Home Πετρούπολη ΔΑΚ: ΠΕΝΤΕ ΑΞΟΝΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΔΑΚ: ΠΕΝΤΕ ΑΞΟΝΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΔΑΚ: ΠΕΝΤΕ ΑΞΟΝΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

0
0

Την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των οικονομικά πληχθέντων επαγγελματιών και ευάλωτων κοινωνικά ομάδων αλλά και γενικότερα ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής του δήμου, ζητά ο επικεφαλής της ΔΑΚ Δημήτρης Ταλιούρας από τη διοίκηση!

 

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε και ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνει λόγο για πρωτοβουλία των πέντε αντιπολιτευόμενων παρατάξεων του δήμου (Λαϊκή Συσπείρωση, ΔΑΚ, Ενεργοί Πολίτες, Πετρούπολη Νέα Αρχή και ΡΑΚ) και ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που η διοίκηση οφείλει να υλοποιήσει.

Όπως επισημαίνεται οι προτάσεις αφορούν το σύνολο σχεδόν των προβλημάτων της πόλης όπως την υγεία, την παιδεία, την τοπική οικονομία, τον εμπορικό κόσμο, την  συγκοινωνία και στην πλειοψηφία τους έχουν διεκδικητικό χαρακτήρα. Καταγγέλλει τέλος τη διοίκηση ότι ανεξήγητα δεν ανταποκρίθηκε επί σειρά μηνών.

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΚ

Αγαπητοί, συμπολίτες,

Οι τελευταίες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορούσαν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στη διαχείριση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην πόλη μας από πλευράς του Δήμου, υπήρξαν κορυφαίες από πλευράς σπουδαιότητας, ουσίας, επικαιρότητας αλλά και πολιτικής σημειολογίας.

Στις επαναλαμβανόμενες αιτιάσεις των πέντε παρατάξεων, που δεν μετέχουμε στη διοίκηση(Σίμος, Ταλιούρας, Μπουσούνης, Συλλιγνάκης, Σακούτης) με σκοπό να συζητηθούν τα παραπάνω θέματα εγκαίρως, δυστυχώς η συνδιοίκηση (Βλάχος, Σκαλιστήρας, Λάππας), εντελώς ανεξήγητα δεν ανταποκρίθηκε επί σειρά μηνών.

Με πρωτοβουλία των πέντε παρατάξεων που είναι και πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκαλέσαμε αρχικά μονοθεματική συνεδρίαση για τα παραπάνω ζητήματα.

Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις και οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου υπήρξαν ομόφωνες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων από πλευράς της συνδιοίκησης.

ΟΙ ΟΜΟΦΩΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Α) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

1)Αύξηση των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δημόσια και δωρεάν υγεία, ώστε να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες του λαού.

2)Πρόσληψη γιατρών όλων των ειδικοτήτων στο πρώην Ι.Κ.Α. της πόλης μας, καθώς και νοσηλευτών και καθαριστριών.

3) Αξιοποίηση όλων των απαραίτητων υποδομών του σύγχρονου κτιρίου που διαθέτει η πόλη μας.

4) Μονιμοποίηση των νέων-επικουρικών γιατρών που σήμερα υπηρετούν με δίχρονες συμβάσεις (ΠΕΔΥ).

5)Στήριξη του αγώνα των γιατρών του πρώην Ι.Κ.Α. να παραμείνουν στην εργασία τους μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας, με δεδομένη την πρώτη δικαστική δικαίωση και με υπαρκτές τις ελλείψεις προσωπικού υγείας εξαιτίας της πανδημίας.

6)Επιλογή του κτιρίου του πρώην Ι.Κ.Α.(Ε.Φ.Κ.Α.), ως κέντρο αναφοράς για τον covid – 19.

7) Άμεση στενή συνεργασία, μέσω μνημονίου, του Ι.Κ.Α.(Ε.Φ.Κ.Α.), με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, την Τ.Ο.Μ.Υ. και εθελοντές ιατρούς συμπολίτες μας, μέσα σε ένα ενιαίο σχεδιασμό.

8) Στο κομμάτι της πρόληψης αλλά και της αποφυγής διασποράς του ιού σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Δ.Υ. να πραγματοποιηθούν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τέστ τόσο στους εργαζόμενους του Δήμου όσο και σε όλους τους πολίτες.

9) Ο Δήμος να εφαρμόσει στο σύνολό την απόφαση Π.Ν.Π. της πολιτείας για φοροελαφρύνσεις από δημοτικά τέλη, για όσους πλήττονται από την πανδημία, ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης στις δυσκολίες που τους δημιούργησε η κατάσταση της πανδημίας.

