Home Δυτική αθήνα ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΩΝ ΧΥΤΑ ΣΤΗ ΦΥΛΗ
ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΩΝ ΧΥΤΑ ΣΤΗ ΦΥΛΗ

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΩΝ ΧΥΤΑ ΣΤΗ ΦΥΛΗ

0
0

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΤΟΥΛΗ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ


Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Δυτικό Μέτωπο ενημερώνει ότι απευθύνθηκε με επιστολή στον περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη και στον πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ κ. Κόκκαλη, με αντικείμενο την παράνομη και καταχρηστική κατασκευή νέων ΧΥΤΑ στη Φυλή και το αίτημα για την ακύρωση των σχετικών αποφάσεων και διαδικασιών.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ

Κύριε περιφερειάρχα, κύριε πρόεδρε του ΕΔΣΝΑ,

Δε μας διαφεύγει, ασφαλώς, η κρισιμότητα της περιόδου, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Αντίθετα, είναι (και) αυτός ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σας και να θέσουμε σε δημόσιο διάλογο μια σειρά ζητημάτων, που άπτονται θεμάτων της δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας – Αττικής, που σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία της εγκατάστασης διαχείρισης απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) της Φυλής. Μιας εγκατάστασης που ξεκίνησε να λειτουργεί ανεξέλεγκτα από τη δεκαετία του ’60 και η οποία «φιλοξενεί» τα τελευταία 30 χρόνια το μοναδικό ΧΥΤΑ του λεκανοπεδίου της Αττικής, το ΕΜΑΚ που είναι το μοναδικό εργοστάσιο επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων στην Αττική, το μοναδικό στην Ελληνική επικράτεια αποτεφρωτήρα επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων, καθώς και ένα ιδιωτικό ΚΔΑΥ της εταιρείας WATT A.E.. Ούτε λίγο, ούτε πολύ στην ΟΕΔΑ Φυλής έχει συγκεντρωθεί το σύνολο, σχεδόν, των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων της Αττικής.

Παρακολουθούμε με προφανή ανησυχία τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεστε τα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής και, ιδιαίτερα, τις επιλογές σας, με τις οποίες διαιωνίζεται η λειτουργία της εγκατάστασης (ΟΕΔΑ) της Φυλής. Εστιάζουμε την προσοχή μας στους διαγωνισμούς για τη δημιουργία νέων ΧΥΤΑ στη Φυλή (απόφαση 248/2019 της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ) και για τη συνέχιση της λειτουργίας και την επέκταση του ΕΜΑΚ (απόφαση 414/2019 της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ), καθώς και στη δημιουργία με συνοπτικές διαδικασίες νέου χώρου ταφής στη Φυλή (απόφαση 94/2020 της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ). Τις ανησυχίες μας επέτειναν οι εξαγγελίες του κ. Πατούλη για τη δημιουργία νέας μονάδας επεξεργασίας σύμμεικτων – «θερμικής επεξεργασίας» στη Φυλή, δυναμικότητας 550.00 τόνων/έτος, η «επ’ αόριστον» ανανέωση της άδειας λειτουργίας του αποτεφρωτήρα υγειονομικών αποβλήτων και η τροποποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης της μονάδας WATT ΑΕ, που τείνει να μετατραπεί, από ΚΔΑΥ, σε μονάδα επεξεργασίας.

Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να υπογραμμίσουμε, εκτός από τις περιβαλλοντικές συνέπειες και τις συνέπειες στην υγεία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, τον παράνομο και καταχρηστικό χαρακτήρα των περισσότερων από τις παραπάνω επιλογές σας -ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με την κατασκευή νέων ΧΥΤΑ στη Φυλή. Στο κείμενο που σας επισυνάπτουμε τεκμηριώνουμε αναλυτικά τους λόγους, που μας οδηγούν στην παραπάνω εκτίμηση και σας παρακαλούμε να τους λάβετε σοβαρά υπόψη.

