Home Δυτική αθήνα ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΓΙΑ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ: ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΟΥΡΟΥ!
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΓΙΑ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ: ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΟΥΡΟΥ!

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΓΙΑ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ: ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΟΥΡΟΥ!

0
0

Ο ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ

 

«Έχουμε την εικόνα που είδε ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον Απρίλιο επισκεπτόμενος τον ΧΥΤΑ Φυλής και είπε πως ολόκληρη η Αττική κάθεται πάνω σε μία ωρολογιακή βόμβα από σκουπίδια». Αυτή  ήταν η απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη στην σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Ιωάννη Γκιόκα.

 

 

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΓΚΙΟΚΑ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας κατάθεσε επίκαιρη ερώτηση προς του υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην οποία ανέφερε:

«Επανερχόμαστε με επίκαιρη ερώτηση σχετικά με δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στην ΟΕΔΑ Φυλής, καθότι η υπ’ αριθμό 665/13-09-19 ερώτησή μας δεν έχει απαντηθεί.

 

Επιπλέον, στο διάστημα που μεσολάβησε, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημιουργίας Ξανά επικύρωσαν με την ψήφο τους την απόφαση του ΕΣΔΝΑ για κατασκευή και λειτουργία νέου ΧΥΤΑ στην ΟΕΔΑ Φυλής, ελάχιστης χωρητικότητας 4.000.000 m3 με πρόβλεψη διπλασιασμού τους, ώστε η διάρκεια λειτουργίας του νέου ΧΥΤΑ να φτάσει, κατ΄ ελάχιστον, τα 4 χρόνια. Η εκτιμώμενη αξία της σχετικής σύμβασης ορίζεται στην προκήρυξη ίση με 48.008.843,45 € πλέον ΦΠΑ («αναβαθμίστηκε» πρόσφατα κατά 1 εκ.€ πλέον ΦΠΑ), κόστος που θα καλυφθεί από ίδιους πόρους του ΕΔΣΝΑ, δηλαδή απ’ ευθείας από το λεηλατημένο εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών, μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.

 

Έτσι, καταδικάζεται ο λαός της περιοχής – και παρά τα επιστημονικά και στατιστικά στοιχεία για την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργήσει πάνω από μισό αιώνα η χωματερή – να συνεχίζει να ζει δίπλα στα σκουπίδια, σαν να μην του έφτανε η φτώχεια, η ανεργία, οι μεγάλες ελλείψεις σε Παιδεία και Υγεία, η απουσία υποδομών για την προστασία της λαϊκής οικογένειας. Υπενθυμίζεται δε ότι το σύνολο της ΟΕΔΑ Φυλής, όπου προβλέπεται και ο νέος ΧΥΤΑ, παραμένει στη Ζώνη Α απολύτου προστασίας του όρους Αιγάλεω, απόλυτα απαγορευτική για εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων.

 

Αυτή η εξέλιξη δικαίως έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση στους κατοίκους του Θριάσιου και της Δυτικής Αθήνας. Οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις τους αναδεικνύουν τις ευθύνες διαχρονικά των κυβερνήσεων και των διοικήσεων Περιφέρειας Αττικής και ΕΔΣΝΑ, η πολιτική των οποίων αντιμετωπίζει τα σκουπίδια ως πεδίο κερδοφορίας μεγάλων ομίλων, που λυμαίνονται τη λειτουργία της ΟΕΔΑ Φυλής και του αποτεφρωτήρα, όσο και της Δημοτικής Αρχής Φυλής, που υπερψήφισε όλο τον αντιλαϊκό σχεδιασμό, και προσπαθεί να καλύψει τη συγκεκριμένη παραπέρα αντιλαϊκή εξέλιξη. Πολιτική η οποία, προκειμένου για την Αττική, δεν εντοπίζεται μόνο στην ΟΕΔΑ Φυλής αλλά, μεταξύ άλλων, και σε αυτή του Γραμματικού, όπως επανειλημμένα έχουμε αναδείξει με πλήθος ερωτήσεων, για τις οποίες δεν παίρνουμε απαντήσεις και άμεσα θα επανέλθουμε.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τί προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση:

