Home Πετρούπολη Οργή Σίμου κατά της προκλητικότητας του υπουργείου Παιδείας: το θράσος τους μας προσβάλει
Οργή Σίμου κατά της προκλητικότητας του υπουργείου Παιδείας: το θράσος τους μας προσβάλει

Οργή Σίμου κατά της προκλητικότητας του υπουργείου Παιδείας: το θράσος τους μας προσβάλει

0
0

Άστραψε και βρόντηξε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Πετρούπολης στο θέμα για την υποχρεωτική διετή προσχολική αγωγή.

Στη συζήτηση όπως ήταν φυσικό κυριάρχησε η προκλητική απάντηση του υπουργείου προς τον δήμαρχο Πετρούπολης ότι δεν γνωρίζει τη διαδικασία για την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων και ότι θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτικός και πιο σοβαρός στην αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων.

 

Η έκρηξη της αντιδημάρχου

Την έκρηξη της αντιδημάρχου Παιδείας Ανθής Ζορμπά προκάλεσε και η τοποθέτηση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Ευθύμιου Μπουρνά που μίλησε για στρατηγικό λάθος της διοίκησης να μη θέσει ξεκάθαρα το θέμα ότι με τις υπάρχουσες δομές ο δήμος δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει το πρόγραμμα της διετούς υποχρεωτικής αγωγής.
Η κ. Ζορμπά ρώτησε τον δημοτικό σύμβουλο αν γνώριζε επ’ ακριβώς το τι ειπώθηκε στην συνάντηση. Ο κ. Μπουρνάς απάντησε ότι γνώριζε ότι η ενημέρωση που είχε ήταν μέσω δημοσιευμάτων του Τύπου. Η αντιδήμαρχος τόνισε στη συνέχεια ότι απευθυνέται σε θεσμικό όργανο και θα μπορούσε να έχει ζητήσει τα πρακτικά ώστε να έχει την σωστή ενημέρωση και ξεκαθάρισε πως η διοίκηση του δήμου χειρίστηκε όπως έπρεπε το θέμα.

 

“Μας προσβάλει το θράσος τους”

Ο δήμαρχος στην δική του τοποθέτηση τόνισε πως το υπουργείο ήρθε να υλοποιήσει ένα χρόνιο αίτημα, αλλά επί της ουσίας δεν έκανε τίποτα. Ζητά δηλαδή την εφαρμογή του προγράμματος χωρίς να δώσει χρήματα, χωρίς να προχωρήσει σε προσλήψεις, χωρίς να καλύψει τις ανάγκες σε υποδομές. Θεσμοθέτησε όπως χαρακτηριστικά είπε την υποχρεωτική διετής προσχολική αγωγή με εφαρμογή σε ποσοστό πάνω από 50% σε δήμους ή που βρίσκονται εκτός Αττικής, ή που έχουν υπογεννητικότητα.
Τέλος είπε ότι ως δημοτική αρχή έχει ζητήσει από το υπουργείο να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία για το 9ο νηπιαγωγείο το οποίο είναι διαδικασία δύο μηνών και την ολοκλήρωση της ανέγερσης του 13ου νηπιαγωγείου, το οποίο έχει κτιστεί το μισό.
Και στις δύο χρειάζεται η υπουργική υπογραφή, αλλά παρά τις πιέσεις εισπράττουν αδιαφορία, ενώ έχουν το θράσος όπως τόνισε να βγάζουν ανακοινώσεις ότι δεν γνωρίζει η δημοτική αρχή τη διαδικασία, προσβάλωντας τον δήμαρχο, τους αντιδήμαρχους, τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και των γονέων που παρευρέθηκαν στην συνάντηση.

