Home Πετρούπολη ΔΥΣΠΙΣΤΟΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΜΑ
ΔΥΣΠΙΣΤΟΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΜΑ

ΔΥΣΠΙΣΤΟΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΜΑ

0
0

ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΣΜΑ ΣΤΟ ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΞΕΦΡΑΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ

 

Την ανησυχία τους προς τον σχεδιασμό και κατασκευή ΣΜΑ στο χώρο του αμαξοστασίου εξέφρασε το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου στον Δήμαρχο Πετρούπολης Στέφανο Βλάχο σε συνάντηση που είχαν στις 19 Μαΐου.

Παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν από τον κ. Βλάχο ότι είναι όλα θα γίνουν με τις απαραίτητες προδιαγραφές και περιβαλλοντολογικές μελέτες, έτσι ώστε να υπάρχει μια ασφαλή λειτουργία και να μην κινδυνεύσει η υγεία των εργαζομένων και των δημοτών, το ΔΣ των εργαζομένων δείχνει να προβληματίζεται από το γεγονός ότι ο σχεδιασμός της διοίκησης δεν ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο προς συζήτηση και πραγματοποιήθηκε χωρίς την έγκρισή του

Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων αναφέρεται:

«Την Τρίτη 19 Μαΐου το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Πετρούπολης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο  και ζήτησε να γίνει ενημέρωση  για τον σχεδιασμό της Διοίκησης του Δήμου για τον προσωρινό Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Σ.Μ.Α.

Όσον αφορά τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων εκφράσαμε την ανησυχία μας και τον προβληματισμό μας για τους δύο χώρους που προβλέπονται στην Πετρούπολη. Έχει να κάνει με  την εικόνα που έχουμε  πανελλαδικά για τους ΣΜΑ.

Είναι μία εστία ρύπανσης που  επιβαρύνει την υγεία όχι μόνο των εργαζομένων που εργάζονται στο χώρο αλλά γενικότερα την περιοχή. Το «περιβαλλοντολογικό» νομοσχέδιο  της κυβέρνησης περιλαμβάνει συνολικά 22 ΣΜΑ στην ουσία νομιμοποιεί κάποιους παράνομους και κάποιους καινούργιους χώρους. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι μία ανάσα από το ΧΥΤΑ Φυλής στις Δυτικές συνοικίες προβλέπονται 5 χώροι ΣΜΑ  (Περιστέρι 1, Πετρούπολη 2 και Αγ. Ανάργυροι άλλοι 2 χώροι). Παίρνοντας υπόψη και το γενικότερο σχεδιασμό της Κυβέρνησης με βάση το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν φαίνεται να κλείνει ο ΧΥΤΑ Φυλής  αλλά να επεκτείνεται και να  διογκώνετε το πρόβλημα στην περιοχή. Αναφέραμε ακόμα ότι είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τον νόμο  4368/2016 άρθρο 22  όπου υπάρχουν ΣΜΑ οι εργαζόμενοι δικαιούνται τα βαρέα και ανθυγιεινά ανεξάρτητα από την ειδικότητα και εργασία που κάνουν αρκεί να είναι στον ίδιο χώρο, αυτό από μόνο του επιβεβαιώνει ότι μιλάμε για συνθήκες ανθυγιεινές που διαμορφώνονται από την λειτουργία ενός ΣΜΑ.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι στο σχεδιασμό της Διοίκησης για τους χώρους ΣΜΑ, είναι να γίνουν με όλες τις προδιαγραφές και  με περιβαλλοντολογικές μελέτες, έτσι ώστε να υπάρχει μια ασφαλή λειτουργία και να μην κινδυνεύσει η υγεία των εργαζομένων και των δημοτών. Ακόμα ανέφερε ότι θα μειωθούν τα μικροβιακά φορτία που μεταφέρονται στους δρόμους της πόλης από την χωματερή με τα καθημερινά δρομολόγια των απορριμματοφόρων  ταυτόχρονα θα μειωθεί και το κόστος για το Δήμο.

Ενημερώσαμε τον Δήμαρχο ότι οφείλουμε να συζητήσουμε το ζήτημα του ΣΜΑ με τους εργαζόμενους. Την σημερινή λειτουργία δεν την υπερασπιζόμαστε με των ΧΥΤΑ Φυλής σε απόσταση αναπνοής από την Πόλη μας γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι που καθημερινά πηγαίνουν στον ΧΥΤΑ επιβαρύνεται η υγεία τους όπως και των εργαζομένων πίσω από τα απορριμματοφόρα, ο καρκίνος τσακίζει κόκκαλα στον κλάδο των ΟΤΑ πανελλαδικά. Όμως γνωρίζουμε καλά πως λειτουργούν οι ΣΜΑ είναι μία εστία ρύπανσης επιβαρύνει περιβαλλοντολογικά την γύρω περιοχή, έχουμε σοβαρές καταγγελίες και από  κοντινούς μας Δήμους για τις σοβαρές συνέπειες για την υγεία των  εργαζόμενων, χωρίς να μπορούμε να δούμε βέβαια και τις συνέπειες στο λαό.

