Home Δυτική αθήνα ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: ΆΘΛΙΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: ΆΘΛΙΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: ΆΘΛΙΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΑΤΤΙΚΗΣ

0
0

ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Κ. ΠΑΤΟΥΛΗ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ  

 

Ο κ. Πατούλης  στην σημερινή παρουσίαση στο Ζάππειο  των θέσεων  της περιφέρειας Αττικής για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων  διατύπωσε με τον πιο ωμό και κυνικό τρόπο την πρότασή του  για μια υπερσυγκεντρωτική εγκατάσταση  κολοσσιαίων διαστάσεων  που αλλού;  Στην Φυλή και την δυτική Αθήνα.

Ξεκαθάρισε πως από τις 6 μονάδες επεξεργασίας  που προβλέπει το υφιστάμενο περιφερειακό σχέδιο θα γίνουν  μόνο 2  νέες μονάδες  επεξεργασίας . Μία στο Γραμματικό και μία στον Πειραιά εκεί που βρίσκεται ο σημερινός σταθμός μεταφόρτωσης (ΣΜΑ).

Δηλαδή καταργούνται   οι  δυο μονάδες επεξεργασίας του κεντρικού  τομέα Αθηνών  καθώς και η  μονάδα επεξεργασίας του νοτιοανατολικού τομέα που προβλέπει το υφιστάμενο  ΠΕΣΔΑ.

Ο κ. Πατούλης δήλωσε πως για τις ανάγκες  του κεντρικού τομέα  Αθηνών θα χρησιμοποιηθεί το ΕΜΑΚ Φυλής , το οποίο θα αναβαθμιστεί  προκειμένου εκτός των συμμείκτων που θα επεξεργάζεται , να μπορεί να επεξεργάζεται (σε πρώτη φάση ) 120.000 τόνους βιοαποβλήτων και σταδιακά να φτάσει τους 200.000 τόνους.

Σε ότι αφορά τις δυο μονάδες  επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ)  του Μαρκόπουλου και των Μεγάρων,  ο κ. Πατούλης  δεν έκανε την παραμικρή αναφορά πράγμα που σημαίνει πως  τις ξεχνάμε και αυτές μαζί με τις 3  μονάδες επεξεργασίας  .

Το  σπουδαιότερο  το άφησε  για το τέλος ο κ. Πατούλης ξεκαθαρίζοντας  πως δεν θα γίνει κανένας νέος  χώρος τελικής διάθεσης στην Αττική με εξαίρεση το  Γραμματικό  (το οποίο  είναι ΧΥΤΥ μικρής δυναμικότητας  24.000 τόνων)  για τις τοπικές ανάγκες.

Συνεπώς ο μοναδικός χώρος  τελικής διάθεσης στην Αττική θα είναι ο ΧΥΤΑ Φυλής ο οποίος από κάποια στιγμή και μετά θα δέχεται τα υπολείμματα  των μονάδων επεξεργασίας αν και εφ΄ όσον  προχωρήσει το πρόγραμμα ανακύκλωσης. (λες και τα υπολείμματα των σκουπιδιών δεν είναι σκουπίδια).

Με άλλα λόγια η εγκατάσταση της Φυλής  θα φιλοξενεί την μεγαλύτερη  χωματερή του κόσμου , το μεγαλύτερο εργοστάσιο επεξεργασίας  παγκοσμίως  και  την μοναδική στην Αττική  μονάδα επεξεργασίας  βιοαποβλήτων .

Αν δεν είναι αυτό περιβαλλοντικός  ρατσισμός  τι άλλο είναι;

Είναι πλέον  απολύτως καθαρό πως η επιλογή του «όλα στην Φυλή» γίνεται με  καθαρά κοινωνικά- ταξικά κριτήρια .

Οι φτωχοί να φάνε την ρύπανση!

Οι μελέτες  που δημοσίευσε εχτές το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και που διαπιστώνουν «μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις, σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια, στις τιμές των αέριων, εδαφικών ρύπων και ρύπων του υδροφόρου ορίζοντα» και κάνουν λόγο για «απελπιστική περιβαλλοντική κατάσταση της εξεταζόμενης έκτασης των 10.000 στρεμμάτων» δεν φαίνεται να συγκινούν τον κ. Πατούλη και τους συν αυτώ .

Ούτε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ  που λένε πως οι θάνατοι πως  κατά την  περίοδο 1999-2015 η αύξηση του ποσοστού των θανάτων από νεοπλασίες στην δυτική Αττική είναι 34, 7 % ενώ στην υπόλοιπη Αττική 10,1% φαίνεται να συγκινούν τον κ. Πατούλη.

Ίσως να  θεωρούν  πως εμείς εδώ στα δυτικά έχουμε μεταλλαχτεί  πλέον σαν εκείνα  τα σκαθάρια που  αντέχουν  και  σε συνθήκες  πυρηνικού πολέμου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκης  στην ομιλία του  επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις  για την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων (καύση) κατηγορώντας όσους αντιδρούν για λαϊκισμό , στέλνοντας ένα σαφές  μήνυμα εν όψη της αναθεώρησης του ΕΣΔΑ.

Τώρα να στοιχηματίσουμε πως  και οι μονάδες καύσης που σχεδιάζουν θα γίνουν στην δυτική Αττική;  Μάλλον δεν χρειάζεται.