 

Νέα ανακοίνωση

Μετά την απάντηση του υπουργείου Παιδείας προς την δημοτική αρχή και τον δήμαρχο Πετρούπολης, Βαγγέλη Σίμο και τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμος εξέδωσε νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: .
Ο Δήμαρχος Πετρούπολης, όπως και όλοι όσοι παρευρέθησαν στην συνάντηση με την συνεργάτιδα του Υπουργού, γνωρίζουν πολύ καλά τόσο τη διαδικασία όσο και τις αρμοδιότητες για την ανέγερση των σχολικών κτιρίων. Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που από το 2014 η Δημοτική Αρχή, εκπροσωπούμενη άλλοτε από τον ίδιο τον Δήμαρχο και άλλοτε από τους αντιδημάρχους, έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς (ΚΤΥΠ, Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Υποδομών), έχει αποστείλει έγγραφα απαιτώντας να ολοκληρωθούν οι κτιριακές ανάγκες που χρόνια τώρα παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Η συνεργάτιδα του Υπουργού ήταν πραγματικά ξεκάθαρη σε ό,τι ανέφερε. Ότι δηλαδή το Υπουργείο Παιδείας ήταν αρμόδιο μόνο για να εισηγηθεί το νόμο και να εφαρμόσει την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, ενώ για τις κατασκευές είναι αρμόδιο το Υπουργείο Υποδομών παραπέμποντας τους παρευρισκόμενους σε αυτό!
Τέλος, επειδή το Υπουργείο Παιδείας εγκαλεί τον Δήμαρχο, κ. Βαγγέλη Σίμο, να αντιμετωπίζει με προσοχή και σοβαρότητα τα ζητήματα που αφορούν στην εκπαίδευση των παιδιών και στις αγωνίες της ελληνικής οικογένειας ρωτάμε το Υπουργείο και την κυβέρνηση: Με πόση προσοχή και σοβαρότητα αντιμετωπίζει τις αγωνίες των νέων ζευγαριών όταν τα παιδιά τους στοιβάζονται σε πολυπληθή τμήματα στα νηπιαγωγεία όταν προωθεί τις συγχωνεύσεις τμημάτων; Όταν με σχετική εγκύκλιο που βγάζει το Υπουργείο Παιδείας δεν προσλαμβάνει τραπεζοκόμους στα ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία και τα παιδιά τρώνε κρύο φαγητό; Με ποια σοβαρότητα μας αντιμετώπισε ως Δήμος όταν ζητήσαμε ραντεβού με το Υπουργείο Παιδείας για το θέμα της σίτισης στα ολοήμερα προγράμματα και για τα ξενόγλωσσα βιβλία των Λυκείων, που οι γονείς καλούνται να βάλουν το χέρι στη τσέπη για να τα πληρώσουν;
Να τους υπενθυμίσουμε, λοιπόν, ότι η απάντηση τους ήταν ότι δεν προκύπτει η ανάγκη για συνάντηση, αφού για το θέμα της σίτισης υπάρχει σχετική εγκύκλιος και για το θέμα των ξενόγλωσσων βιβλίων δεν υπάρχει εγκύκλιος που να επιτρέπει στο Υπουργείο να καλύπτει τέτοιο κονδύλι!
Ακόμη, να υπενθυμίσουμε τη «σοβαρότητα» και την «προσοχή» που έχει δείξει κατά καιρούς το Υπουργείο Παιδείας όταν στα τόσα έγγραφά μας για την επίλυση των κτιριακών εκκρεμοτήτων στην πόλη μας… δεν πήραμε ποτέ καμία απάντηση!
Με αυτή την «σοβαρότητα» και την «προσοχή» εμείς ως Δημοτική Αρχή δεν αντιμετωπίζουμε τα άγχη και τις αγωνίες των γονιών, που η πολιτική και των παλιότερων και της σημερινής κυβέρνησης αντιμετωπίζουν. Γνωρίζουμε καλά ότι όλα αυτά είναι απόρροια της πολιτικής της κυβέρνησης, αφού ο προσανατολισμός της δεν είναι να ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες των γονιών, αλλά ό,τι επιτάσσεται κάθε φορά από τον ΣΕΒ, τους επιχειρηματικούς ομίλους και το κεφάλαιο.
Με σοβαρότητα και προσοχή στις αγωνίες και τα άγχη κάθε λαϊκής οικογένειας θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα με συνάντηση και παράσταση διαμαρτυρίας και στο Υπουργείο Υποδομών διεκδικώντας την άμεση επίλυση όλων των κτιριακών εκκρεμοτήτων και την άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής.