Home Δυτική αθήνα ΒΟΥΛΗ: ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΒΟΥΛΗ: ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΒΟΥΛΗ: ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

0
0

Η κατάσταση που επικρατεί στη Δυτική Αθήνα λόγω της πανδημίας, απασχόλησε τη Βουλή, μετά από την κατάθεση επίκαιρης επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

 

Την «τιμητική» της είχε η Δυτική Αθήνα στη Βουλή μετά από επερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί λόγω της πανδημίας αλλά και την περαιτέρω υποβάθμιση που υφίσταται.
Η αντιμετώπιση της πανδημίας, οι εμβολιασμοί, ο κορεσμός του «Αττικόν», η επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής και η εγκατάλειψη του Πάρκου Τρίτση ήταν στις αναφορές σχεδόν όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας.

ΒΑΣ. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: ΟΛΗ Η ΑΤΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν ότι οι εμβολιασμοί στο Δυτικό Τομέα της Αθήνας είναι λιγότεροι σε σχέση με αυτούς που γίνονται στον Κεντρικό ή το Βόρειο Τομέα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απέρριψε τις επικρίσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι «όλη η Αττική αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς». Αναφέρθηκε μάλιστα στη λειτουργία του mega Εμβολιαστικού Κέντρου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου που θα έχει 96 εμβολιαστικές γραμμές και μηναία θα μπορεί να εμβολιάζει μέχρι και 140.000 άτομα. Επισήμανε ακόμη ότι στο «mega εμβολιαστικό κέντρο στο Μαρούσι «προσέρχονται συμπολίτες μας από όλη την Αττική, δεν είναι μόνο οι πολίτες των βορείων προαστίων».

Ο κ. Κοντοζαμάνης για την ενίσχυση του ΕΣΥ στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας είπε πιο αναλυτικά: «Το Αττικόν έχει ενισχυθεί σημαντικά με 158 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, εκ των οποίων 36 γιατρών, 80 προσλήψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού και 38 θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, με τρεις διαδοχικές προκηρύξεις μόνιμων θέσεων γιατρών ΕΣΥ. Προσλήψεις, επίσης έγιναν και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιοχής: στο ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο 37 προσλήψεις, στο ΨΝΑ Δαφνί 40, στην Αγία Βαρβάρα 45, ενώ σε εξέλιξη είναι 16 κρίσεις γιατρών για το Αττικό, 2 για το Δρομοκαΐτειο και 3 για το Δαφνί. Σύνολο προσλήψεων γιατρών: στο Αττικόν 61 γιατροί, στο Δαφνί 15, στο Δρομοκαΐτειο 10 και στην Αγία Βαρβάρα 10. Και αυτά είναι μόνο η αρχή».

Όσον αφορά τα rapid test ο αναπλ. Υπουργός τόνισε ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα Αθηνών επιχειρούν καθημερινά κλιμάκια των κινητών ομάδων υγείας του ΕΟΔΥ και, συγκεκριμένα, από τις 18 Ιανουαρίου 2021 διεξάγονται δωρεάν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε πολίτες, σε δύο σταθερά σημεία, στον Δήμο Χαϊδαρίου και στον Δήμο Ιλίου. Τακτικοί έλεγχοι γίνονται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές ειδικών σχολείων. Τακτικοί έλεγχοι εργαζομένων και ωφελούμενων γίνονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπών δομών πρόνοιας και φροντίδας και δωρεάν μαζικές δειγματοληψίες σε κεντρικά σημεία των Δήμων. Επίσης, μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί δράσεις στους Δήμους Ιλίου, Χαϊδαρίου, Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων, Καματερού, Πετρούπολης και άλλων, ενώ διεξάγονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε υπαλλήλους των υπηρεσιών των δήμων.

ΜΑΡΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ανέφερε πως η επερώτηση αυτή θέλει να εκφράζει την αγωνία των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας, που διαπιστώνουν ότι από τις ολιγωρίες και τις ανεπαρκείς ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας η κατάσταση επιδεινώνεται.

