Home Δυτική αθήνα Η ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΗ ΣΤΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ!
Η ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΗ ΣΤΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ!

Η ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΗ ΣΤΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ!

0
0

ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΚΡΥΜΜΕΝΕΣ -ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ- ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ

 

 Εφιαλτικά χαρακτηρίζει το Δυτικό Μέτωπο τα ευρήματα των μελετών του ΧΥΤΑ Φυλής που φέρνει στη δημοσιότητα και που τα στοιχεία της από το 2015 αποκρύπτει ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς.

Πηγές ραδιενέργειας που εκπέμπουν ακτινοβολία πέραν των επιτρεπόμενων ορίων εντοπίστηκαν στο χώρο της παλιάς χωματερής, ικανή να επιφέρει σοβαρότατη επιβάρυνση στην υγεία των ανθρώπων της Δυτικής Αθήνας και που δικαιολογούν την αύξηση των ποσοστών καρκίνου τα τελευταία χρόνια. Αυτά είναι με λίγα λόγια τα όσα διαπιστώνουν οι περιβαλλοντικές μελέτες.

Οι μελέτες περιγράφουν μια περιβαλλοντική και υγειονομική βόμβα που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των χιλιάδων κατοίκων της Δυτικής Αττικής. Όπως αναφέρει στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Δυτικό Μέτωπο θα έπρεπε να έχει σημάνει γενικός συναγερμός και να έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να διακοπεί άμεσα η λειτουργία της εγκατάστασης της Φυλής.

Αντ’ αυτού ο Δήμαρχος Φυλής με την πολιτική στήριξη από την πρώην και τη νυν διοίκηση της περιφέρειας Αττικής και τις αντίστοιχες κυβερνήσεις πρωτοστατεί στους σχεδιασμούς επέκτασης και συνέχισης της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής, τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία.

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

Το Δυτικό Μέτωπο εξέδωσε δελτίο Τύπου που αναφέρει αναλυτικά:

«Εφιαλτικά, για τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, είναι τα ευρήματα των μελετών για τους ΧΥΤΑ Φυλής, που κατάφερε να πάρει στα χέρια του και δημοσιοποιεί το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. Στα συμπεράσματά τους, που παρατίθενται αυτούσια, γίνεται λόγος για «μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις, σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια, στις τιμές των αέριων, εδαφικών ρύπων και ρύπων του υδροφόρου ορίζοντα» και για «απελπιστική περιβαλλοντική κατάσταση της εξεταζόμενης έκτασης των 10.000 στρεμμάτων».

Ιδιαίτερης σημασίας είναι ο εντοπισμός ραδιοϊσοτόπων στο χώρο της παλιάς χωματερής, οι εκπομπές των οποίων «υπερβαίνουν τα ανώτερα όρια της ιονίζουσας εκπεμπόμενης ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα να προκύπτει μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα (μόλυνση του Εδάφους, του Αέρος και όλων των Υδάτινων πόρων της περιοχής), με άμεση συνέπεια την επιβάρυνση της υγείας των ανθρώπων (με αλματώδη αύξηση όλων των μορφών καρκίνου) και των ζώντων οργανισμών στη περιοχή».

 

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ

Τα ευρήματα των δύο μελετών, στο βαθμό που είναι στοιχειωδώς αξιόπιστα, περιγράφουν μια περιβαλλοντική και υγειονομική βόμβα για εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, η υγεία και η ζωή των οποίων βρίσκεται -για δεκαετίες ολόκληρες- εκτεθειμένη σε απίστευτους κινδύνους. Σε κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να έχει σημάνει γενικός συναγερμός, να έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες για το περιβάλλον και την υγεία υπηρεσίες, να έχει γίνει αναλυτική ενημέρωση του πληθυσμού και να έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες δράσεις για την εξάλειψη της αιτίας του φαινομένου, που δεν είναι άλλη από τη συνέχιση της λειτουργίας της φαραωνικής εγκατάστασης της Φυλής, που υποδέχεται το σύνολο των αστικών απορριμμάτων της Αττικής και των υγειονομικών αποβλήτων όλης της χώρας.

