Home Ίλιον ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ: ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ 200 ΚΑΔΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ – ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΠΟΛΗ
ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ: ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ 200 ΚΑΔΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ – ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΠΟΛΗ

ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ: ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ 200 ΚΑΔΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ – ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΠΟΛΗ

0
0

 ΟΙ ΚΑΔΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΠΑΡΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΠΟΛΗ», ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΔΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΙΔΩΙΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

 

 

Στην παραλαβή ειδικών κάδων εσωτερικής ανακύκλωσης και χωριστής συλλογής πλαστικών, μεταλλικών και χάρτινων συσκευασιών από την Περιφέρεια Αττικής προχώρησε ο Δήμος Ιλίου, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, παρουσία του Δημάρχου Νίκου Ζενέτου και του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη.

 

Πρόκειται συνολικά για 200 κάδους ανακύκλωσης, οι οποίοι θα τοποθετηθούν, κατά προτεραιότητα, σε σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, αθλητικούς χώρους, ΚΑΠΗ και δημοτικά κτίρια.

Ν. ΖΕΝΕΤΟΣ: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Ο Δήμαρχος Ιλίου ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη Αττικής για την εξαιρετική πρωτοβουλία και τη διάθεση των κάδων. Τόνισε ότι, από την αρχή της θητείας του, ασχολήθηκε με το σημαντικό θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων. Επεσήμανε δε, ότι ο Δήμος Ιλίου είναι, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με την ανακύκλωση. “Είμαστε μια πόλη με δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα στηρίξουμε, με κάθε τρόπο, το πρόγραμμα ανακύκλωσης 2020 της Περιφέρειας Αττικής. Είμαι βέβαιος ότι, προχωρώντας με ξεκάθαρο σχέδιο και στόχο, σύντομα θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έχουμε καλή συνεργασία και απόλυτη εμπιστοσύνη στον Περιφερειάρχη Αττικής” υπογράμμισε.

 

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ: ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Από την πλευρά του, ο κ. Πατούλης εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στο Ίλιον, μια πόλη πολύ φιλόξενη και πολύ ανθρώπινη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Τόνισε ότι η Περιφέρεια εφαρμόζει ένα σχέδιο επιθετικής ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή. “Μέσα από το περιβάλλον και την ανακύκλωση μπορούμε να διαμορφώσουμε καλύτερες συνθήκες για το μέλλον και τα παιδιά μας αλλά και για μια Αττική που θα σταματήσει να είναι δακτυλοδεικτούμενη για την κακή διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Το 2020, παρά τις δυσκολίες με την πανδημία, θα είναι μια χρονιά ανακύκλωσης για την Αττική».

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΠΟΛΗ: ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΕΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΘΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Με ανακοίνωσή της η Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον υποστηρίζει ότι ο Δήμαρχος Ιλίου Ν. Ζενέτος επιχειρεί την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας του δήμου δίνοντας σε ιδιώτες τα υλικά ανακύκλωσης, που αποτελούν τεράστια πηγή εσόδων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον έχει ως εξής:

«Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τη φιέστα για την δήθεν ανακύκλωση των κ.κ. Ζενέτου και Πατούλη έξω από το Δημαρχείο Ιλίου.

Είναι γνωστό πως ο κ. Ζενέτος, δεν έχει κανένα σχέδιο για το μείζον θέμα της ανακύκλωσης. Αυτό αποδεικνύεται και από τα πενιχρά έως ανύπαρκτα αποτελέσματα στον συγκεκριμένο τομέα στον δήμο μας.

Παρόλα αυτά ο κ. Ζενέτος δεν έχει κανένα πρόβλημα να στήνει φιέστες έξω από το Δημαρχείο της πόλης και να φωτογραφίζεται με τον Περιφερειάρχη, κ. Πατούλη, στο πλάι κάποιων «stand απορριμμάτων» – δήθεν κάδοι εσωτερικού χώρου για τα δημόσια κτίρια του Δήμου –  που «έγιναν δωρεά» από συγκεκριμένη εταιρεία ανακύκλωσης (Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε.)

Ο κ. Ζενέτος βέβαια ξεχνάει να πει πως πίσω από αυτές τις «χλιδάτες» φωτογραφίες με τον κ. Πατούλη κρύβεται ουσιαστικά η ιδιωτικοποίηση της υπηρεσία του Δήμου, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της εν λόγω εταιρείας.

Έτσι, η συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών δεν θα γίνεται από τις υπηρεσίες του Δήμου αλλά από την ίδια εταιρεία. Ή για να το περιγράψουμε ακόμη πιο ξεκάθαρα, τα καθαρά ρεύματα ανακυκλώσιμων υλικών από όλα τα δημοτικά κτίρια στο Ίλιον θα συλλέγονται και θα «αξιοποιούνται οικονομικά» από τον ιδιώτη, ενώ οι δημοτικές υπηρεσίες θα  εμπλέκονται για να μαζέψουν μόνο τα «βρώμικα» σύμμεικτα και τα βιοαπόβλητα.

Αναρωτιόμαστε, αν αυτό δεν είναι καραμπινάτη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου Ιλίου, τότε τι είναι.

Αν αυτό δεν είναι υποβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και μετατροπή των εργαζομένων του Δήμου σε εργαζόμενους β’ κατηγορίας, τότε τι είναι.

Αν αυτό δεν σημαίνει κερδοσκοπία εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος και υπερ του συμφέροντος των ίδιων των δημοτών τότε τι είναι. Με τον ιδιώτη να «αξιοποιεί» οικονομικά και κατ’ αποκλειστικότητα τα ανακυκλώσιμα, και τον δήμο να χάνει μία τεράστια πηγή εσόδων που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να μειώσει τα αυξημένα για την πλειοψηφία των πολιτών δημοτικά τέλη.

Αλλά δεν δικαιολογεί μόνο τα παραπάνω αίσχη ο κ. Ζενέτος με τις «γεμάτες περηφάνια» φωτογραφίες του, αγκαλιά με τον κ. Πατούλη.

Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.

Οι εξαγγελίες του κ. Πατούλη στο Ζάππειο, στις 30 Ιανουαρίου 2020, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια σε Δυτική Αθήνα και Αττική. Το σχέδιο που κατέθεσε εκεί δημόσια ο κ. Πατούλης, συγκεντρώνει στην εγκατάσταση της Φυλής περίπου το 94% των αποβλήτων της Αττικής που προορίζονται για ταφή. Και σχεδόν το 80% όσων προορίζονται για επεξεργασία.

Καταργεί τις (3) από τις έξι (6) Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) – που προέβλεπε το ΠΕΣΔΑ Αττικής να κατασκευαστούν σε όλο το Λεκανοπέδιο, ακριβώς για να προχωρήσει πια στην πράξη ένα μοντέλο αποκέντρωσης στα απορρίμματα όπου κάθε τόπος, κάθε περιοχή θα είναι «υπεύθυνη» για τα δικά της. Για να σταματήσει πια μια για πάντα αυτό το έγκλημα που συμβαίνει δεκαετίες τώρα, όπου τα πάντα καταλήγουν στην Φυλή, δηλαδή εδώ δίπλα μας.

Το εγκληματικό σχέδιο Πατούλη προβλέπει για όλη την Αττική τη λειτουργία μόλις 3 μονάδων ΜΕΑ: μία γιγαντώδη στη Φυλή (550.000 τόνων/έτος), ενώ προβλέπονται και δύο κατά πολύ μικρότερες στο Γραμματικό (60.000 τόνων/έτος) και το Σχιστό (170.000 τόνων/έτος).

Το σχέδιο αυτό, όπως καταλαβαίνετε, μας επιστρέφει άτακτα και βίαια στην διαιώνιση του εγκλήματος με την εγκατάσταση στη Φυλή και στην αέναη λειτουργία της.

Μάλιστα το σχέδιο Πατούλη προβλέπει και τα εξής:

  • Οι νέες μονάδες της Φυλής και του Σχιστού να γίνουν με Συμβάσεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), δηλαδή με συμβάσεις αποικιακού χαρακτήρα και εγγυημένες ποσότητες για τουλάχιστον 27 χρόνια.
  • Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση σχεδιάζει την αλλαγή του ΕΣΔΑ προκειμένου να εισάγει την τεχνολογία της καύσης που ο κ. Πατούλης σχεδιάζει για τις μονάδες Φυλής και Σχιστού.
  • Επιπλέον, ο κ. Πατούλης, εν μέσω πανδημίας προχώρησε σε ανάθεση σχεδόν 5 εκατ. ευρώ σε εργολαβική κοινοπραξία για τη δημιουργία νέας χωματερής, στον χώρο του παλαιού -κλειστού για 15 και πλέον χρόνια- ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, διαγωνισμός που έρχεται να προστεθεί στους δύο άλλους ήδη εν εξελίξει για επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής και επέκταση του ΕΜΑΚ.

Αυτά είναι τα «εγκλήματα» που νομιμοποιεί ο κ. Ζενέτος με τις «χαμογελαστές» φωτογραφίες του με τον κ. Πατούλη έξω από το Δημαρχείο της πόλης μας. «Εγκλήματα» τα οποία οδηγούν, καταδικάζουν τα Δυτικά, το Ίλιον να παραμείνουν «η πίσω αυλή», η χαβούζα όλης της Αττικής για τα επόμενα 30 χρόνια.

Με αυτά τα δεδομένα, τα ερωτήματα που τίθενται προς τον κ. Ζενέτο είναι αμείλικτα:

  • Θα συναινέσει στα σχέδια του κ. Πατούλη για ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων;
  • Θα συναινέσει στα σχέδια του νέου Περιφερειάρχη να οδηγούνται όλα τα σκουπίδια του λεκανοπεδίου της Αττικής στα Δυτικά για τα επόμενα 30 χρόνια;
  • Θα συναινέσει στα εγκληματικά σχέδια του κ. Πατούλη για γιγάντωση της εγκατάστασης διαχείρισης απορριμμάτων της Φυλής;
  • Θα συναινέσει στα σχέδια για τη δημιουργία μονάδας καύσης σύμμεικτων στην περιοχή μας, με τεράστιες συνέπειες για την υγεία των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας/Αττικής;

Σε κάθε περίπτωση από μεριάς μας ως δημοτική κίνηση δηλώνουμε πως δεν θα επιτρέψουμε να υλοποιηθούν αυτά τα εγκληματικά σχέδια και καλούμε κάθε πολίτη και κάθε συλλογικότητα να σταθούν εμπόδιο, σε όλους όσους επιβουλεύονται τις ζωές μας και τις «ζυγίζουν», βρίσκοντας ότι αξίζουν λιγότερα. Ο κ. Πατούλης με βάση αυτά που έχει ήδη ανακοινώσει για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων θέτει εαυτόν ως ανεπιθύμητο στους Δήμους της Δυτικής Αθήνας».