Home Πετρούπολη ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ: ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΠΑΞΙΩΜΕΝΟΥ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ: ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΠΑΞΙΩΜΕΝΟΥ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ: ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΠΑΞΙΩΜΕΝΟΥ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»

0
0

Για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και την κοινωνική πολιτική στο Δήμο Πετρούπολης ενημερώθηκε ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Μανώλης Μπουσούνης.

 

 

Ο συντονιστής του προγράμματος ενημέρωσε τον κ. Μπουσούνη και την δημοτική σύμβουλο Ρούλα Βατούση, που παρευρέθηκε για τα προβλήματα και τις συνθήκες που επικρατούν και δυσχεραίνουν το έργο ενός τόσο σημαντικού θεσμού.

Πιο συγκεκριμένα η ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία των Ενεργών Πολιτών, και συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Ψηφιακής πολιτικής Θοδωρής Λάππας, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΕ Νίκος Παπουτσάς ο συντονιστής του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» Νίκος Παππάς, ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Μανώλης Μπουσούνης και η δημοτική σύμβουλος της παράταξης Ρούλα Βατούση.

Ως γνωστόν το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως και άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα, με προτεραιότητα αυτούς που ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας ή που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Σύμφωνα λοιπόν με το δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι Ενεργοί Πολίτες πρόκειται για ένα σπουδαίο θεσμό για τον οποίο όμως, δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα ενίσχυσής του ακόμη και εν μέσω του δεύτερου κύματος δεν έχει απασχολήσει την διοίκηση του δήμου.

Όπως σημειώνουν οι Ενεργοί Πολίτες «για εμάς η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής είναι πρωταρχικός στόχος.

Το Βοήθεια στο Σπίτι στην πόλη μας είναι στελεχωμένο μόλις με 4 άτομα (1 κοινωνικό λειτουργό, 2 οικογενειακές βοηθούς και 1 νοσηλεύτρια) που παλεύουν καθημερινά υπό αντίξοες συνθήκες να προσφέρουν σπουδαίες υπηρεσίες σε 80 και πλέον συμπολίτες μας όταν η συμβατική υποχρέωση αφορά 65.

Το αυτοκίνητο της δομής χρειάζεται άμεση αντικατάσταση καθώς εδώ και αρκετό διάστημα παρουσιάζει συνεχώς προβλήματα. Είχε χορηγηθεί σε όλη τη χώρα αυτοκίνητο το 2004 από τους Ο.Α. και αυτό έχει μείνει από τότε.

Ο χώρος που (δεν) στεγάζεται επουδενί δεν μπορεί να συμβάλει θετικά στην οργάνωση των λειτουργιών.

Από τα 8μηνα του ΟΑΕΔ δεν δόθηκε από τη διοίκηση του δήμου κανένας εργαζόμενος για να ενισχυθεί η δομή.

Δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί υφιστάμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ για πρόσληψη προσωπικού από τη ΔΗΚΕΠΕ για το Βοήθεια στο Σπίτι. Ακούσαμε από τη διοίκηση ότι το κοιτάει το ζήτημα αυτό έστω τώρα.

Η έλλειψη σχεδιασμού από μέρους των εκάστοτε διοικήσεων του δήμου για την ενίσχυση του έχει οδηγήσει στο να μην αξιοποιούνται ιδέες και εμπειρία που έχει συσσωρευτεί εκεί.

Καμία ουσιαστική ενίσχυση από τα χρήματα που δόθηκαν στους δήμους για τον Covid-19 δεν έχουν κατευθυνθεί στην κοινωνική πολιτική από τη διοίκηση του κ. Βλάχου και αυτό αποτυπώνεται και στο Βοήθεια στο Σπίτι.

Τα ίδια δυστυχώς όσον αφορά την υποστελέχωση καταγράφονται και στον Συμβουλευτικό Σταθμό που πραγματικά εάν δεν προσέφερε τις υπηρεσίες της σε αυτόν μια επιστήμονας που σέβεται την αποστολή της στο ακέραιο θα είχε ήδη σταματήσει να λειτουργεί.

Οι Ενεργοί Πολίτες διεκδικούμε από τη διοίκηση του δήμου και θα συμβάλλουμε όπου χρειαστεί για να διεκδικηθούν στόχοι από την κεντρική διοίκηση τα εξής;

  1. Άμεση αντικατάσταση του οχήματος με αίτημα προς τη Βουλή των Ελλήνων ή την περιφέρεια Αττικής για να το χρηματοδοτήσει.
  2. Άμεση χορήγηση στολών και μέσων ατομικής προστασίας στο προσωπικό.
  3. Δυναμική στελέχωση του προγράμματος με άλλα 5 άτομα άμεσα αξιοποιώντας προγράμματα του ΟΑΕΔ, την ΠΝΠ για Covid-19 και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο.
  4. Άμεση καταγραφή των αναγκών των πολιτών σε επίπεδο δήμου που δεν μπορούν να αυτό-εξυπηρετηθούν, που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για covid-19 κ.α.
  5. Να γίνει αίτημα προς το ΥΠΕΣ για έγκριση θέσεων έστω ορισμένου χρόνου για την ενίσχυση του Βοήθεια στο Σπίτι λόγω πανδημίας.
  6. Να κάνει Συνέργειες με το ΝΠΔΔ των κοινωνικών λειτουργών.
  7. Να ενημερωθούν οι πολίτες για τον θεσμό.
  8. Να γίνουν προγραμματικές συμβάσεις με κρατικές δομές υγείας για να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες.
  9. Να μπει στόχος άμεσα να μπορούν να καλυφθούν οι διπλάσιοι πολίτες.

Πλέον βέβαια ζούμε την απόλυτη απαξίωση του θεσμού καθώς οι συμβάσεις των εργαζομένων σε όλη την χώρα έχουν λήξει από 30.09.2020 και  η κυβέρνηση δεν έκανε το αυτονόητο και αυτή την στιγμή όλη η τυπική νομιμότητα των δράσεων είναι στον αέρα.

Θα παρακολουθούμε στενά το θέμα και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε η πόλη μας να έχει το συντομότερο δυνατό το θεσμό που της αξίζει σεβόμενη και την προσφορά των εργαζομένων χρόνια σε αυτόν αλλά και τις νέες αυξημένες ανάγκες των πολιτών».