Υποθέτουμε ότι γνωρίζετε τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των δήμων Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων – Καματερού και Ιλίου, με τις οποίες -μεταξύ άλλων- ζητούν και την ακύρωση του διαγωνισμού για το νέο ΧΥΤΑ Φυλής, σύμφωνα με τη 248/2019 απόφαση της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ. Γνωρίζετε, επίσης, πως 7 δήμαρχοι των δήμων της δυτικής Αθήνας έχουν συνυπογράψει ανακοίνωση με την οποία ζητούν την ανάκληση της 248/19 απόφασης της Ε.Ε του ΕΣΔΝΑ, ενώ για την ίδια απόφαση έχει γίνει μηνυτήρια αναφορά στην  εισαγγελία του Αρείου Πάγου από εκλεγμένους δημοτικούς και Περιφερειακούς Συμβούλους της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση.

Θεωρούμε ότι είναι καιρός να συνειδητοποιήσετε τις τεράστιες ευθύνες που αναλαμβάνετε, με την εμμονή σας, στην υλοποίηση των παράλογων επιλογών σας και να ανταποκριθείτε στην καθολική απαίτηση να σταματήσετε άμεσα όλες τις σχετικές διαδικασίες, ακυρώνοντας τις επίμαχες αποφάσεις 248/2019 και 94/2020, καθώς και το διεθνή διαγωνισμό που είναι προϊόν της πρώτης από τις αποφάσεις αυτές.

Στην αντίθετη περίπτωση, επιφυλασσόμαστε για την άσκηση κάθε νόμιμης ενέργειας, που θα αποσκοπεί στην προάσπιση του δικαιώματός μας να ζούμε σε ένα ασφαλές περιβάλλον, που θα διαφυλάσσει με απόλυτο και αδιαπραγμάτευτο τρόπο την υγεία όλων μας.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Ίσως, σε κάποιους, να φαίνεται παράταιρη η ανακίνηση ζητημάτων διαχείρισης απορριμμάτων, την ώρα που όλοι μας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια υγειονομική κρίση, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, αντίθετα, πιστεύει πως (και) αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο πρέπει να τεθούν σε δημόσιο διάλογο μια σειρά ζητημάτων, που άπτονται θεμάτων της δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα των εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της Δυτικής Αθήνας – Αττικής, που σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία της εγκατάστασης διαχείρισης απορριμμάτων της Φυλής.

Οι πρόσφατες εφιαλτικές αποκαλύψεις για τη χρόνια ρύπανση και τις βλάβες στη υγεία, που προκαλεί η συγκεκριμένη εγκατάσταση, ήρθαν να επιβεβαιώσουν τους φόβους που δημιουργεί η επιλογή να κατασκευαστούν νέοι ΧΥΤΑ στη Φυλή. Με τη νέα παρέμβαση του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, εκτός από τις αναμενόμενες συνέπειες, αναδεικνύεται και ο παράνομος και καταχρηστικός χαρακτήρας της συγκεκριμένης επιλογής. Στο κείμενο που συνοδεύει την επιστολή, παρατίθενται επτά σοβαροί λόγοι, που τεκμηριώνουν αυτόν τον ισχυρισμό και τεκμηριώνουν βάσιμα την απαίτηση:

  • να σταματήσουν όλες οι διαδικασίες κατασκευής νέων ΧΥΤΑ στη Φυλή
    • να ακυρωθούν οι αποφάσεις 248/2019 και 94/2020 της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ
    •  να ακυρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός για τη “Μελέτη, κατασκευή έργων για την α’ φάση αποκατάστασης της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων”
    •  να παρουσιάσει η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής τις ολοκληρωμένες θέσεις της για το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων της Αττικής και να τις θέσει σε συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο, στο ΔΣ της ΠΕΔ Αττικής και στο ΔΣ του ΕΔΣΝΑ
    •  να αναληφθεί υποχρέωση οργάνωσης δημόσιας διαβούλευσης, πριν ακόμη από την έναρξη των τυπικών διαδικασιών αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ Αττικής