Home Δυτική αθήνα ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»

0
0

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΗΣ “ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ”
ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ!


Με ανοιχτή επιστολή τους οι υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής και των Δήμων της Δυτικής Αττικής ζητούν: Πρώτον το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, που υποβαθμίζει τη ζωή των λαϊκών οικογενειών προς όφελος των επιχειρηματιών. Δεύτερον τη διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού.

Συγκεκριμένα, η ανοιχτή επιστολή έχει ως εξής:

«Δεν βολευόμαστε με λιγότερο ουρανό.

Δεν ανεχόμαστε να ζούμε δίπλα στο αίσχος της χωματερής.

Δεν ανεχόμαστε να υποβαθμίζονται καθημερινά οι ζωές μας για να κερδίζουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Η υγεία μας και η ποιότητα ζωής μας δεν μπορεί να συνθλίβονται για να γίνονται μπίζνες με τα σκουπίδια.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω!

Συνεχίζουμε τον αγώνα με το δίκαιο αίτημα να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένες περιοχές. H συνέχιση λειτουργίας του και η επέκτασή του, αποτελεί μια υγειονομική βόμβα. Μολύνει τον αέρα, τα νερά, το έδαφος και το υπέδαφος της περιοχής, βλάπτει την υγεία των κατοίκων του Θριάσιου και της Δυτικής Αθήνας, αλλά και όλης της Δυτικής Αττικής.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι στις περιοχές αυτές η αύξηση των θανάτων από νεοπλασίες είναι πολύ μεγαλύτερη από τον μέσο όρο στην Αττική. Κάθε μέρα πρόσθετες ποσότητες αποβλήτων προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες. Εδραιώνεται ο αποτεφρωτήρας των νοσοκομειακών και των άλλων επικίνδυνων αποβλήτων υγείας, με αυξημένη μάλιστα υποδοχή φορτίων, ενώ με την τροποποίηση των περιβαλλοντικών του όρων, δέχεται ήδη και άλλα τοξικά απόβλητα.

Επεκτείνεται το Εργοστάσιο Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης και η παραγωγική του ικανότητα εκτινάσσεται από τους περίπου 220.000 τόνους/έτος στους 412.000 τόνους/έτος.

Σαν να μην έφταναν αυτά, νεκρανασταίνεται η περιβόητη “τροπολογία Βάσως Παπανδρέου” και εγκρίνεται το ανενεργό λατομείο “Μουσαμά”, δίπλα στη Ζωφριά, μια ανάσα από την Πετρούπολη και μέσα στη ζώνη απολύτου προστασίας του όρους Αιγάλεω, ως κατάλληλος χώρος για ΧΥΤΥ. Την ίδια στιγμή, ξαναμπαίνει στο “παιχνίδι” η κατασκευή δύο μεγάλων εργοστασίων επεξεργασίας σκουπιδιών, το ένα δυναμικότητας έως 60.000 τόνους και το άλλο έως 100.000 τόνους ετησίως.

 

ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ

Σε αυτά προστίθενται και οι επιπτώσεις από την ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου των εγκαταστάσεων στην Εγκατάσταση της Φυλής για την Διαχείριση Αποβλήτων (ΟΕΔΑ): Δηλαδή της χωματερής, του εργοστασίου ανακύκλωσης, του αποτεφρωτήρα των νοσοκομειακών και άλλων επικίνδυνων αποβλήτων.

Μπροστά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ξαναθυμήθηκαν το οξυμένο αυτό πρόβλημα, όλοι αυτοί που τα προηγούμενα χρόνια όχι μόνο δεν έκλεισαν τη χωματερή, αλλά υπέγραψαν μαζί με τα κόμματά τους τη συνέχιση και επέκταση της λειτουργίας της.

Για προεκλογικούς και μόνο λόγους η διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής και στον ΕΔΣΝΑ, η Δημοτική Αρχή Φυλής που στηρίχθηκε από τη ΝΔ, δημοτικές αρχές και δημοτικές παρατάξεις, σηκώνουν ένα σύννεφο αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης, “παίζοντας” με τη ζωή και την υγεία του λαού μας, που όλα αυτά τα χρόνια διεκδίκησε και διεκδικεί να κλείσει ο καρκίνος της χωματερής και να υπάρξει διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού.

Ο λαός της περιοχής έχει πλέον μεγάλη εμπειρία από τα “ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα” για τη χωματερή που όλο φεύγει αλλά όλο μένει, σαν τις αμερικάνικες βάσεις τη δεκαετία του ’80. Σήμερα μπορεί να βγάλει συμπεράσματα από τη στάση της Περιφέρειας και των Δημοτικών Αρχών.

Κορόιδευαν ή δεν κορόιδευαν ωμά τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας, κυβέρνηση και Περιφέρεια, στην ορκωμοσία της Ρένας Δούρου στα Άνω Λιόσια, αλλά και προεκλογικά, όπου αλά μπρατσέτα με τον Αλέξη Τσίπρα έλεγαν ότι “θα κλείσει το αίσχος της χωματερής”; Σήμερα μιλάνε για νέες χωροθετήσεις, στο Μουσαμά, στο Μελετάνι και αλλού.

Κορόιδευαν ή δεν κορόιδευαν ωμά τους κατοίκους του Δήμου Φυλής οι υποψήφιοι δήμαρχοι, που υποστηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά και άλλοι δήθεν “ανεξάρτητοι”, όταν υπόσχονταν κάθε φορά στους προεκλογικούς τους λόγους ότι θα κλείσουν τη χωματερή και αμέσως μετά την αξιοποιούσαν, υπέγραφαν επεκτάσεις για να παίρνουν παραδάκι από τις κυβερνήσεις, ξεπουλώντας την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής;

Κυβέρνηση, περιφερειακή αρχή και οι δημοτικές αρχές που στηρίζουν την πολιτική αυτή, στα σχέδιά τους για τη διαχείριση των απορριμμάτων αποτυπώνονται οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κεντρικό άξονα έχουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος.

Δεν είναι τυχαία η στήριξη της ΕΕ στον καταστροφικό για το λαό σχεδιασμό. Σε απάντησή της σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι αφού αξιολόγησε το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής:

Δικαιολογεί τόσο την κατακόρυφη αύξηση της δυναμικότητας της υφιστάμενης ΜΕΑ στη Φυλή όσο και την παραπέρα επέκταση και την επ’ αόριστον συνέχιση της λειτουργίας της χωματερής, προκειμένου, όπως ισχυρίζεται, “να αντισταθμίσει την παρούσα έλλειψη χωρητικότητας των χώρων υγειονομικής ταφής”.

Επικροτεί την επιλογή του λατομείου Μουσαμά ως του επικρατέστερου ΧΥΤΥ στην περιοχή και βαφτίζει το θάψιμο των σκουπιδιών στο λατομείο από “εργασία διάθεσης” (ταφής) σε “εργασία ανάκτησης” (“αξιοποίησης”) αποβλήτων.

Να γιατί το πρόβλημα της χωματερής παραμένει και διαιωνίζεται. Τη λύση δεν μπορούν να τη δώσουν ούτε τα δικαστήρια, ούτε τα δημοψηφίσματα.

Τη λύση μπορεί να δώσει μόνο ο ενιαίος αγώνας του λαού και της νεολαίας της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας, η πάλη του εργατικού – λαϊκού κινήματος ενάντια στην πολιτική που μας καταδικάζει στη φτώχεια και την ανεργία. Που μας καταδικάζει να ζούμε δίπλα στον καρκίνο της χωματερής, που μας καταδικάζει να ζούμε χωρίς κανένα μέτρο αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

Για αυτόν το λόγο βρεθήκαμε με τον λαϊκό κόσμο στις πρόσφατες κινητοποιήσεις σωματείων και φορέων, που απαίτησαν να κλείσει το αίσχος της χωματερής και να υπάρξει διαχείριση των απορριμμάτων σε όφελος του λαού. Στηρίζουμε τα αιτήματα του εργατικού – λαϊκού κινήματος που διεκδικεί:

– Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να φύγει ο αποτεφρωτήρας και να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση, να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή ή η επέκταση της υφιστάμενης, να προχωρήσει ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

– Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στο παλιό λατομείο Μουσαμά και στο λατομείο Σταμέλου. Η εξεύρεση νέων χώρων να γίνει με ευθύνη της κυβέρνησης και με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού και την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος. Δεν πρέπει να αποκλείεται η αναζήτηση χώρου και σε εκτός Αττικής περιοχές, στο πλαίσιο μιας διαπεριφερειακής συνεργασίας.

– Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των απορριμμάτων.

– Όχι στην καύση των απορριμμάτων με την πολυδάπανη μετατροπή τους σε καύσιμη ύλη.

– Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

– Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να ενισχυθούν τα μέτρα ασφάλειας. Όχι άλλα εργατικά εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων στην καθαριότητα.

 

ΛΥΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Με συνέπεια και σταθερότητα προβάλλουμε τα αιτήματα αυτά στα Δημοτικά Συμβούλια της περιοχής, στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ. Με συνέπεια και σταθερότητα υπερασπιζόμαστε τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας, του Θριάσιου, της Δυτικής Αττικής γενικότερα.

Παλεύουμε για λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων σε όφελος του λαού και όχι των λίγων, κόντρα στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης όπου όλα, και τα σκουπίδια, είναι “μπίζνες”.

Καμία αναμονή, καμία ανάθεση του ζητήματος σε “σωτήρες”.

Τέρμα πια στο αίσχος της χωματερής.

Καλούμε τον λαό της περιοχής να δυναμώσει τον αγώνα και τη διεκδίκηση. Να παλέψει για τη ζωή και το μέλλον που του αξίζει. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των κατοίκων του Γραμματικού κόντρα στη “δοκιμαστική” λειτουργία του ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ και στο δόγμα “νόμος και τάξη” της κυβέρνησης. Είναι και δικός μας αγώνας».

Την ανοιχτή επιστολή υπογράφουν:

Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής

Βαγγέλης Σίμος, δήμαρχος Πετρούπολης και εκ νέου υποψήφιος

Νίκος Ζαπάντης, υποψήφιος δήμαρχος Φυλής

Μπάμπης Θεοδώρου, υποψήφιος δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας

Κώστας Κώνστας, υποψήφιος δήμαρχος Ελευσίνας

Θοδωρής Σκολαρίκος, υποψήφιος δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού

Νίκος Σταματόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Ιλίου

Βασίλης Τοπαλιανίδης, υποψήφιος δήμαρχος Αχαρνών

Αλέξης Τσοκάνης, υποψήφιος δήμαρχος Ασπροπύργου

Αντώνης Χοροζάνης, υποψήφιος δήμαρχος Μεγάρων