Υπογράμμισε ότι το Αττικό Νοσοκομείο, όπως λένε οι ίδιοι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι εργαζόμενοι, αυτή τη στιγμή, είναι στο «κόκκινο», με ράντζα, ενώ η κόπωση γιατρών και προσωπικού είναι τεράστια. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν θέλει να κάνει μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ, για να προχωρήσει στη στήριξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Πρέπει να γίνονται συστηματικά τεστ, όχι εθελοντικά, ειδικά εκεί όπου υπάρχουν συγκεντρώσεις πληθυσμού, στους χώρους εργασίας.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς είπε χαρακτηριστικά  «εμείς στηρίζουμε φυσικά το πρόγραμμα, κάνατε όμως ένα πολύ μεγάλο λάθος, καλλιεργήσατε τον εφησυχασμό για τα εμβόλια, προκειμένου να μην παρθούν όλα τα υπόλοιπα μέτρα».

ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: «ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Ο ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ

Με το «η Δυτική Αθήνα δεν είναι πια η πίσω αυλή του λεκανοπεδίου», ξεκίνησε την τοποθέτησή της η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, αναφερόμενη στα πολλά έργα πνοής και την αναβάθμιση που έτυχε η περιοχή μετά τη δεκαετία του ’80, επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενη στο Αττικό Νοσοκομείο που το χαρακτήρισε  έργο ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως σήμερα αυτό το πανεπιστημιακό νοσοκομείο έχει πολλά προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης.

Ωρολογιακή βόμβα για το περιβάλλον και την κοινωνία, χαρακτήρισε η κ. Γιαννακοπούλου τον ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά από την κριτική της δεν εξαίρεσε και τον ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτοντας ευθύνες για την υπερσυγκέντρωση των απορριμμάτων στη Φυλή.

Στις αναφορές της δεν ξέχασε φυσικά την υπογειοποίηση των καλωδίων των πυλώνων της ΔΕΗ, πρόσφατη επερώτησή της για το δήμο Αγ. Αναργύρων, που η κυβέρνηση θυμήθηκε μετά την επέλαση της «Μήδειας, αλλά και τις διακοπές ηλεκτροδότησης σε οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά στην Αγία Βαρβάρα, αλλά και την εγκατάλειψη του Πάρκου Τρίτση.

 

ΧΡ. ΚΑΤΣΩΤΗΣ: ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης τόνισε ότι η αιτία που δεν λαμβάνονται μέτρα προστασίας του λαού της Δυτικής Αθήνας από την πανδημία, από τις πλημμύρες, από τους σεισμούς είναι η λογική «κόστους – οφέλους» που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες. Ειδικά για την πανδημία και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, υπογράμμισε πως η διασπορά σε χώρους δουλειάς, ΜΜΜ, ιδιωτικές δομές Υγείας και Πρόνοιας μεταφέρεται στα σπίτια. Σημείωσε πως το Νοσοκομείο «Αττικόν», το μόνο που εξυπηρετεί τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας, έχει φτάσει στα όριά του, ενώ τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας της περιοχής επιδεινώνουν την κατάσταση. Επίσης, ανέφερε πως είναι επιτακτική ανάγκη να επαναλειτουργήσει το πρώην Νοσοκομείο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων αυτών των περιοχών, από το έγκλημα της επέκτασης της χωματερής της Φυλής που έχει τη σφραγίδα των περιφερειακών αρχών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης αναφέρθηκε και στον τομέα της Παιδείας υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

 

ΚΡ. ΑΡΣΕΝΗΣ: ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ COVID ΤΟ «ΑΤΤΙΚΟ»

Νοσοκομείο covid, έχει μετατραπεί το Αττικό Νοσοκομείο υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Μέρα25 Κρίτων Αρσένης, που σημείωσε ότι το μεγαλύτερο νοσοκομείο των Βαλκανίων έχει πλέον κορεστεί και κλείνουν ολόκληρα τμήματα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, ενώ τα ράντζα γεμίζουν τους διαδρόμους του νοσοκομείου.

Ο κ Αρσένης αναφέρθηκε επίσης στην εγκατάλειψη του Πάρκου Τρίτση, στην υλοποίηση της γραμμής 4 του Μετρό, στην παραχώρηση των στρατοπέδων Χαϊδαρίου και Μπλοκ15 στο δήμο Χαϊδαρίου. Τέλος έκανε λόγο για το Ποικίλο Όρος που θα πρέπει να αποτελέσει το Περιφερειακό Φυσικό Πάρκο της Δυτικής Αθήνας.

 

ΜΑΡΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: «ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Στην ανέχεια βυθίζονται οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας υποστήριξε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου. Ανεργία, ελλιπής περίθαλψη, άνιση παροχή εκπαίδευσης και πανδημία υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο την ποιότητα ζωής των κατοίκων, υπογράμμισε η κ. Αθανασίου. Τελειώνοντας τόνισε πως με σωστό σχεδιασμό και ουσιαστική διαχείριση θα μπορούσαν όλα τα προβλήματα της περιοχής να είχαν περιοριστεί, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει τέτοιες προθέσεις αναβάθμισης της Δυτικής Αθήνας.

 

  • Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για ολόκληρη τη Δυτική Αττική τονίζοντας ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αδιαφορεί  για αυτά που χρειάζονται όσοι είναι σε δυσμενέστερη κοινωνική θέση από οικονομική άποψη και μόνο.
    Επισήμανε ότι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου σε περιοχές στη Δυτική Αττική όπου κατά την περίοδο των εορτών ήταν σε σκληρό lockdown θα λάβουν έκτακτη επιχορήγηση 3.000 ευρώ και 1.000 ευρώ κάθε εργαζόμενος. Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Γεωργιάδης, δεν αδιαφορεί για τους ανθρώπους στη Δυτική Αθήνα και στη Δυτική Αττική. Τόνισε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι άρδην στην οικονομία της Δυτικής Αθήνας λόγω της πανδημίας. Όταν όμως περάσει και υπάρξει ομαλότητα στην οικονομία και επιστροφή στην κανονικότητα, λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών, που έχουν αφήσει πίσω τη Δυτική Αθήνα θα μπει σε πρώτη προτεραιότητα.
  • Ο τομεάρχης παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης υπογράμμισε ότι στη Δυτική Αθήνα οι ταξικές αντιθέσεις στην εκπαίδευση είναι ακόμα πιο έντονες. Κόπηκαν τα γεύματα στους αδύναμους οικονομικά μαθητές, δεκάδες τα ακατάλληλα κτίρια, ακόμα και κτίρια που έχουν πληγεί από σεισμό και παραμένουν κλειστά εδώ και χρόνια, οι σχολικές βιβλιοθήκες έμειναν στάσιμες μετά την ώθηση που έλαβαν από τη δική μας κυβέρνηση, τα voucher δεν έχουν ακόμα μοιραστεί, τα μισά παιδιά στη Δυτική Αττική συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση με κινητό τηλέφωνο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής έχει αφεθεί στην τύχη του για ιδεολογικούς λόγους.
  • Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Δυτικό Τομέα Χαρά Καφαντάρη αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στους Αγίους Αναργύρους και για ασαφείς εξαγγελίες για το παλιό αμαξοστάσιο του ΟΣΕ. Επισήμανε ότι η ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας παραμένει στάσιμη σε όλα τα επίπεδα. Η περιβαλλοντική υποβάθμιση λόγω του ΧΥΤΑ Φυλής, η υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας, η έλλειψη δομών στην παιδεία και η έλλειψη στήριξης της μικροεπιχειρηματικότητας είναι για τη κ. Καφαντάρη προβλήματα που χρήζουν άμεσης προσοχής και λύσης για την περιοχή.