Home Πετρούπολη ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ Τ.Α. Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ Τ.Α. Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ Τ.Α. Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

0
0

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου όπου έγινε και η εκλογή του προεδρείου αλλά και των επιτροπών Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής.

Η σύνθεση του νέου προεδρείου έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βασίλης Φιλίππου

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάνος Συλλιγνάκης

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Στέλιος Χρυσικός

Η νέα Οικονομική Επιτροπή αποτελείται από τους:  Παναγιώτη Κάκαλη, Κατερίνα Σταματοπούλου, Βαγγέλη Σίμο, Γιώργο Βαμβακά, Δημήτρη Ταλιούρα, Θοδωρή Λάππα. ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ: Βασίλης Φιλίππου, Κώστας Αρζόγλου, Θωμάς Κοτσαμπάς, Στέλιος Χρυσικός, Ουρανία Καραχάλιου, Χρήστος Κυριάκος.

Η νέα Επιτροπή Ποιότητα Ζωής αποτελείται από τους: Φώτη Χριστόπουλο, Χρυσάνθη Παχίδου, Μανώλη Ραγκούση, Στέλιο Χρυσικό, Γεωργία Γεωργακά, Χρήστο Κυριάκο. ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ: Κώστας Αρζόγλου, Βασίλης Φιλίππου, Νίκος Μαλαθρίτης, Γιώργος Βαμβακάς, Νίκος Ταλούρας, Βούλα Αγγελοπούλου.

 

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πέραν της εκλογής του προεδρείου και ων επιτροπών κάτι που άλλωστε ήταν και τυπική διαδικασία, σημαντικές ήταν οι τοποθετήσεις των περισσοτέρων επικεφαλής των παρατάξεων για το νέο νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Εν ολίγοις οι περισσότεροι στάθηκαν στο ότι η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν αποτέλεσμα της απλής αναλογικής, ως εκλογικός νόμος. Η λειτουργία του δήμου, όμως, καθορίζεται από το νέο νόμο στην οποία δεν αντιπροσωπεύεται η αναλογικότητα των εκλεγμένων παρατάξεων. Οι αρμοδιότητες συγκεντρώνονται στη διοίκηση, αποκλείοντας από τις αποφάσεις τις μικρές παρατάξεις σε αριθμό συμβούλων.

ΔΕΝ ΜΕΤΕΙΧΕ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Βασίλη Φιλίππου για τη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου από το δήμαρχο Στέφανο Βλάχο, το λόγο πήρε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλης Σίμος. Ο πρώην δήμαρχος δήλωσε ότι η παράταξη θα απέχει από τη διαδικασία εκλογής του προεδρείου.

Υποστήριξε ότι το προεδρείο και με τον Καλλικράτη και με τον Κλεισθένη δεν επιτελεί το ρόλο του. Η ημερήσια διάταξη καταρτίζεται από τις υπηρεσίες του δήμου και ο αντιπρόεδρος με τον γραμματέα έχουν έναν διακοσμητικό ρόλο, ενώ ο πρόεδρος απλώς διευθύνει την κουβέντα στη συνεδρίαση. Για το λόγο αυτό, τόνισε, πως δεν επιθυμούν τη θέση του αντιπροέδρου όπως τους αναλογεί και θα απέχουν  από την εκλογή των μελών του προεδρείου. Ξεκαθάρισε πως αυτή είναι πολιτική θέση και δεν έχει καμία σχέση με την υποψηφιότητα του κ. Φιλίππου ο οποίος του είναι ιδιαίτερα συμπαθής.

Στη συνέχεια ο κ. Σίμος επισήμανε πως και ο ρόλος των επιτροπών Οικονομικών και Ποιότητα Ζωής είναι τυπικός. Από τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ με την απλή αναλογική προσπάθησε να δείξει κάποιες αριστερές πεποιθήσεις. Από την άλλη με το νόμο της η σημερινή κυβέρνηση ακόμη και για να καταθέσει μία παράταξη πρόταση για τον προϋπολογισμό θα πρέπει να καταθέσει ολόκληρο επιχειρησιακό σχέδιο.  Δεν υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα για να υπάρχουν συγκλίσεις όπου μπορούν.  Παρά ταύτα πρότεινε να συνεχίσει η νέα δημοτική αρχή αυτό που ξεκίνησε η προηγούμενη. Να αποστέλλεται η πρόσκληση των Επιτροπών και στους επικεφαλής και να έχουν το δικαίωμα να παρευρεθούν παρότι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

Δ. ΤΑΛΙΟΥΡΑΣ: ΕΛΛΕΙΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ

Ο επικεφαλής της ΔΑΚ Δημήτρης Ταλιούρας τόνισε πως με ανακοίνωσή της η παράταξη σεβάστηκε το αποτέλεσμα των εκλογών και παράλληλα δεσμεύτηκε  στο λαό της πόλης και τους ψηφοφόρους της ότι δεν θα διεκδικήσει κανένα αξίωμα στη διοίκηση του δήμου. Υποχρέωση των εκλεγμένων βάση και του νόμου είναι να συμμετάσχουν στις δύο σημαντικές επιτροπές των Οικονομικών και της Ποιότητα Ζωής και εκεί να καταθέσουν τις θέσεις της παράταξης.

Τόνισε πως με το νέο νόμο υπάρχουν δυσλειτουργίες καθώς τρεις από τις παρατάξεις που εξελέγησαν δεν εκπροσωπούνται στα σημαντικά όργανα του δήμου. Αυτό αποτελεί έλλειμα δημοκρατίας. Για το λόγο ότι είναι οκτώ οι παρατάξεις που συνθέτουν το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση, συμπόρευση και σύγκλιση απόψεων  ώστε να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τέλος όπως τόνισε επειδή απαιτείται γνώση και εμπειρία για τη λειτουργία του κορυφαίου οργάνου όπως είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, πρότεινε για τη θέση του αντιπροέδρου τον κ. Λάππα.

 

ΘΟΔ. ΛΑΠΠΑΣ: ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ

Ο επικεφαλής της «Πετρούπολη Μαζί» Θοδωρής Λάππας επισήμανε την αλλαγή του νομικού πλαισίου μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει ο δήμος. Έκανε λόγο για την περικοπή παρατάξεων από τις αποφάσεις των οργάνων. Τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να λειτουργεί και με τις δύο έννοιες που την χαρακτηρίζουν, και την τοπική και την αυτοδιοίκηση. Κάτι, όμως, που δεν εφαρμόζεται σήμερα.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για το διπλό ρόλο που θα έχει η παράταξή του. Ο πρώτος θα είναι αυτός των προτάσεων και κάλεσε τη διοίκηση να έχει ανοιχτά τα αυτιά της. Ο δεύτερος ρόλος  είναι αυτός του ελέγχου της διοίκησης. Και επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ανά πάσα στιγμή της ενημέρωσης από τις υπηρεσίες του δήμου ή από τα πολιτικά πρόσωπα της διοίκησης.

Τέλος ευχαρίστησε τον κ. Ταλιούρα για την πρότασή του προς το πρόσωπό του για τη θέση του αντιπροέδρου.

ΜΑΝ. ΜΠΟΥΣΟΥΝΗΣ: ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

Ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Μανώλης Μπουσούνης μίλησε για την εφαρμογή της απλής αναλογικής που αποτέλεσε κατάκτηση του δημοκρατικού κόσμου.  Επισήμανε πως η εφαρμογή της με κάθε λεπτομέρεια και κάθε δυσκολία Θα ασκούσε μεγαλύτερο έλεγχο και πίεση προς τη διοίκηση με συνέπεια το αποτέλεσμα να είναι πάντα καλύτερο για την πόλη. Με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, όπως ισχυρίστηκε, δεν διορθώνει κάποιες δυσλειτουργίες. Ακυρώνει την ίδια την απλή αναλογική στην ουσία της. Κατά συνέπεια ακυρώνει τον τρόπο σκέψης των πολιτών με τον οποίο ψήφισαν.

Κάλεσε λοιπόν και ίδιος τη διοίκηση να μην αποκλείσει τις παρατάξεις που αποκλείει ο νόμος από τη λειτουργία των οργάνων. Να επιτρέψει τη φυσική παρουσία των επικεφαλής όλων των παρατάξεων στις συνεδριάσεις των Επιτροπών και έστω με την ανταλλαγή σκέψεων και την κατάθεση προτάσεων από την πλευρά τους να υπάρχει συμμετοχή στις αποφάσεις.

Τέλος ζήτησε τη ζωντανή κάλυψη των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.

ΜΑΝ. ΣΥΛΛΙΓΝΑΚΗΣ: ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΜΑΣ

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πετρούπολη, Νέα Αρχή» Μάνος Συλλιγνάκης εξέφρασε την πίστη του ότι το συγκεκριμένο σώμα θα λειτουργεί δημοκρατικά όπως είναι μοιρασμένες, βάση του πρώτου εκλογικού αποτελέσματος, οι έδρες. Τέλος επισήμανε πως η παράταξή του θα συμμετέχει στις διαδικασίες από τη θέση της αντιπολίτευσης. Κάλεσε τη δημοτική αρχή να λειτουργήσει με θετική λογική για την πόλη με στόχο την αναβάθμισή της και η παράταξή του θα σταθεί αρωγός σε κάθε καλή πρόταση για την πόλη.

Τέλος από την πλευρά του δημοτικού συμβούλου της παράταξης Βαγγέλη Αλεξανδρή προτάθηκε για τη θέση του αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ο Μάνος Συλλιγνάκης.

 

ΝΙΚ. ΣΑΚΟΥΤΗΣ: Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

Ο επικεφαλής της ΡΑΚ, Νίκος Σακούτης τόνισε ότι ο ίδιος και η παράταξή του ήταν υπέρμαχος της απλής αναλογικής και η εφαρμογή της ήταν απλά οι βάσεις. Το νέο νομικό πλαίσιο αγνοεί παντελώς το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, δημιουργώντας ένα συγκεντρωτικό μοντέλο, που αποκλείει τις συμπράξεις και τις συνεργασίες.