10) Τέλος με δεδομένο ότι τα σχολεία κάποια στιγμή θα ανοίξουν, να συζητηθούν ξεχωριστά οι όροι και οι συνθήκες που θα γίνει, σε συνεδρίαση της επιτροπής, (όπως έχει αποφασιστεί σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου) μέχρι τις 15/01/2021.

Β) ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

1.Στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης και των τραγικών οικονομικών συνεπειών αυτής, ο Δήμος Πετρούπολης αξιώνει την αναμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμού υπέρ της Δημόσιας και δωρεάν υγείας, ώστε να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις(νοσοκομεία-πρωτοβάθμια φροντίδα).(Ε.Σ.Υ.).

2.Δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ για καρκινοπαθείς και για άτομα με χρόνιες παθήσεις με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

3.Διεκδίκηση επιδοτούμενων προγραμμάτων για ανέργους και ευπαθείς ομάδες για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία(πόροι από ΑΣΔΑ και συναρμόδια υπουργεία).

4.Πρόσληψη παιδοψυχολόγου με όλες τις δυνατότητες που προσφέρει η κείμενη νομοθεσία, ο οποίος θα συνδράμει στην εξυπηρέτηση των αναγκών και των προβλημάτων που προκύπτουν από τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης (συνεργασία με την αντίστοιχη υπηρεσία του Δήμου).

5.Πύκνωση στα δρομολόγια των λεωφορείων με κατεύθυνση το ΜΕΤΡΟ, ώστε να μειωθεί στο ήμισυ ο χρόνος της αναμονής.

6.Ενίσχυση του προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» με κάθε πρόσφορο τρόπο(Αύξηση προσωπικού, υλικοτεχνικός εξοπλισμός) με στόχο την κάλυψη των αναγκών όλων των ανήμπορων, μοναχικών και αντικειμενικά οικονομικά αδυνάτων συμπολιτών μας.

7.Ενίσχυση με κάθε πρόσφορο τρόπο της τοπικής οικονομίας της πόλης μας.

8.Ούτε ένα σπίτι στην πόλη μας χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο όσο διαρκεί η πανδημία.

9.Διερεύνηση για εθελοντική προσφορά υπηρεσιών υγείας των υγειονομικών της πόλης μας σε προγράμματα προληπτικής ιατρικής, που θα συντονίζονται από μέρους του Δήμου και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας(Ε.Σ.Υ.)της πόλης μας.

Γ) ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

  1. Επέκταση μέσω νέας κυβερνητικής απόφασης του ειδικού βοηθήματος με συγκεκριμένα κριτήρια για την καταβολή του σε όσες οικογένειες έχει γίνει η αποσύνδεση του ρεύματος έως και την 30 Απριλίου και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η πανδημία.
  2. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη που πληρώνονται μέσω των λογαριασμών ρεύματος, σε ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους, ανάπηρους πάνω από 67% και όσους εντάσσονται στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Ο Δήμος μας να διεκδικήσει έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για τον σκοπό αυτό.

3.Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τους φόρους συμπολιτών μας, που είναι σε διαδικασία ή τους έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.

4.Παρέμβαση του Δήμου μας, ώστε να γίνει ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με μηδενική προκαταβολή στους δικαιούχους ΚΟΤ Α κ Β ή/και όσων είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Ευάλωτων Πολιτών ή είναι σε αναστολή εργασίας ή επαγγελματικής δραστηριότητας με γενναία άτοκη ρύθμιση δόσεων.

  1. Ενεργοποίηση εκ νέου του προγράμματος, με το οποίο η Περιφέρεια κατέβαλε την επιδότηση της επανασύνδεσης του ρεύματος, πληρώνοντας την πρώτη δόση της ρύθμισης, ύψους περί τα 360 ευρώ/έτος.
  2. Με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πετρούπολης, ο Δήμος να αποπληρώσει μέχρι να υλοποιηθούν τα παραπάνω την προκαταβολή και τα τυχόν έξοδα που απαιτούνται για την επανασύνδεση του ρεύματος στις συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών που έχουν αναφερθεί. Διεκδίκηση έκτακτης επιχορήγησης από το Υπουργείο Εσωτερικών καθώς και νομική υποστήριξη των παραπάνω πολιτών από την υπηρεσία του Δήμου.

7.Δημοσίευση από πλευράς του Δήμου όλων των παραπάνω παροχών με κάθε πρόσφορο τρόπο(ιστοσελίδα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.α.).

