Home Πετρούπολη ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ: ΦΕΡΝΟΥΝ ΧΩΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ: ΦΕΡΝΟΥΝ ΧΩΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ: ΦΕΡΝΟΥΝ ΧΩΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

0
0

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΧΩΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ; Η ΚΑΥΣΗ ΣΤΗ ΦΥΛΗ!

Την ανησυχία τους για τη λειτουργία δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Δήμο Πετρούπολης εξέφρασαν με δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι Ενεργοί Πολίτες, που ζητούν από το Δήμαρχο Στέφανο Βλάχο να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Όπως αναφέρουν ο μέχρι τώρα χειρισμός του θέματος εν κρυπτώ τους βρίσκει αντίθετους ενώ η λειτουργία τους περιλαμβάνεται στο πρόσφατο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε εν μέσω της καραντίνας και βρήκε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντίθετα.

Σημειώνουν μάλιστα πως οι 23 ΣΜΑ που προβλέπονται στο Άρθρο 92 δεν περιλαμβάνονται στον υφιστάμενο Περιφερειακό Σχεδιασμό και δεν έχουν αποφασίσει για αυτούς τα Δημοτικά Συμβούλια.

 

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Κατά την δίμηνη περίοδο του «lockdown» λόγω της πανδημίας ψηφίστηκε από την Βουλή το νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» το οποίο μάλιστα βρήκε απέναντι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και υπερψηφίστηκε μόνον από την κυβερνητική παράταξη.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι προβλέπεται στο Άρθρο 92 Προσωρινή Λειτουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε 23 σημεία του Νομού Αττικής που ανήκουν σε αντίστοιχους Δήμους.

Είναι δυνατόν κάτι που δεν περιλαμβάνεται στον υφιστάμενο Περιφερειακό Σχεδιασμό να ψηφίζεται στη Βουλή και να προχωράει σε Δήμους χωρίς καν να περάσει από Δημοτικό Συμβούλιο; Η δημοκρατία στο στόχαστρο…

Μεταξύ των 23 Δήμων όπου δημιουργούνται ΣΜΑ περιλαμβάνεται και ο Δήμος Πετρούπολης με δύο εκτάσεις.
α) Το γήπεδο σε εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Ιλίου, επιφανείας 6.748,95 τ.μ., όπως εμφαίνεται με στοιχεία (1, 2, 3, …, 30, 1) στο τοπογραφικό διάγραμμα κλίμακας 1:500 που θεωρήθηκε από τον Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πετρούπολης.
β) Το γήπεδο σε εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Πετρούπολης 11.017,72 τ.μ. που εμφαίνεται με στοιχεία (Κ1, Κ2, …, Κ27, Κ1) στο τοπογραφικό διάγραμμα κλίμακας 1:200 που θεωρήθηκε από τον Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πετρούπολης.

Οι χώροι αυτοί βρίσκονται ο (α) στο υπάρχον αμαξοστάσιο του Δήμου στην περιοχή του Νεκροταφείου και ο (β) 500μ. περίπου πιο βόρεια σε ένα παλιό λατομείο.

Το πλαίσιο λειτουργίας των «προσωρινών» αυτών εγκαταστάσεων είναι ασαφές και μας προκάλεσε μεγάλη ανησυχία, δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις αυτές είναι πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές της Πετρούπολης, την στιγμή μάλιστα που οι περιβαλλοντικές συνθήκες λόγω του ΧΥΤΑ Φυλής και όλων των άλλων ρυπογόνων εγκαταστάσεων σε αυτή την περιοχή είναι απαράδεκτες και βρίσκεται σε εξέλιξη δυναμικός αγώνας των πολιτών για το οριστικό κλείσιμό τους. Στον αγώνα αυτό μάλιστα συμμετέχει και η δημοτική αρχή και όλο το δημοτικό συμβούλιο.

Σήμερα ομάδα των Ενεργών Πολιτών με την συμμετοχή και του επί κεφαλή Μανώλη Μπουσούνη, με σκοπό να περπατήσουμε στις δύο περιοχές ΣΜΑ του νομοσχεδίου, επισκεφτήκαμε τον χώρο του αμαξοστασίου όπου τυχαία είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Αντιδήμαρχο Φ. Χριστόπουλο, αρμόδιο για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, για τους ΣΜΑ, αφού μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Επειδή ο μέχρι τώρα χειρισμός του θέματος εν κρυπτώ μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, καλούμε τον κ. Δήμαρχο να ενημερώσει σχετικά με τους ΣΜΑ το Δημοτικό Συμβούλιο στην αυριανή συνεδρίαση της 20 Μαίου 2020, ώστε να μπορέσουν και οι πολίτες της Πετρούπολης να ενημερωθούν σχετικά για κάτι που τους αφορά άμεσα. Ζητάμε η συνεδρίαση να μεταδοθεί ζωντανά.