Home Χωρίς κατηγορία ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗ ΦΥΛΗ ΕΓΙΝΕ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ [VIDEO]
ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗ ΦΥΛΗ ΕΓΙΝΕ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ [VIDEO]

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗ ΦΥΛΗ ΕΓΙΝΕ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ [VIDEO]

0
0

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ, ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ, ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΓΟΡΓΑ ΒΗΜΑΤΑ

 

Τέσσερα εργολαβικά σχήματα κατέθεσαν αιτήσεις για να αναλάβουν τη φερόμενη «μεταβατική διαχείριση» των απορριμμάτων που δεν σημαίνει άλλο από την επέκταση της Χωματερής της Φυλής με τη δημιουργία νέων κυττάρων.

Την Πέμπτη 14.11.2019, ολοκληρώθηκε η προθεσμία για την υποβολή φακέλων αίτησης συμμετοχής στο διαγωνισμό και έγινε γνωστό μόνο το ένα από τα σχήματα, που δεν είναι άλλο από αυτό της εταιρείας «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ». Αφού ελεγχθούν οι φάκελοι, θα γίνει η προεπιλογή  των σχημάτων που θα συμμετάσχουν στο επόμενο στάδιο, αυτό της υποβολής προσφορών και τελικής επιλογής αναδόχου.

 

ΧΕΡΙ –ΧΕΡΙ ΠΑΠΠΟΥΣ ΚΑΙ ΜΠΟΥΡΑΪΜΗΣ

Πρόκειται ίσως για την πιο κρίσιμη στιγμή στην πολυετή αμαρτωλή ιστορία της  εγκατάστασης της Φυλής, με οδυνηρές συνέπειες για τη Δυτική Αθήνα , τη Δυτική Αττική, αλλά και ολόκληρη την αττική όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σε αυτήν την εξέλιξη πρωτοστατούν ο νυν και ο πρώην δήμαρχος Φυλής (Παππούς και Μπουραΐμης), από τη θέση του μέλους της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, θέση την οποία επιχειρούν να «καπαρώσουν» και στη νέα σύνθεση του οργάνου, για την επόμενη πενταετία.

Το Δυτικό Μέτωπο επισημαίνει ότι άμεση προτεραιότητα  είναι να ακυρωθεί ο διαγωνισμός πάση θυσία. Για να γίνει αυτό πρέπει να συγκλίνουν όλα τα ρεύματα των κοινωνικών αντιστάσεων, που αναπτύσσονται και πάλι, μέσω των φορέων και των συλλογικοτήτων των δήμων της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής. Ένα ουσιαστικό πλαίσιο διεκδικήσεων που εκφράζει την πλειοψηφία των πολιτών έχει υιοθετηθεί στην πράξη και θα ήταν κρίμα να ακυρωθεί, στο όνομα επιμέρους διαφορετικών προσεγγίσεων δευτερεύουσας σημασίας.

Αυτό το κλίμα είναι που οδήγησε στην κοινή ανακοίνωση των δημάρχων της Δυτικής Αθήνας, μια σημαντική πρωτοβουλία, η οποία -για να έχει αντίκρισμα- οφείλει να συνδυαστεί με την αποφασιστική συνδρομή στους φορείς και στις συλλογικότητες της Δυτικής Αθήνας – Δυτικής Αττικής, για τη συγκρότηση ενός πλατιού διαδημοτικού αγωνιστικού συντονισμού, για το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής.

 

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ

Τις θέσεις του για το οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής παρουσίασε το Δυτικό Μέτωπο σε εκδήλωση που πραγματοποίησε στις 13.11.2019 στο Δημαρχείο Ιλίου.

Οι υπεύθυνοι έκαναν λόγο για τις επείγουσες δράσεις και υποδομές που είναι αναγκαίες για την υλοποίηση της αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στην προδιαλογή και ανάκτηση υλικών.

 

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής του Δυτικού Μετώπου Τάσος Κεφαλάς η συγκεκριμένη πρωτοβουλία κρίθηκε επιβεβλημένη πρώτον, επειδή όλοι διαπιστώνουν την κρισιμότητα της κατάστασης αλλά μένουν στα λόγια χωρίς δράσεις, κυριαρχεί ο εφησυχασμός και η αναβλητικότητα χωρίς να υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Δεύτερον, επειδή διατυπώνονται οι γενικές αρχές με γενικολογία και αοριστίες χωρίς να περιγράφει με τρόπο απλό και κατανοητό τα όσα διακηρύσσει. Και τρίτον, επειδή και τα κινήματα πρέπει επιτέλους να κινηθούν ενιαία να πάρουν πρωτοβουλίες αφήνοντας πίσω την ηττοπάθεια, τα φοβικά σύνδρομα και τη λογική της ανάθεσης του μέλλοντός μας στο κράτος και στα οικονομικά συμφέροντα.

 

 

ΤΑ ΟΚΤΩ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Οι εκπρόσωποι του Δυτικού Μετώπου περιέγραψαν εν συντομία την υφιστάμενη κατάσταση και τους λόγους για τους οποίους φτάσαμε στο σημερινό οριακό σημείο και εξήγησαν γιατί είναι η κατάλληλη στιγμή να διεκδικήσουμε και να υλοποιήσουμε το οριστικό κλείσιμο του συνόλου της εγκατάστασης της Φυλής. Παρουσίασαν, αναλυτικά, τις δομές και τις δράσεις για την υλοποίηση του μοντέλου της αποκεντρωμένης διαχείρισης στην Αττική, εστιάζοντας στα εξής:

  1. Στη χρονική αναπροσαρμογή της υλοποίησης των στόχων της προδιαλογής, με ορίζοντα το τέλος του 2026.
  2. Στην κατεπείγουσα ανάγκη να ξεκινήσουν τώρα οι διαδικασίες χωροθέτησης και κατασκευής των αναγκαίων νέων χώρων ασφαλούς διάθεσης. Όχι μόνο για να μην οδηγηθούμε σε φαινόμενα ακραίας περιβαλλοντικής και υγειονομικής κρίσης, αλλά και για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να μας επιβληθούν βίαια η καύση και η πλήρης ιδιωτικοποίηση του συστήματος διαχείρισης.
  3. Στην ταυτόχρονη έναρξη των διαδικασιών κατασκευής των δημοτικών – διαδημοτικών υποδομών προδιαλογής των υλικών και των μονάδων επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων, για να μη μετεξελιχθούν οι νέοι χώροι υγειονομικής ταφής σε χωματερές τύπου Φυλής -και ως προς το μέγεθος και ως προς τη λειτουργία τους- και για να αρχίσουν να υλοποιούνται οι επικαιροποιημένοι στόχοι. Με βάση τους υπολογισμούς του Δυτικού Μετώπου δύο, σχετικά μικροί, χώροι υγειονομικής ταφής υπολείμματος (ΧΥΤΥ) και 4 – 5 αποκεντρωμένες μονάδες μηχανικής επεξεργασίας – ανακύκλωσης θα μπορούσαν να καλύψουν, σε βάθος χρόνου, τις ανάγκες της περιφέρειας Αττικής.
  4. Στην επανεξέταση και επικαιροποίηση τώρα των τοπικών σχεδίων διαχείρισης των δήμων, στη βάση των περιγράφονται στο ειδικό παράρτημα του υφιστάμενου εθνικού σχεδίου (ΕΔΣΑ).
  5. Στην ακύρωση της 248/2019 απόφασης της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, που σηματοδοτεί τη συνέχιση της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής, για τα επόμενα δέκα χρόνια, με την κατασκευή νέων ΧΥΤΑ και την παράλληλη λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας (ΕΜΑΚ).
  6. Στη χωροθέτηση των νέων υποδομών με κριτήρια γεωγραφικά, πληθυσμιακά και περιβαλλοντικά και με τη λογική της μικρής κλίμακας και του δίκαιου επιμερισμού των όποιων βαρών.
  7. Στην κατάργηση των αποτυχημένων και αδιαφανών ιδιωτικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης, που ευθύνονται για την αποτυχία της ανακύκλωσης στη χώρα και στην αντιμετώπιση της εισφοράς ανακύκλωσης σαν δημόσιου πόρου, για την ενίσχυση και ανάπτυξη των τοπικών – δημοτικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης.
  8. Στη διάθεση των χρηματοδοτικών πόρων, κατά προτεραιότητα, στις δράσεις πρόληψης, προδιαλογής και ανάκτησης υλικών, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των δήμων, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτά που τους αναλογούν και που τους ζητούνται.

 

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο δυσμενές -και για τη διαχείριση των αποβλήτων- πολιτικό περιβάλλον. Οι πρόσφατες πρωθυπουργικές εξαγγελίες, με τη μορφή των πέντε «στόχων» επιτείνουν τις ανησυχίες, αφού: ο στόχος του 50% για την προδιαλογή υλικών μεταφέρεται στο 2030, η υποχρέωση για ξεχωριστά ρεύματα προδιαλογής ανακυκλώσιμων υλικών εγκαταλείπεται, εξαγγέλλεται μια άτολμη και περιορισμένη δράση ξεχωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, επαναλαμβάνεται η αγκύλωση στην επιλογή των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και δίνεται η υπόσχεση στους δήμους για περισσότερα μέσα και λιγότερους περιορισμούς, που θα μπορούσε -κρίνοντας και από τη σχετική τροπολογία στο νέο αναπτυξιακό νόμο- να διαβαστεί και σαν μεγαλύτερη ευχέρεια στην ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών.

Είναι προφανές, ότι οι παραπάνω επιλογές προδιαγράφουν συντήρηση και επιδείνωση της υπάρχουσας κατάστασης και έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα χαρακτηριστικά της λύσης. Ιδιαίτερα, η πρόθεση  να καταργηθούν μια σειρά θετικών προβλέψεων του υφιστάμενου ΕΣΔΑ. Το Δυτικό Μέτωπο, αντίθετα, υποστηρίζει ότι πρέπει να απαιτηθεί η ολοκλήρωσή τους, η απάλειψη των όποιων γκρίζων ζωνών και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων (νομοθετικών, διοικητικών, κλπ.), για να μπορέσουν να πάρουν «σάρκα και οστά». Ιδιαίτερα, επιμένει στην ακύρωση της προσπάθειας «νομιμοποίησης» της καύσης, στην κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης αποβλήτων και στη ριζική αναμόρφωση του διάτρητου συστήματος ανακύκλωσης.

Είναι σαφές ότι, με δεδομένες τις γενικότερες πολιτικές συμπλεύσεις στο συγκεκριμένο θέμα, το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί -κυρίως- από τη δυναμική που θα έχουν τα κινήματα των πολιτών και από το εύρος της απήχησης που θα έχει η επικαιροποιημένη πρόταση της αποκεντρωμένης διαχείρισης. Στις συνθήκες αυτές, όσοι έχουν επιλέξει το δρόμο της κινηματικής δράσης, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, χρειάζεται:

  1. Να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο διεκδικήσεων, που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο εκμετάλλευσης από τις δυνάμεις του συντηρητικού τόξου, συνεχίζοντας και αναπαράγοντας το έκτρωμα της Φυλής και
  2. Να ανακαλύψουν, επιτέλους, την αξία της ευρείας διαδημοτικής συσπείρωσης και δράσης, που θα προτάσσει τα πολλά που μας ενώνουν, σεβόμενη πλήρως τις, αναπόφευκτες, επιμέρους ιδεολογικές και πολιτικές επιλογές.

 

Στην παρουσίαση των θέσεων και των προτάσεων του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ παραβρέθηκαν πολίτες – μέλη φορέων και συλλογικοτήτων, εκπρόσωποι δημοτικών αρχών και παρατάξεων από τη Δυτική Αθήνα και τη Δυτική Αττική -και όχι μόνο-, μέλη περιφερειακής παράταξης, καθώς και μέλη των διοικήσεων της ΟΛΜΕ και της ΕΜΔΥΔΑΣ.

 

Σε ότι αφορά στη, σχεδόν, ταυτόχρονη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης των δημάρχων της Δυτικής Αθήνας, το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ εκτιμά πως πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, η οποία οφείλει να συνδυαστεί με ένα επόμενο βήμα: την αποφασιστική συνδρομή στους φορείς και στις συλλογικότητες της Δυτικής Αθήνας – Αττικής, για τη συγκρότηση ενός πλατιού διαδημοτικού αγωνιστικού συντονισμού, για το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής.

2019_11_12_Δυτικό μέτωπο_πρόταση εξόδου από την κρίση