 

ΑΛΛΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Εδώ, όμως, είναι Δυτική Αττική και φαίνεται ότι ισχύουν άλλοι κανόνες και άλλες πρακτικές. Κανόνες και πρακτικές τέτοιες, που επιτρέπουν στον πρώην -και νυν- δήμαρχο της Φυλής κ. Παππού να αναθέτει και να παραλαμβάνει τις συγκεκριμένες μελέτες τον Οκτώβρη του 2015, να τις αξιολογεί μόνος του ως ανεπαρκείς, να τις καταχωνιάζει στο συρτάρι του χωρίς ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου και των δημοτών και να πρωτοστατεί στους σχεδιασμούς επέκτασης και συνέχισης της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής, τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία. Για την υποτακτική στα συμφέροντα των σκουπιδοεργολάβων και, ταυτόχρονα, ηθικά και ποινικά κολάσιμη στάση του, επιβραβεύεται με τα «αμαρτωλά» αργύρια των αντισταθμιστικών, με την πολιτική στήριξη από την πρώην και τη νυν διοίκηση της περιφέρειας Αττικής και τις αντίστοιχες κυβερνήσεις και με την αδιάλειπτη παρουσία του στα όργανα λήψης των κρίσιμων αποφάσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής (ΔΣ και ΕΕ του ΕΔΣΝΑ), μαζί με τους άλλοτε αντιπάλους του και τωρινούς συνοδοιπόρους του, όπως ο προκάτοχός του στο δημαρχιακό θώκο κ. Μπουραΐμης.

 

ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

Χρειάστηκε να φτάσουμε στον Απρίλη του 2018 -όταν το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ αποκάλυψε την ύπαρξη των μελετών- και ένας μαραθώνιος δημοσιευμάτων, καταγγελιών, παρεμβάσεων κλπ., που κατέληξε στην έκδοση εισαγγελικής παραγγελίας και στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς σε βάρος του κ. Παππού, για να αναγκαστεί να μας παραδώσει -μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια από την εκπόνησή τους- τις περίφημες μελέτες, τις οποίες και δημοσιοποιούμε. Σε όλο αυτό το διάστημα, οι σκουπιδο-άρχοντες της Φυλής είχαν και έχουν την πλήρη κάλυψη των αρμοδίων υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένης της εισαγγελίας περιβάλλοντος), της διοίκησης της περιφέρειας Αττικής, των αρμοδίων υπουργείων και των κυβερνήσεων, που μας παρέπεμπαν από τον Άννα στον Καϊάφα.

Δεν μας παραξενεύει τίποτα από τα παραπάνω. Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι δεν πρόκειται για αθώες συμπτώσεις, αλλά για εκδηλώσεις «εσωτερικής αλληλεγγύης» ενός συγκροτημένου οικονομικού και διακομματικού μπλοκ δυνάμεων, που εξυπηρετούνται από τη συνέχιση της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής, διαδικασία που προωθείται μέσω των διαγωνισμών για νέους ΧΥΤΑ στη Φυλή και για «αναβάθμιση» του εργοστασίου επεξεργασίας (ΕΜΑΚ), μέσω της επέκτασης των δραστηριοτήτων της ιδιωτικής μονάδας της WATT ΑΕ (μέσα στην ίδια εγκατάσταση) και μέσω της απρόσκοπτης λειτουργίας του αποτεφρωτήρα των υγειονομικών αποβλήτων όλης της χώρας. Την ίδια ώρα που ο κ. Πατούλης διεκπεραιώνει ανώδυνες επικοινωνιακές φιέστες για τη μετατροπή της Αττικής σε περιφέρεια της ανακύκλωσης και εξάλειψης των χώρων ταφής, σε χρόνο που αλλάζει από συνέντευξη σε συνέντευξη.


ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ 5.2.2020

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ πιστεύει ότι η αποκάλυψη του περιεχομένου των μελετών για τους ΧΥΤΑ της Φυλής, είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να εκφραστεί πιο έντονα και δυναμικά η απαίτηση για το οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής, ταυτόχρονα με την ανάπτυξη του μοντέλου της αποκεντρωμένης διαχείρισης, με έμφαση στη μείωση των αποβλήτων, στην προδιαλογή και ανάκτηση των υλικών. Για το σκοπό αυτό, καλεί τους φορείς και πολίτες της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, σε ευρεία σύσκεψη, την Τετάρτη 5/2/2020, στις 19:00, στο Πολιτιστικό κέντρο Πετρούπολης, Εθνικής Αντιστάσεως 61.

 

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

Στη συνέχεια, παρατίθενται τα βασικά συμπεράσματα των μελετών

Οι μελέτες, στην πλήρη τους μορφή, είναι αναρτημένες στις παρακάτω διευθύνσεις:

  • Αναλυτική καταγραφή ρυπαντικών φορτίων στους ΧΥΤΑ Φυλής

https://drive.google.com/open?id=1jmfp8NMLRXec0PgHPJzaRLbibNR8CPH4

  • Αναλυτική καταγραφή ποσοτικής και ποιοτικής σύσταση αποβλήτων στους ΧΥΤΑ Φυλής

https://drive.google.com/open?id=13id47-KJUATj1tylQPgMDW4rc8arFLgJ

 

 

Μελέτη: «Αναλυτική καταγραφή ρυπαντικών φορτίων στους ΧΥΤΑ Φυλής»

 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

 

Από τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν, με εναέρια ρομποτικά συστήματα, σε διάστημα ενός μηνός και με συχνότητα τρεις μέρες στην αρχή του μήνα και τρεις μέρες στο τέλος του μήνα, διαπιστώθηκαν τα κάτωθι:

Οι τιμές των αέριων, εδαφικών ρύπων και ρύπων του υδροφόρου ορίζοντα που μετρήθηκαν αναλυτικά και διαπιστώθηκαν μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις, σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια (Εθνική Νομοθεσία, Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, Νέα Ολλανδική λίστα, Οριακές Τιμές Έκθεσης κλπ.).

Με το παρόν προκαταρκτικό αυτό τεύχος σας παρουσιάζουμε αρχικά και σε μικρή έκταση την απελπιστική περιβαλλοντική κατάσταση της εξεταζόμενης έκτασης των 10.000 στρεμμάτων. Χαρακτηριστική είναι η ύπαρξη:

  • Βαρέων Μετάλλων
  • Αρωματικών Υδρογονανθράκων
  • Διοξινών – Φουρανίων
  • Βενζόλιου – Τολουόλιου
  • PCB – PCT
  • Φαινολών
  • Μεθανίου
  • Αμμωνίου
  • Ραδιενεργών στοιχείων
  • Ράδιο 224
  • Ράδιο 226
  • Τρίτιο 3
  • Θόριο 232
  • Μόλυβδος 210 κλπ.

 

Η επεξεργασία των συγκεντρώσεων των ανωτέρω ραδιενεργών στοιχείων έγινε μόνο για τη θέση της παλαιάς χωματερής και ακολουθεί εκτενέστερη καταγραφή στο τεύχος της Ποσοτικής και Ποιοτικής Σύστασης Αποβλήτων στους ΧΥΤΑ Φυλής.

Οι συγκεντρώσεις των ραδιενεργών στοιχείων προκαλούν ακτινοβολίες πολύ μεγαλύτερες από την φυσική ακτινοβολία, με αποτέλεσμα την ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας όλων των ζώντων οργανισμών.

