Home Περιφέρεια ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ: ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ: ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ: ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

0
0

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΖΗΤΑ Η ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΙΤΙΚΗ ΜΕ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Με κύριο αίτημα  την προστασία της λαϊκής κατοικίας λόγω της κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή για την Αττική με ανακαοίνωσή της ζητά από το Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητηθεί η λήψη μέτρων για τα πληττόμενα νοικουριά της Αττικής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Όπως έχουμε τονίσει μέσα από μία σειρά παρεμβάσεις μας το τελευταίο διάστημα, θεωρούμε ότι το ΠΕΣΥ όφειλε και οφείλει να λάβει άμεσα και δραστικά μέτρα και αποφάσεις για την αντιμετώπιση της εν εξελίξει υγειονομικής και κοινωνικής κρίσης, για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών της περιφέρειας, αλλά και για την ουσιαστική στήριξη των πληττόμενων νοικοκυριών της Αττικής.

Ένα από τα ζητήματα που εγείρονται επιτακτικά είναι το δικαίωμα όλων στην κατοικία και στην αξιοπρεπή διαβίωση. Μέσα στην πανδημία αναδείχθηκε πως οι συνθήκες στέγασης συμβάλλουν καθοριστικά στην άμυνα και στην προστασία του κάθε ανθρώπινου οργανισμού, αποτελούν πρωταρχικό στοιχείο και όρο ζωής. Για αυτό και το ΠΕΣΥ δεν μπορεί να αγνοεί τους χιλιάδες συμπολίτες μας στην Αττική που δεν έχουν τη δυνατότητα να μείνουν σε κάποιο σπίτι ασφαλείς, καθώς οι διαχρονικές πολιτικές των μνημονίων τους έχουν εξαναγκάσει να διαμένουν στον δρόμο, ούτε και βέβαια όλους αυτούς που βρίσκονται υπό την απειλή πλειστηριασμών και εξώσεων!

Αυτή τη στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά αγωνιούν για τη δόση του δανείου – στεγαστικού ή μικροεπιχειρηματικού, γνωρίζοντας πως η κατοικία τους πολύ σύντομα θα βρεθεί στη μέγγενη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αφού και η πιο ισχνή προστασία έχει ήδη καταργηθεί! Ταυτόχρονα,  χιλιάδες οικογένειες στη Αττική βρίσκονται αντιμέτωπες με την ενεργειακή φτώχεια, ζουν υπό το συνεχή φόβο της διακοπής ρεύματος και νερού ή υπό την απειλή έξωσης λόγω των παράλογων ενοικίων που επέφερε το προηγούμενο διάστημα η έξαρση των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων και η  «τουριστικοποίηση» ολόκληρων γειτονιών της Αθήνας.

Η  παράταση της δήθεν «προστασίας» της πρώτης κατοικίας, έως το τέλος Ιουλίου είναι σαφές ότι δεν αποτελεί καμία λύση, ούτε και μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για να αναβληθεί η συζήτηση γύρω από ένα τόσο σημαντικό ζήτημα! Αφενός πρόκειται για μέτρο παράτασης του νόμου που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – η οποία έστρωσε διάπλατα το δρόμο για τον εφιάλτη των πλειστηριασμών- ενός νόμου με στενά  κριτήρια και προϋποθέσεις, ο οποίος καλύπτει μόνο όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από στεγαστικό δάνειο έως και τα τέλη του 2018! Δηλαδή όσους το στεγαστικό τους δάνειό τους έχει «κοκκινίσει» πολύ πριν από τη νέα κρίση που προκαλεί η πανδημία.

Μάλιστα με βάση τα στοιχεία, στην εν λόγω πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους έχουν υποβληθεί μόλις 3.198 αιτήσεις, όταν οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι εκατοντάδες χιλιάδες!!

Γίνεται ακόμα σαφές ότι ένας νέος ανυπολόγιστος αριθμός νοικοκυριών αναγκάζεται να δημιουργήσει νέα χρέη στη νέα κατάσταση με τον κορονοϊό,  αφού τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση στο σύνολό τους αποτελούν ένα μεγάλο χάρισμα στις επιχειρήσεις και την εργοδοσία, αφήνοντας εντελώς ξεκρέμαστους τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τις πιο ευάλωτες ομάδες.

Το ΠΕΣΥ Αττικής έχει μια γενικότερη ευθύνη για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που κατοικούν στο νομό Αττικής και δεν μπορεί να αφήνει εκτεθειμένα εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά σε περίοδο πανδημίας ούτε βέβαια και μετά από αυτήν.

Τόσο από την έναρξη των μέτρων για την πανδημία όσο και στη συζήτηση την Τρίτη 28/4 στην τηλεσύσκεψη των επι κεφαλής των παρατάξεων με τον Περιφερειάρχη Πατούλη θέσαμε το ζήτημα να συζητήσει το ΠΕΣΥ ολοκληρωμένα το θέμα των μέτρων της περιφέρειας για την πανδημία και των συνεπειών της. Προσδιορίσαμε το ζήτημα της κατοικίας ως ένα από τα πρώτα και επείγοντα.

Σ αυτή την κατεύθυνση οφείλει το ΠΕΣΥ 1. Να εκδώσει ψήφισμα με τα μέτρα για την προστασία της λαϊκής κατοικίας που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση ώστε να αποτραπούν  πλειστηριασμοί και εξώσεις 2. Να συζητήσει τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να  λάβει εγκαίρως η περιφέρεια, ώστε να διασφαλιστεί η διαμονή όλων των ανθρώπων σε σπίτια. Να εξαλειφθεί η απαράδεκτη κατάσταση των αστέγων, να προστατευτεί η κατοικία των οικογενειών και των μοναχικών ανθρώπων και η αξιοπρεπής κατοικία στους πρόσφυγες.

Το ψήφισμα προτείνουμε να περιλαμβάνει :

  • Απόλυτη προστασία του δικαιώματος στη στέγη, με μέτρα όπως το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας και η άμεση διαγραφή των χρεών των λαϊκών οικογενειών προς τράπεζες, κράτος, δήμους και ταμεία.
  • Κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κατοικίας και περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων. Κατάργηση των εξώσεων.
  • Επίταξη ξενοδοχείων και κατάλληλων καταλυμάτων για στέγαση όλων των αστέγων και όσων διαβιούν σε ακατάλληλες συνθήκες.
  • Καμία αποκοπή παροχής ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου στις λαϊκές οικογένειες.

Γενναία επιδότηση ενοικίου, παραχώρηση κενών κατοικιών (χιλιάδες είναι τα άδεια ακίνητα δήμων, εκκλησιών, φορέων του δημοσίου). Μέτρα για την άμεση μείωση των ενοικίων κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων, που εκτόξευσε την προηγούμενη περίοδο οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις και η  «τουριστικοποίηση» πολλών περιοχών.

  • Κατάργηση των φόρων της πρώτης κατοικίας. Κατάργηση της φοροληστείας του λαού.
  • Διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο των μακροχρόνια ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων και φτωχοποιημένων στρωμάτων.
  • Κούρεμα των δανείων των λαϊκών νοικοκυριών και απαλλαγή τους από το δάνειο όταν έχει εξοφληθεί ήδη το κεφάλαιο. Λειτουργία στεγαστικής πίστης σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες. Πέρασμα των τραπεζών στην ιδιοκτησία του δημοσίου λειτουργία τους για τις λαϊκές ανάγκες με εργατικό και με κοινωνικό έλεγχο».