Home Δυτική αθήνα ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΠΟΛΗ: ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΠΟΛΗ: ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΠΟΛΗ: ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

0
0

 ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΤΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΞΑΡΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Επιστολή προς τον Δήμαρχο Ιλίου με θέμα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τον μετριασμό των συνεπειών της επιδημιολογικής έξαρσης στην τοπική οικονομία απέστειλαν, την Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, οι σύμβουλοι της δημοτικής κίνησης «Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον».
Ακολουθεί η επιστολή:

Κε Δήμαρχε,

Η πρωτόγνωρη κρίση στη δημόσια υγεία που εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες σε όλο τον πλανήτη, έχει θέσει τους πάντες σε κατάσταση συναγερμού και εγρήγορσης. Ο κρατικός μηχανισμός, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, όλοι όσοι βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης, οι ίδιοι οι πολίτες, όλες και όλοι έχουμε τεθεί σήμερα προ των ευθυνών μας.

Τις κρίσιμες αυτές στιγμές, θα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψουμε τη δική μας υγεία αλλά και αυτή των συνδημοτών μας. Ταυτόχρονα, έντονες είναι οι συνέπειες στον τομέα της οικονομίας, τόσο στη χώρα μας, όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Για το λόγο αυτό οφείλουμε να αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την στήριξη της τοπικής οικονομίας του Ιλίου που βάλλεται από την επιδημιολογική έξαρση.

Ήδη, με δημόσια ανακοίνωσή μας την Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020, σας καλέσαμε να απαλλάξετε από τα Δημοτικά Τέλη τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πόλης μας που πλήττονται.

Μάλιστα, την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020, η Ελληνική Κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ A68/2020), έδωσε τη δυνατότητα στους Δήμους, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να απαλλάσσουν από τα αναλογούντα δημοτικά τέλη επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Επιπλέον, για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού, δύναται να απαλλάσσονται του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί.

Σημειώνουμε ότι ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν ήδη ληφθεί από άλλους Δήμους, παραδείγματος χάριν από τον Δήμο Αθηναίων.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά την πόλη μας, θεωρούμε απολύτως αναγκαία την απαλλαγή όλων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της πόλης από τα αναφερόμενα τέλη για τουλάχιστον 6 μήνες, δεδομένου ότι η σημερινή επιδημιολογική κρίση επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ήδη πληττόμενη αγορά στο Ίλιον. Οι χρόνιες ανεπάρκειες της δημοτικής αρχής, που την φετινή χρονιά κορυφώθηκαν ιδιαίτερα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων (φτωχό εορταστικό πρόγραμμα και στολισμός της πόλης), ήρθαν να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο αυτήν την κατάσταση. Αν θέλουμε το σημερινό δυσμενές οικονομικό περιβάλλον να μην δώσει την χαριστική βολή στην αγορά της πόλης μας, με τεράστιες συνέπειες για την τοπική ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, ο Δήμος Ιλίου πρέπει να αναλάβει γενναίες και ουσιαστικές πρωτοβουλίες στήριξής της το συντομότερο δυνατό.

Με δεδομένα τα παραπάνω, σας καλούμε να δώσετε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να μελετήσουν τις οικονομικές επιπτώσεις ενός τέτοιου μέτρου για το Δήμο και να συγκαλέσετε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου, μέσω της διαδικασίας της τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να αποφασίσουμε για τις ανωτέρω απαλλαγές.

Τα μέτρα αυτά κρίνονται αναγκαία, για την τόνωση της ρευστότητας της οικονομίας της πόλης μας και ανταποκρίνονται άμεσα στον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού.”

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής κίνησης
«Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον»,

Κώστας Κάβουρας
Χρήστος Μπατσής
Βαγγέλης Αυγουλάς
Κώστας Πανίτσας
Σούλης Τσακανίκας
Χρυσάνθη Γεωργαντά