Είμαστε σε μία περίοδο που γενικότερα δίνουμε έναν αγώνα για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και να μην αξιοποιηθούν για ΧΥΤΑ ούτε ΧΥΤΥ τα λατομεία και ιδιαίτερα το λατομείο Μουσαμά που είναι μία ανάσα από την πόλη μας.  Η νομιμοποίηση των 22 ΣΜΑ περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το περιβάλλον εντάσσεται  σ΄ έναν γενικότερο σχεδιασμό  για την διαχείριση των απορριμμάτων.  Ακόμα μας προκαλεί εντύπωση και ανησυχία το γεγονός ότι για την δημιουργία των ΣΜΑ ουσιαστικά ενημερωθήκαμε με την δημοσίευση του νομοσχεδίου. Η Διοίκηση του Δήμου παρότι μίλησε για σύγχρονο ΣΜΑ και περιβαλλοντικές μελέτες, τίποτα από αυτά δεν έχει φέρει για συζήτηση αλλά και από όσο γνωρίζουμε, ούτε και στο Δημοτικό Συμβούλιο  έχει φέρει κάτι είτε για έγκριση είτε για ενημέρωση.

Η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τεράστιες ευθύνες για τα εγκληματικά τους σχέδια στην περιοχή.  Η προώθηση αρνητικών εξελίξεων για το περιβάλλον μέσα από αυτό το νομοσχέδιο είναι ολοφάνερη αφού κομβικό σημείο είναι η διασφάλιση των κερδών όλων αυτών που το προηγούμενο διάστημα λυμαίνονταν την διαχείριση των απορριμμάτων.

Η Περιφέρεια  Αττική με μπροστάρη τον Πατούλη για να προωθήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα και να ολοκληρώσει το εγκληματικό της έργο στην περιοχή  επιστράτευσε ακόμα και τα ΜΑΤ την Τετάρτη 20/5/20 για να συνεδριάσει Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ. Είναι αντίφαση να περιμένουμε από αυτούς να προστατεύσουν την υγεία μας και το περιβάλλον αυτοί που έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τις μελέτες που αποκάλυπταν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την ζημιά που προκαλεί στην υγεία του λαού ο ΧΥΤΑ Φυλής. Επίσης  ο προβληματισμός είναι στο γεγονός πως η τωρινή Διοίκηση του Δήμου, έχει ως σημαία σε τοπικό επίπεδο την διαφωνία της με τη λειτουργία και προέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής  αλλά με μεγάλη ευκολία  προτείνει την λειτουργία των δύο χώρων ΣΜΑ, ως  «σωτήρια λύση» για την πόλη και τους εργαζόμενους.  Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι σε κυβερνητικό επίπεδο ποτέ δεν προτείνετε κάτι υπέρ των εργαζομένων αλλά και των πολιτών,  μοναδικός στόχος πάντα, είναι τα κέρδη των λίγων.

Η κυβέρνηση ψάχνει στις Δημοτικές αρχές  στηρίγματα στην εγκληματική της πολιτική για την διαχείριση των απορριμμάτων,  γι αυτό και με μεγάλη ευκολία αποδέχτηκε να νομιμοποιήσει χώρους ΣΜΑ.   Σε τοπικό επίπεδο  η Δημοτική αρχή είναι δεμένη στο άρμα της πολιτικής της Κυβέρνησης  της ΝΔ  γι΄ αυτό και είναι στους «προνομιούχους» για την δημιουργία ΣΜΑ.

Συνάδελφοι ας αναλογιστούμε τι αλλαγές θα επιφέρει στην εργασιακή μας ζωή κάτι τέτοιο, χρειάζεται επαγρύπνηση και ετοιμότητα για το τι συνέπειες μπορεί να υπάρχουν από την δημιουργία προσωρινού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην περιοχή μας. Όπως και να έχει το Σωματείο οφείλει  να συζητήσει με τους εργαζόμενους για αυτήν την εξέλιξη.

Την Πέμπτη 28 Μαΐου οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούμε το πρωί 7:30 στο αμαξοστάσιο του Δήμου, και το επόμενο διάστημα θα ανοίξουμε την συζήτηση και με όλους τους εργαζόμενους, είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους.