Home Ελλάδα Η ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΑΝΤΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Η ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΑΝΤΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΑΝΤΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

0
0

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΑΙΓΑΛΕΩ ΑΧΑΡΝΕΣ ΚΑΙ ΙΛΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΡΜΗΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΙΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΓΚΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

 

Τους μεγαλύτερους δείκτες εγκληματικότητας παρουσιάζουν τα δυτικά προάστεια της πρωτεύουσας. Το Περιστέρι, το Αιγάλεω, οι Αχαρνές, ο Ασπρόπυργος και το Ιλιον να παρουσιάζουν – σύμφωνα με τη σχετική λίστα που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής» μαζί με το κέντρο της Αθήνας,  αποτελούν τις πιο επικίνδυνες περιοχές της Αττικής.

 

 

ΒΙΛΕΣ, ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΙΧ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε μυστική καταγραφή των βιλών, πολυτελών ΙΧ αλλά και επιχειρήσεων (εστιατόρια, καφετέριες και άλλα καταστήματα) που ανήκουν σε τουλάχιστον 100 αρχηγικά μέλη «μαφιών» που έχουν βάσεις στα δυτικά προάστια προχωρεί η ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να περιορίσει τις εγκληματικές επιθέσεις σε όλη την Αττική, και όχι μόνο. Στόχος της ηγεσίας της λεωφόρου Κατεχάκη είναι να καταγραφούν με αυτόν τον τρόπο οι οργανωτές ληστειών, κλοπών και διαρρήξεων που εκπορεύονται από τη Δυτική Αττική και να προσδιορισθεί ο τρόπος που «ξεπλένονται» τα χρήματα από τις εγκληματικές επιθέσεις μέσα από νομιμοφανείς επιχειρήσεις με «αχυρανθρώπους» και παρένθετα πρόσωπα.

 

Η «ΜΑΦΙΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ»

Στα πρώτα σημαντικά ευρήματα της σχετικής διαδικασίας η περιώνυμη «Μαφία των Ρομά» που αποκαλύφθηκε το Νοέμβριο του 2016 και έπειτα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια  προσδιορίστηκε η δικογραφία. Είχε προσδιορισθεί η εμπλοκή 115 ατόμων που φαίνεται να είχαν προχωρήσει σε περισσότερες από 1.000 διαρρήξεις και ληστείες σε όλη την πρωτεύουσα. Λόγω της συγκεκριμένης καθυστέρησης, όλοι οι κατηγορούμενοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι και ορισμένοι εξ αυτών διαπιστώθηκε ότι συμμετείχαν σε νέες συμμορίες που εξαρθρώθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Με τον νομικό εκπρόσωπο ορισμένων εκ των κατηγορουμένων, δικηγόρο Πειραιά κ. Ιωάννη Γλύκα, να δηλώνει ότι «στην εν λόγω δικαστική διερεύνηση ίσως αναδειχθούν σημαντικές πλευρές της υπόθεσης».

 

ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Σύμφωνα λοιπόν με τις καταγραφές της ΕΛ.ΑΣ., οι περιοχές της Δυτικής Αττικής όπου σημειώθηκαν το 2019 οι περισσότερες κλοπές και διαρρήξεις και υπέφεραν από τους κακοποιούς που λυμαίνονται την περιοχή είναι το Περιστέρι, όπου σημειώθηκαν 1.250 σχετικά συμβάντα έναντι περίπου 1.135 το 2018 (αύξηση 11%), και ακολουθεί το Αιγάλεω με 1.150 τέτοιου είδους επιθέσεις έναντι 860 το 2018 (δηλαδή αύξηση της τάξης του 34% μέσα σε έναν χρόνο), οι Αχαρνές με 1.145 κλοπές και διαρρήξεις έναντι 870 το 2018 (αύξηση 31%).

Με την απόκλιση σε αυτά τα στοιχεία να υπολογίζεται σε 1%-2% από τα τελικά δεδομένα, μετρά την πλήρη ανάλυση και αναγωγή των στοιχείων. Ακόμη, μεγάλος αριθμός κλοπών και διαρρήξεων υπάρχει στο Ίλιον, τον Ασπρόπυργο και στα Μέγαρα, ενώ χαμηλότερα στη σχετική λίστα είναι η Ελευσίνα, η Αγία Βαρβάρα, η Μάνδρα, το Ζεφύρι και η Πετρούπολη, με περίπου 250-580 συμβάντα κάθε χρόνο στις εν λόγω περιοχές. Στις ληστείες μακράν η πιο επικίνδυνη περιοχή είναι ο Ασπρόπυργος, όπου σημειώνονται και επιθέσεις σε οδηγούς φορτηγών, επιδρομές σε εργοστάσια κ.λπ.

Στην εν λόγω περιοχή σημειώθηκαν το 2019 315 σχετικά περιστατικά. Ακολουθούν στη σχετική λίστα οι Αχαρνές, το Περιστέρι, το Ιλιον και η Φυλή, ενώ στις χαμηλότερες θέσεις σε αυτού του είδους τα αδικήματα είναι η Ελευσίνα, η Μάνδρα, το Ζεφύρι και η Πετρούπολη.

 

ΑΡΠΑΓΕΣ ΤΣΑΝΤΩΝ

Στις αρπαγές τσαντών καταμεσής του δρόμου η πιο επικίνδυνη περιοχή είναι το Περιστέρι όπου το 2019 σημειώθηκαν περίπου 70 τέτοιου είδους περιστατικά, και ακολουθεί το Ιλιον με 60 αρπαγές τσαντών, οι Αχαρνές με 40 σχετικά συμβάντα αλλά και το Καματερό με 30 ληστρικές επιθέσεις της συγκεκριμένης σε βάρος ανυποψίαστων γυναικών. Οι πιο ακίνδυνες περιοχές σχετικά με τις συγκεκριμένες αρπαγές είναι ο Ασπρόπυργος (που έχει τα πρωτεία σε άλλου τύπου ληστείες), η Μάνδρα, τα Μέγαρα και η Ελευσίνα με περίπου 10 καταγεγραμμένα συμβάντα κάθε χρόνο. Εντυπωσιάζει ακόμη το γεγονός ότι ενώ το 2018 στη Δυτική Αττική είχαν υπάρξει περίπου 200 αρπαγές τσαντών, ο αριθμός αυτός εκτοξεύθηκε σε 300 το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 50%.

Η ΕΛ.ΑΣ. επιχειρεί να περιορίσει την εξαγωγή δραστών και εγκληματικών ενεργειών από τα δυτικά προάστια – κυρίως μέσω του Κηφισού, όπως και με τη χρήση κι άλλων κεντρικών και παρακαμπτήριων δρόμων – προς βόρεια και νότια προάστια, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας. Γι’ αυτό έχουν αυξηθεί οι περιπολίες, οι έλεγχοι από ομάδες ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ και άλλων.

 

«ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΣ» ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ

Για το κρίσιμο ζήτημα της διακίνησης ναρκωτικών στα δυτικά προάστια που θεωρούνται ένας από τους κύριους «τροφοδότες» όλης της Αττικής, παρατηρείται σχετική μείωση εντός του 2019 της τάξεως του 30% (1.800 σχετικές καταγραφές το 2018, 1.250 το 2019). Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στις Αχαρνές, όπου το 2019 εντοπίστηκαν περίπου 370 αγοραπωλησίες ναρκωτικών, έναντι 901 το 2018 (μείωση της τάξεως του 60%). Αντιθέτως, υπήρξε διπλασιασμός της καταγραφείσης από την ΕΛ.ΑΣ. διακίνησης ναρκωτικών στο Ζεφύρι και σημαντική αύξηση στην Αγία Βαρβάρα.