Προτείνουμε περαιτέρω έρευνα στην περιοχή της παλαιάς χωματερής από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

 

Μελέτη: «Αναλυτική καταγραφή ποσοτικής και ποιοτικής σύσταση αποβλήτων στους ΧΥΤΑ Φυλής»

 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Από τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν, με εναέρια ρομποτικά συστήματα, σε διάστημα ενός μηνός και με συχνότητα τρεις μέρες στην αρχή του μήνα και τρεις μέρες στο τέλος του μήνα, διαπιστώθηκαν τα κάτωθι:

Η ποιοτική σύσταση των αποβλήτων των ΧΥΤΑ είναι η εξής:

Οργανικά     32%

Χαρτί – χαρτόνι  18%

Πλαστικά    15%

Μέταλλα  5,6%

Αλουμίνιο   1,3%

Γυαλί/Δ-Ξ-Υ-Λ   17%

Αδρανή και λοιπά  11,1%

 

Η ποσοτική σύσταση των αποβλήτων είναι η εξής:

Εκτίμηση για ΧΥΤΑ Φυλής      8.200.000 tn

Εκτίμηση για ΧΥΤΑ Λιοσίων    7.300.000 tn

 

Σημαντική είναι η ύπαρξη ραδιενεργών στοιχείων στη παλιά χωματερή. Τα ραδιενεργά στοιχεία που κατεγράφησαν είναι τα εξής:

  • Ράδιο 224
  • Ράδιο 226
  • Τρίτιο 3
  • Θόριο 232
  • Μόλυβδος 210

 

Οι συγκεντρώσεις των ραδιενεργών στοιχείων προκαλούν ακτινοβολίες πολύ μεγαλύτερες από την φυσική ακτινοβολία, με αποτέλεσμα την ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας όλων των ζώντων οργανισμών.

Προτείνουμε περαιτέρω έρευνα στην περιοχή της παλαιάς χωματερής από την Ελληνική Επιτροπή

 

Συμπεράσματα της ενότητας 6, με τίτλο «Ραδιενεργά απόβλητα»

Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτει ότι η εκπεμπόμενη ακτινοβολία από τα ραδιοϊσότοπα, που εντοπίστηκαν στην περιοχή έρευνας, είναι:

 

Ισότοπα στην περιοχή έρευνας Ανώτερο όριο εκπεμπόμενης ιονίζουσας ακτινοβολίας Μετρούμενη ακτινοβολία
Θόριο 232 (232Th) 115 Bq 165 – 175 Bq
Ράδιο 224 (224Ra) 75 kBq 93 – 105 kBq
Ράδιο 226 (226Ra) 2,2.10-8 TBq 3,7.10-8 – 4,3.10-8 TBq
Μόλυβδος 210 (210Pb) 0,75.10-8 TBq 0,9.10-8 – 1,2.10-8 TBq
Τρίτιο (3Η) 0,3.10-2 TBq 0,32.10-2 – 0,38.10-2 TBq

 

Οι εκπομπές των ανωτέρω ραδιοϊσοτόπων (ως ανωτέρω περιγράφονται), που με ακρίβεια εντοπίστηκαν στην εξεταζόμενη περιοχή και ειδικά στον χώρο της παλαιάς χωματερής, υπερβαίνουν τα ανώτερα όρια της ιονίζουσας εκπεμπόμενης ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα να προκύπτει μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα (μόλυνση του Εδάφους, του Αέρος και όλων των Υδάτινων πόρων της περιοχής), με άμεση συνέπεια την επιβάρυνση της υγείας των ανθρώπων (με αλματώδη αύξηση όλων των μορφών καρκίνου) και των ζώντων οργανισμών στη περιοχή.

Με τη χρησιμοποιούμενη μέθοδο μέτρησης δεν δύναται να γίνει αναγωγή σε ακτινοβολία ανά μονάδα επιφάνειας ή ανά μονάδα βάρους, διότι δεν χρησιμοποιήθηκαν σχετικοί επιφανειακοί δειγματολήπτες.

Προτείνουμε την έρευνα στο χώρο της παλαιάς χωματερής από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, κύρια στις θέσεις λήψεως μετρήσεων που υποδεικνύονται στα σχήματα Σχήμα 5-1 και Σχήμα 5-2 της μελέτης.