Home Δυτική αθήνα ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

0
0

Έγκριση από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ν. Ταγαρά του Σχεδίου Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων στη Δυτική Αθήνα

 

Η κοινωνική , η οικονομική και περιβαλλοντική αναβάθμιση στη ζωή της Δυτικής Αθήνας είναι οι τρεις βασικές επιδιώξεις του Σχεδίου Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ) που εγκρίθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Την ανακοίνωση έκανε, στις 12/5,ο υφυπουργός ΥΠΕΝ Νίκος Ταγαράς στον πρόεδρο του ΑΣΔΑ και δήμαρχο Περιστερίου Ανδρεά Παχατουρίδη.  Με το «πράσινο φως» στα εν λόγω ΣΟΑΠ, ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για να διεκδικήσουν και να απορροφήσουν οι ωφελούμενοι Δήμοι σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια.

Οι βασικές επιδιώξεις του ΣΟΑΠ Δ. Αθήνας είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, η  δημιουργία επαρκών ευκαιριών απασχόλησης, η ενσωμάτωση κοινωνικών ομάδων στον αστικό ιστό,  η αρμονική διάρθρωση των χρήσεων γης, η  συνετή διαχείριση του αστικού οικοσυστήματος, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η διατήρηση και ανάδειξη της αστικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το ΣΟΑΠ Δυτικής Αθήνας αφορά στην υποενότητα Δυτικής Αθήνας (Δήμοι Αιγάλεω, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, Αγ.Βαρβάρας, Ιλίου, Αγ.Αναργύρων-Καματερού) και στον Δήμο Φυλής.

Στις περιοχές αυτές εντοπίζονται διαχρονικά προβλήματα υποβάθμισης, που εντάθηκαν τα τελευταία χρόνια, σε επίπεδο κοινωνικό αλλά και οικονομικό και περιβαλλοντικό. Κεντρικός στόχος του ΣΟΑΠ είναι ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου της Δυτικής Αθήνας στη βάση της χωρικής και κοινωνικής συνοχής. Παράλληλα επιδιώκεται, η βελτίωση της θέσης στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας, με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ενδυνάμωση δραστηριοτήτων και αποτελεσματική διαχείριση / αναβάθμιση του δημόσιου χώρου.

Τα ΣΟΑΠ είναι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση πολύτιμα εργαλεία καθώς μέσα από την  πολυεπίπεδη χωρική, κοινωνικο-οικονομική και ανθρωπογεωγραφική μελέτη εντοπίζονται  τόσο οι αδυναμίες και τα προβλήματα, όσο και οι δυνατότητες και οι ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών. Προσφέρουν δε ευκαιρίες ανάπτυξης μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και ειδικότερα του καινοτόμου θεσμού των ΟΧΕ/ΒΑΑ  (Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι με την πρώτη υπογραφή από τον κ. Ταγαρά στα ΣΟΑΠ Πειραιά και Δυτικής Αθήνας, ξεκινά η σύνταξη των αντίστοιχων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) από τους συναρμόδιους Υπουργούς.