Home Ελλάδα ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ!
ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ!

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ!

0
0

ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ  

 

«Συναγερμός» για τα εργασιακά σήμανε στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΙΝΑΛ και στα εργατικά κέντρα μετά την δημοσίευση στο ΦΕΚ της ΠΝΠ για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας. Η κυβέρνηση, υποστηρίζουν, χρησιμοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλει μέτρα, τα οποία δεν είναι προσωρινά και οδηγούν στην περικοπή των μισθών.

 

ΣΥΡΙΖΑ: ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «κρυφό σχέδιο» του Μαξίμου, το οποίο παίρνει «σάρκα και οστά» με την πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ), που προοωθεί με συνοπτικές διαδικασίες την εκ περιτροπής εργασία. Για την αξιωματική αντιπολίτευση το της εξάμηνης περικοπής κατά 50% των μισθών και της εκ περιτροπής εργασίας, όπως περιγράφεται στο άρθρο 9,  συνεπάγεται μείωση μονομερώς του μισθού των υπαλλήλων κατά το ήμισυ από την επιχείρηση, ανεξαρτήτως εάν έχει περιορισμό δραστηριοτήτων ή είναι κερδοφόρα.

«Τέτοιες ενέργειες δεν συμπιέζουν μόνο το εισόδημα των εργαζομένων, αλλά πλήττουν συνολικά την οικονομία και την κοινωνική συνοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα», τόνισε η αρμόδια τομεάρχης του κόμματος Εφη Αχτσιόγλου, ενώ όπως τόνισε σε συνέντευξή της στο MEGA, «Οι επιλογές που έχει κάνει το υπουργείο Εργασίας οδηγούν σε μαζικές απολύσεις και σε συρρίκνωση του μισθού των εργαζομένων, αν συνεχιστούν θα βρεθούμε την επόμενη μέρα με ένα κύμα ανέργων και εργαζομένων φτωχών. Αυτό θα συμπαρασύρει το σύνολο της οικονομίας και η κρίση θα είναι βαθύτερη». Κομματικές πηγές αναφέρουν ότι «Χρειάζεται πλήρης προστασία των υφιστάμενων συμβάσεων εργασίας, κάλυψη των μισθών και του δώρου του Πάσχα από το κράτος. Οι δημοσιονομικές δυνατότητες υπάρχουν. Η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να αλλάξει κατεύθυνση στα εργασιακά». Στην Κουμουνδούρου έχουν πλειοδοτήσει από την πρώτη στιγμή στο πεδίο της οικονομίας, υπολογίζοντας πως μόνο το πρώτο πακέτο μέτρων του Μαξίμου πρέπει να ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ ακολουθούμενο από ακόμη μία ισόποση δέσμη έως το τέλος του έτους.

Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη σε συνέτευξη της στoν Real FM επιγραμματικά επισήμανε: «Όσοι ορέγονται αυτή την κρίση ως ευκαιρία για διάλυση των εργασιακών σχέσεων, να το ξεχάσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει την κυβέρνηση για ένα συνολικό πρόγραμμα: Για υγειονομική κρίση και στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Δε μπορεί αυτή η κρίση να είναι ευκαιρία για να πληγούν τα εργασιακά δικαιώματα και για να δημιουργηθεί καινούρια γενιά ανέργων στη χώρα.

 

ΚΙΝΑΛ: ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Την άμεση κατάργηση του άρθρου 9 της ΠΝΠ ζητεί και το ΚΙΝΑΛ επισημαίνοντας πως είναι σαφές ότι το μέτρο αυτό δεν συνδέεται με τις έκτακτες συνθήκες που προέκυψαν, οι οποίες καλύπτονται ήδη με άλλες διατάξεις που έχουν πολύ μικρότερο χρονικό ορίζοντα. «Είναι μεθοδεύσεις που οδηγούν στη μονιμοποίηση αντιεργατικών μέτρων στη σκιά της πανδημίας», τονίζουν από τη Χαρ. Τρικούπη και κατηγορούν την κυβέρνηση πως δημιουργεί τετελεσμένα χωρίς συζήτηση στη Βουλή και χωρίς κανέναν διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.

Με ανακοίνωσή του ο Τομέας Εργασίας του ΚΙΝΑΛ αναφέρει: «Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και ορισμένες επιχειρήσεις έσπευσαν να το εκμεταλλευτούν.

Δυο εταιρείες που εκτελούν έργο στα αεροδρόμια προχώρησαν μαζικά στην εφαρμογή της διαλείπουσας εργασίας, μειώνοντας ακόμη και στο μισό τις αμοιβές των εργαζομένων.

Παράλληλα όμως έπαυσαν δεκάδες ακόμη εργαζόμενους (μη ανανεώνοντας τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου) καίτοι οι εν λόγω υπάλληλοι απασχολούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ουσιαστικά απέλυσαν παράνομα εργαζόμενους που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Το Κίνημα Αλλαγής καλεί την κυβέρνηση για μια ακόμη φορά να αποσύρει το άρθρο 9 της ΠΝΠ με την οποία επιτρέπεται η μονομερής κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων. Παράλληλα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για το εισόδημα όλων των εργαζομένων.

Στην κρίση της πανδημίας αφενός πρέπει να ζήσουμε όλοι και αφετέρου οι εργαζόμενοι πρέπει να επιβιώσουν».

 

ΚΚΕ: ΜΟΝΙΜΑ ΤΑ «ΕΚΤΑΚΤΑ» ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Το ΚΚΕ κάνει λόγο για ανεξέλεγκτη εργοδοσία που με τις πλάτες της κυβέρνησης φορτώνουν τις συνέπειες της πανδημίας στους εργαζόμενους. Επισημαίνει ότι δόθηκε το «πράσινο φως» στους επιχειρηματικούς ομίλους να ξεκινήσουν μειώσεις μισθών, απολύσεις και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το ωράριο, όπως συνέβη με το «καλημέρα» της εφαρμογής των ΠΝΠ στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Τα «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί για να ζήσουν οι επιχειρήσεις.

 

ΓΣΕΕ: ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΑΚΙΩΜΑΤΩΝ

Η ΓΣΕΕ με χθεσινή (25/3) ανακοίνωσή της, αφού εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στην κυβερνητική ρύθμιση αναφέρει: «Παρά το γεγονός ότι τα κυβερνητικά μέτρα, λόγω της έκτακτης περιόδου που διανύουμε προσδιορίζεται η ισχύς τους για ένα με ενάμιση μήνα και δίνεται παράταση αν χρειαστεί, η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει εξάμηνη διάρκεια γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη μακροχρόνια ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων και σε μισθούς πείνας.

Απαιτούμε από το Υπουργείο Εργασίας να αποσύρει εδώ και τώρα τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία δεν συνδέεται με τις έκτακτες συνθήκες που ζει η χώρα και να ξεκινήσει άμεσα διάλογο ώστε να εξευρεθεί η βέλτιστη λύση για την προστασία των εργαζομένων και τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Στηρίζουμε την προσπάθεια να περάσουμε αυτή τη δυσκολία, όχι όμως και τη χρησιμοποίηση της κρίσης για ανατροπές και εξυπηρέτηση εργοδοτών μονοσήμαντα.

Σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, που οι εργαζόμενοι ζουν με την αγωνία της επόμενης ημέρας δε θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές και ρυθμίσεις».

 

ΕΚΑ: ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Από την πλευρά του το Εργατικό Κέντρο Αθηνών εκτιμά ότι η διάταξη βάζει ταφόπλακα στην πλήρη απασχόληση: «Και ξαφνικά, με πρόσχημα τη σημερινή υγειονομική κρίση, η κυβέρνηση αποφάσισε να κόψει χωρίς καμία αιτιολογία, το 50% των αποδοχών των εργαζομένων, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο 2020 και βλέπουμε!

Η διάταξη του ένατου άρθρου της από 20-3-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που αφορά όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, πληττόμενες ή μη, δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες, χωρίς ενημέρωση, χωρίς διαβούλευση, χωρίς καν να προβάλλουν κάποιο λόγο, να θέτουν με μονομερή απόφασή τους το μισό προσωπικό τους σε εκ περιτροπής εργασία, μειώνοντας αντίστοιχα τόσο το μισθό τους όσο και τις ασφαλιστικές εισφορές και τα ένσημα.

Γιατί η κυβέρνηση δυναμιτίζει το κλίμα «ενότητάς μας» «πατριωτισμού της ευθύνης» και «στην πράξη και όχι στα λόγια κοινωνικής αλληλεγγύης» για το οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε λόγο στο σημερινό διάγγελμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου;

Γιατί η αναστολή των συμβάσεων εργασίας (κλειστών και πληττομένων επιχειρήσεων) δεν αρκεί για να αντιμετωπίσουν οι εργοδότες τις συνέπειες της σημερινής κρίσης, όταν μάλιστα αυτοί έχουν πάρει τη μερίδα του λέοντος από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, αφήνοντας τους εργαζόμενους με το βοήθημα των 400 €/μηνιαίως και την ισόχρονη ασφαλιστική τακτοποίηση από το κράτος;

Η διάταξη αυτή δείχνει το ταξικό πρόσημο της Κυβέρνησης: διευκολύνει την ευελιξία, επεμβαίνει βίαια στις ατομικές εργασιακές σχέσεις, δεν διασφαλίζει επ’ ουδενί τη μη απόλυση των εργαζομένων, παρά μόνο τη διατήρηση του συνολικού αριθμού τους στην επιχείρηση.

Δυστυχώς, η διάταξη αυτή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εκτόξευση της ανεργίας, την οριστική ταφόπλακα στην πλήρη απασχόληση και φυσικά στην ευκαιρία (μετά το πέρας της κρίσης) για απίστευτη κερδοφορία των επιχειρήσεων που αφορά το μέτρο (τις μη πληττόμενες σήμερα)».