Home Δυτική αθήνα Δ. ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ: ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ “ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ” ΤΗΣ ΒΙΟΧΡΩΜ
Δ. ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ: ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ “ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ” ΤΗΣ ΒΙΟΧΡΩΜ

Δ. ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ: ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ “ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ” ΤΗΣ ΒΙΟΧΡΩΜ

0
0

Πρόταση χρηματοδότησης για δημιουργία «θερμοκοιτίδας» εφαρμοσμένων τεχνών στο συγκρότημα της ΒΙΟΧΡΩΜ, κατέθεσε ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας

 

 

Την αποκατάσταση, ανάδειξη και αναβάθμιση του κτιρίου Κ6 της ΒΙΟΧΡΩΜ, με σκοπό τη δημιουργία «θερμοκοιτίδας εφαρμοσμένων τεχνών» ζητά ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας με πρόταση  χρηματοδότησης  που υπέβαλε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020».

 

Η αρχιτεκτονική  πρόταση – μελέτη περιλαμβάνει αποκλειστικά την αξιοποίηση του Κτηρίου Κ6 και αποτελεί μια ολοκληρωμένη και σύγχρονη παρέμβαση για ένα εκπαιδευτικό – επιχειρηματικό κέντρο που θα καλύπτει τις ανάγκες και τις σημερινές απαιτήσεις των νέων καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών με ισχυρή εξωστρέφεια.

Με ιδιαίτερη προσοχή η μελετητική πρόταση επεξεργάζεται την δυνατότητα αποκατάστασης και αλλαγής χρήσης καθώς και την αναγκαιότητα για τη διατήρηση της μορφολογίας της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του κτιρίου ώστε να δημιουργηθεί ένας δυναμικός πυρήνας ανάπτυξης καινοτόμων ιδεών τέχνης και πολιτισμού, με τρόπο ώστε να διαμορφώνεται καθημερινά μία ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των χρηστών και των δραστηριοτήτων του οργανωμένου χώρου.

Η «Θερμοκοιτίδα Τεχνών»  θα αποτελέσει έναν οργανισμό για την υποστήριξη νέων καινοτόμων καλλιτεχνικών δράσεων, την αναζήτηση συνεργασιών και τη δημιουργία BrandName. Σκοπός της Θερμοκοιτίδας θα είναι η δημιουργία πολιτιστικού πόλου, παραστάσεων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στον κλάδο των τεχνών που μπορεί να συνδυάζεται με Πανεπιστημιακές Σχολές, Ερευνητικά Κέντρα και Εκπαιδευτικές Σχολές Τεχνών.

 

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η συγκεκριμένη πρόταση προέρχεται από το μνημόνιο συνεργασίας που είχαν υπογράψει ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας, με το Επαγγελματικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Ως σκοπό έχει την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα, την προώθηση της επιστημονικής έρευνας, τη βελτίωση του κλίματος της επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής ευημερίας στην Δυτική Αττική σε θέματα μεταφοράς τεχνογνωσίας και αξιοποίησης των καινοτομικών ιδεών.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΠΟΛΥΠΑΘΟΥΣ ΧΩΡΟΥ

Αν τελικά εγκριθεί και προχωρήσει το σχέδιο της διοίκησης Λάμπρου Μίχου, θα πρόκειται για μία αποκταστάση ενός χώρου που κατά καιρούς έχει απασχολήσει την κοινωνία της Αγίας Βαρβάρας.

Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος από το 1996 ως Βιοτεχνικό Πάρκο με  δικαίωμα χρήσης από επαγγελματικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις χαμηλής όχλησης. Χωρίς να έχει γίνει αλλαγή χρήσης γης, δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των πολιτών με τη δημιουργία χωρών αναψυχής και αθλητισμού και έτσι κατά καιρούς έχει ενοικιαστεί σε επιχειρηματικούς ομίλους για εργοτάξια ή αποθήκες.

Πολλές φορές μάλιστα υπήρξαν καταγγελίες για τον πρώην και σημερινό δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας για μετατροπή του χώρου σε άτυπο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.