 

Για να αποτρέψει το νέο επιχειρούμενο έγκλημα σε βάρος των κατοίκων του Θριάσιου και της Δυτικής Αθήνας και να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής και ποια στάση θα κρατήσει κατά τη διαδικασία έκδοσης των περιβαλλοντικών και άλλων αδειοδοτήσεων του νέου ΧΥΤΑ, και μάλιστα σε περιοχή απολύτου προστασίας.

 

Για να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις και να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων και επέκταση υφιστάμενης στην ευρύτερη περιοχή, περιλαμβανόμενου και του θηριώδους, κοστοβόρου και ιδιωτικοποιημένου ΕΜΑΚ, στην προοπτική της περιβαλλοντικής αποφόρτισής της από ρυπαίνουσες δραστηριότητες».

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

«Υπήρχε ένας σχεδιασμός από το 2014 από τον τότε περιφερειάρχη, κ. Σγουρό, για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με μονάδες ολοκληρωμένης επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Αττική, με βάση τον περιφερειακό σχεδιασμό, με βάση χωροθετήσεις οι οποίες είχαν γίνει. Όλα αυτά εγκαταλείφθηκαν στη συνέχεια από την προηγούμενη περιφερειάρχη, κ. Δούρου, στο όνομα ενός υπερφιλόδοξου σχεδιασμού, που δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Το 2012-2014, όταν ήμουν υπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τις συμβάσεις ΣΔΙΤ, με τις συμβάσεις που είχαμε κάνει για τις Σέρρες και για την Ήπειρο μπήκαν στις ράγες μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σήμερα τόσο στην Ήπειρο όσο και στις Σέρρες έχει λυθεί χάρη στις δικές μας πολιτικές. Αντίστοιχες συμβάσεις  όμως που υπεγράφησαν στην Αττική και στην Κέρκυρα ακυρώθηκαν κατόπιν από την περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική και από τον δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κέρκυρα. Ακυρώθηκαν και το αποτέλεσμα είναι αυτό που ξέρει όλη η Ελλάδα με τα σκουπίδια στην Κέρκυρα. Να το κόστος του λαϊκισμού, να πόσο πληρώνουμε όλοι μαζί το ότι φεύγουμε από πρακτικές οι οποίες υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Έχουμε ζητήσει από την Περιφέρεια Αττικής να υποβάλει το σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική στο πλαίσιο και του νέου περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τους επόμενους μήνες, ο κ. Πατούλης, ο νέος περιφερειάρχης και το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής θα υποβάλουν τις προτάσεις τους και με βάση αυτές τις προτάσεις θα κινηθούμε».

Αυτή ήταν η απάντηση του Κωστή Χατζηδάκη που προσέθεσε ότι η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή είναι και στις δικές τους πολιτικές, όπως και η εισαγωγή ουσιαστικά του κάθε κάδου για τα οργανικά, για τα τρόφιμα δηλαδή σε μεγάλο βαθμό που προφανώς αυτές οι πολιτικές θα απαλύνουν το πρόβλημα. Μόνο, όπως τόνισε,  που όλα αυτά απαιτούν κάποιον χρόνο και συμπλήρωσε: «Το πρόβλημα, όμως, της Φυλής, το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική είναι άμεσο, είναι των επόμενων μηνών. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι. Να είμαστε όλοι πρακτικοί και υπεύθυνοι. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό, τι γίνεται στη Γερμανία, στη Σουηδία, στην Αυστρία, στην Ιταλία. Ας το κάνουμε επιτέλους και στην Ελλάδα, να σταματήσουμε να είμαστε οι τελευταίοι των τελευταίων στη διαχείριση των απορριμμάτων».