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Αγαπητοί συμπολίτες,

1.Οι πέντε παρατάξεις της αντιπολίτευσης καταξίωσαν ακόμη μία φορά το ρόλος τους, ασκώντας όχι μόνο κριτική, όπως έχουν υποχρέωση, αλλά καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.

2.Τα προβλήματα της πόλης δεν είναι προσωπικά άλλα πολιτικά και συγκεκριμένα. Απαιτούν λύσεις και οι λύσεις απαιτούν αγώνες για διεκδίκηση χρημάτων και διασφάλιση περισσότερων αρμοδιοτήτων στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας.

  1. Στα μεγάλα ζητήματα της υγείας και της παιδείας, είναι καθήκον και υποχρέωση όλων μας να επιδιώκουμε ευρύτατες συναινέσεις και συμφωνίες.

4.Η κοινή πρόταση των πέντε παρατάξεων αφορά στο σύνολο σχεδόν των προβλημάτων της πόλης(υγεία, παιδεία, τοπική οικονομία, εμπορικός κόσμος,  συγκοινωνία) αλλά και στην προστασία των οικονομικά αδύνατων και ανήμπορων συμπολιτών μας.

5.Είναι καθήκον και υποχρέωση της συνδιοίκησης ως εκτελεστικού οργάνου να υλοποιήσει τις ομόφωνες όσο και δεσμευτικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Δυστυχώς, δεκαπέντε μέρες μετά τις συνεδριάσεις ουδεμία πρωτοβουλία υπήρξε από πλευράς της συνδιοίκησης.

  1. Η άποψη της παράταξής μας(Δ.Α.Κ.) είναι, ότι την ίδια ευθύνη έχουν και οι πέντε παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Άλλωστε, ως παράταξη, μετά τη συγκρότηση της διαπαραταξιακής επιτροπής καλέσαμε τη συνδιοίκηση Βλάχου, Σκαλιστήρα, Λάππα να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των αποφάσεων.
  2. Η παράταξή μας εκφράζει την ικανοποίησή της, διότι με πρωτοβουλία των πέντε παρατάξεων, που δεν μετέχουμε στη συνδιοίκηση, ελήφθησαν ομόφωνες αποφάσεις στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, οι οποίες αναδεικνύουν τις ιδιαίτερες κοινωνικές ευαισθησίες και την αλληλεγγύη, που οφείλουμε όλοι μας διαχρονικά και ιδιαίτερα στο πλαίσιο της σημερινής τεράστιας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

  1. Από τις δύο αυτές κορυφαίες συνεδριάσεις, αναδείχθηκε ομόφωνα ο θεμελιακός ρόλος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ως αναπόσπαστο κομμάτι του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η πόλη μας με 80.000 και πλέον κατοίκους δικαιούται την αναβάθμιση του πρώην Ι.Κ.Α. με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με σκοπό τη λειτουργία του σε 24ωρη βάση, έτσι ώστε να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κέντρο υγείας. Άλλωστε, το κτίριο είναι ιδιόκτητο και αποτελεί κόσμημα όχι μόνο για την πόλη μας αλλά και για όλη τη Δυτική Αθήνα.
  2. Ο Δήμος οφείλει να διεκδικήσει χρήματα με σκοπό τη στήριξη των επαγγελματιών της πόλης(δημοτικά τέλη – εφαρμογή Π.Ν.Π.) καθώς και των οικονομικά ευάλωτων, ανήμπορων και μοναχικών ατόμων.
  3. Ο Δήμος μας οφείλει να ενδυναμώσει την κοινωνική του πολιτική, την πρόληψη και την παροχή υπηρεσιών υγείας με αρμονική συνεργασία και σημείο αναφοράς – ιδεολογική πρόταξη τη Δημόσια και δωρεάν υγεία στο πλαίσιο του Ε.Σ.Υ.-πρώην Ι.Κ.Α. Πετρούπολης.
  4. Ο Δήμος μας οφείλει να σταθεί αρωγός στο σύνολο των συμπολιτών μας, δεδομένου ότι η πανδημία και οι επιπτώσεις αυτής συνεχίζονται.

Με τιμή,

Δημήτρης Ταλιούρας, καρδιολόγος, δημ. σύμβουλος, επικεφαλής Δ.Α.Κ.

Ουρανία Καραχάλιου, δημοτική σύμβουλος Δ.Α.Κ.

Γεωργία Γεωργακά, δημοτική σύμβουλος Δ.Α.Κ.

Νίκος Ταλιούρας, δημοτικός σύμβουλος Δ.Α.Κ.

Πετρούπολη, 30 Ιανουαρίου 2021