Ξεκαθάρισε πως η στάση της παράταξης είναι πολιτική και δεν έχει καμία σχέση με τα πρόσωπα και θα απέχει συνολικά από την όλη διαδικασία εκλογής του προεδρείου και των μελών των Επιτροπών.

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι τα δημοτικά συμβούλια της χώρας περιθωριοποιούνται, ενώ διαλύονται παρατάξεις από την πρώτη μέρα πριν καν ξεκινήσει η νέα θητεία. Όσον αφορά τους προϋπολογισμούς τόνισε ότι συζητιούνται ήδη στο Παρατηρητήριο. Θα έρθουν έτοιμοι προς ψήφιση και στο μόνο που θα μπορεί να παρέμβει η δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο είναι από κωδικό σε κωδικό αν μπορεί να τεκμηριώσει άποψη.

 

ΣΤΕΦ. ΒΛΑΧΟΣ: «ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΑΝΤΟΛΟΓΙΑ»

Ο δήμαρχος Στεφ. Βλάχος επισήμανε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποτελεί όργανο υπερπροβληματισμού και διαλόγου. Η δημοτική αρχή δεν θα λειτουργήσει με «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», αλλά υπάρχει η προθυμία για διάλογο και συνδιαμόρφωση για όλα τα θέματα που απασχολούν την πόλη. Ξεκαθάρισε όμως ότι κάποια στιγμή μετά από έναν εξαντλητικό διάλογο θα πρέπει να παίρνονται και οι κατάλληλες αποφάσεις για την προώθηση του δημοτικού έργου και αυτό είχε στο μυαλό του ο νομοθέτης.

Υποστήριξε ότι κανένας νόμος δεν σταματά την ιστορία και την εξέλιξη. Εναπόκειται στη δημοτική αρχή και να τον ερμηνεύσει και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε όποιες επιπτώσεις σε κάποιους φαίνονται υπερβολικές να τις αμβλύνει και να γίνουν αποδοτικές.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Θα ήθελα να διασκεδάσω κάποιες ανησυχίες που εκφράστηκαν από συναδέλφους ότι δεν θα υπάρχει διάλογος σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο και όλα θα είναι προαποφασισμένα. Ως νέα διοίκηση είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε διάλογο σε όλα, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του προγράμματος μας και του δημοτικού έργου. Δεν θα πάμε δηλαδή στην απέραντη όχθη, στην απεραντολογία. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να έχει αποφασιστικότητα. Και με βάση αυτό θα παραχθεί έργο θα υπάρξει δημοκρατία και οι αποφάσεις θα είναι συλλογικές».

 

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ

Υποψήφιος για τη θέση του προέδρου ήταν μόνο ο Βασίλης Φιλίππου.  Κατά συνέπεια εκλέχθηκε χωρίς όμως να γίνει η διαδικασία της ψηφοφορίας.

Υποψήφιοι για την αντιπροεδρία ήταν δύο. Ο Θοδωρής Λάππας που προτάθηκε από τον Δημήτρη Ταλιούρα. Και ο Μάνος Συλλιγνάκης που προτάθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης του Βαγγέλη Αλεξανδρή. Στην ψηφοφορία ο κ. Συλλιγνάκης έλαβε 12 ψήφους, ο κ. Λάππας έλαβε 7 ψήφους, ενώ υπήρξαν και τρία λευκά. Για την εκλογή του αντιπροέδρου χρειαζόταν η πλειοψηφία των ψηφισθέντων, όποτε πραγματοποιήθηκε και δεύτερη ψηφοφορία χωρίς όμως το αποτέλεσμα να αλλάξει. Η τελική τρίτη ψηφοφορία δεν πραγματοποιήθηκε μετά από παραίτηση του κ. Λάππα, όποτε και εκλέχθηκε ο κ. Συλλιγνάκης στη θέση του αντιπροέδρου.

Για τη θέση του γραμματέα υποψήφιος ήταν μόνο ο Στέλιος Χρυσικός, ο οποίος εκλέχθηκε χωρίς να πραγματοποιηθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας.

 

ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ

Λίγο πριν το τέλος της πρώτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Στέφανος Βλάχος ανακοίνωσε και επίσημα τα ονόματα των έξι Αντιδημάρχων που θα στελεχώσουν τη νέα διοίκηση.

Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας: Θανάσης Σκαλιστήρας

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών: Κατερίνα Σταματοπούλου

Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος: Παναγιώτης Κάκαλης

Αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών: Νίκος Κακαβάς

Αντιδήμαρχος Καθαριότητας: Φώτης Χριστόπουλος

Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού: Χρυσάνθη Παχίδου

Να σημειωθεί ότι τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Υπηρεσίας θα έχει ο δήμαρχος Στέφανος Βλάχος.