στάδιο Ιλίου, το γήπεδο ποδοσφαιρικών Ακαδημιών, ο χώρος πρόσβασης των δυο γηπέδων και ο περιβάλλων χώρος, ο χώρος εκδηλώσεων των πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων, γήπεδα μπάσκετ, ποδοσφαίρου, το πράσινο σημείο ανακύκλωσης και το αμαξοστάσιο παραχωρήθηκαν στο Φορέα. Πρόκειται για το αθλητικό ισοζύγιο του Δήμου μας και δεν το διαπραγματευόμαστε. Είναι πάνδημο αίτημα των κατοίκων, των φορέων και των Συλλόγων».

 

ΣΤ. ΤΣΙΡΜΠΑΣ: ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ

Ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Σταύρος Τσίρμπας εξέφρασε την ικανοποίησή του που το Πάρκο θα διατηρήσει το μητροπολιτικό του χαρακτήρα. «Σημαντική ημέρα η σημερινή για το Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού αλλά και για το Πάρκο Τρίτση που το περιβάλλει κατά τα τρία τέταρτα. Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό για την άμεση ανταπόκριση, αλλά και τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη και το Δήμαρχο Ιλίου Νίκο Ζενέτο. Θεωρώ ότι βρέθηκε άμεση λύση με τη διαχείριση και τη χρηματοδότηση. Δεσμεύτηκε και ο Περιφερειάρχης και ο υπουργός ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει αλλά και να αναβαθμιστεί το πάρκο όπως αξίζει στους πολίτες όλου του Λεκανοπεδίου».

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΚΕ

Ανακοίνωση εξέδωσε μετά τη συνάντηση του υπουργού Κ. Χατζαηδάκη με τον περιφερειάρχη Αττικής και τους δημάρχους Ιλίου και Αγίων Αναργύρων – Καματερού  Δυτικός Τομέας Οργάνωσης του ΚΚΕ όπου αναφέρει:

«Μετά  από  συναντήσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τους δημάρχους Ιλίου και Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Ν. Ζενέτο και Σ. Τσίρμπα αντίστοιχα, ανακοινώθηκε η μεταφορά της αρμοδιότητας της διοίκησης του Πάρκου Τρίτση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην Περιφέρεια Αττικής, που θα επικυρωθεί νομοθετικά το επόμενο διάστημα.

Το νέο διοικητικό σχήμα είναι ένα από τα πολλά που έχουν ανακοινωθεί κατά καιρούς, πάντα… μετά βαΐων και κλάδων. Όμως, παρά τις διοικητικές αλλαγές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, ένα πράγμα δεν αλλάζει: η διαχρονική υποβάθμιση του πάρκου. Γιατί παραμένει η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση του,  με συνέπεια να φτάνουμε στις πρόσφατες απαράδεκτες εικόνες με λίμνες και κανάλια που έχουν στερέψει από νερό και έχουν γεμίσει με νεκρά ψάρια.

«Καθαρή λύση» για το πάρκο δεν αποτελεί η κυβερνητική επιλογή για μεταφορά της αρμοδιότητας που είναι ενταγμένη στην πολιτική που αντιμετωπίζει το περιβάλλον και του ελεύθερους χώρους ως πεδίο κερδοφορίας για επιχειρηματικούς ομίλους, με το λαό να πληρώνει το μάρμαρο.

Η σωτηρία του πάρκου βρίσκεται στον αγώνα του εργατικού-λαϊκού κινήματος που μπήκε μπροστά για τη δημιουργία του και το έχει περιφρουρήσει από «οικολογικά ευαίσθητους» επιχειρηματίες.

Εδώ και τώρα:

-Επαρκή, σταθερή και αποκλειστική χρηματοδότηση του πάρκου από τον κρατικό προϋπολογισμό

-Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα για τις ανάγκες λειτουργίας, συντήρησης και φύλαξης του πάρκου

-Έκτακτη επιχορήγηση για τις επείγουσες ανάγκες του πάρκου

Δυναμώνουμε τον αγώνα για πάρκο ανοιχτό στο λαό και κλειστό στα επιχειρηματικά συμφέροντα.