Home Ελλάδα ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΦΥΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ
ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΦΥΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ

ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΦΥΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ

0
0

Κάλεσμα για παναττική δράση με επίκεντρο τις εγκαταστάσεις στη Φυλή (8:30 π.μ.) και ΣΜΑ Σχιστού (11:00 π.μ.) καλούν φορείς και συλλογικότητες της Δυτικής Αθήνας και Αττικής και δήμων του Δυτικού Πειραιά.

 

Με όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού φορείς και συλλογικότητες από την Δυτική Αθήνα, τη Δυτική Αττική και δήμων του Δυτικού Πειραιά διοργανώνουν την Τετάρτη 17 Μαρτίου 20121 αυτοκινητοπορείες προς τις εγκαταστάσεις της Φυλής στις 8:30 π.μ. και το ΣΜΑ Σχιστού στις 11:00 π.μ.

 

Σύμφωνα με τους διοργανωτές θα υπάρξουν προσυγκεντρώσεις στην Πετρούπολη στις 7:45 (παιδική χαρά Πανοράματος), στο Ίλιον στις 7:45 (δημοτικό πάρκο σκύλων Ιλίου), στο Καματερό στις 8:45 (στον Σκλαβενίτη), στα Ανω Λιόσια στις 8:00 (στην στρογγυλή πλατεία).
Με τη λήξη της συγκέντρωσης, θα ακολουθήσει συντεταγμένη αυτοκινητοπορεία, με τελική κατάληξη το ΣΜΑ Σχιστού, στις 11.00 π.μ., όπου θα γίνει η συνάντηση με τις συλλογικότητες του Πειραιά, καθώς παράλληλη κινητοποίηση διοργανώνει και ο δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Θα ακολουθήσει νέα αυτοκινητοπορεία, που διασχίσει τις γειτονιές του Κερατσινίου.

H ANAKOIΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ

«Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση, η περιφερειακή αρχή και η ΕΕ του αρμόδιου φορέα (ΕΔΣΝΑ) συνεχίζουν μια πολιτική δεκαετιών, αντιμετωπίζοντας τις περιοχές μας σαν τους μοναδικούς και μόνιμους σκουπιδότοπους ολόκληρης της Αττικής. Η επέκταση των παλιών (ΧΥΤΑ Φυλής και εργοστάσιο ΕΜΑΚ) και η δημιουργία νέων (μονάδες επεξεργασίας σε Φυλή και Σχιστό) εγκαταστάσεων, σε συνδυασμό με την απειλή μιας κεντρικής μονάδας καύσης στα Δυτικά του λεκανοπεδίου, συντηρούν και μεγαλώνουν τους κινδύνους για τη ζωή και το περιβάλλον και μονιμοποιούν τις «πληγές» που δε σταμάτησαν ποτέ να «αιμορραγούν». Αυτές οι επιλογές δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από έναν ιδιότυπο περιβαλλοντικό ρατσισμό σε βάρος των κατοίκων του Δυτικού Πειραιά και της Δυτικής Αθήνας – Αττικής.

Οι συλλογικότητές μας, που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Αθήνα, στη Δυτική Αττική και στους δήμους του Δυτικού Πειραιά, δηλώνουμε απρόθυμοι να συμβιβαστούμε με αυτήν την προοπτική. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να μπει τέρμα στο βαριά «άρρωστο», κοινωνικά άδικο και διεφθαρμένο κύκλωμα των σκουπιδιών, που συνοδεύεται από υψηλό κόστος, κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, προώθηση ιδιωτικών συμφερόντων και παγίωση πελατειακών πολιτικών σχέσεων. Σε μια εποχή που η προστασία της δημόσιας υγείας ανάγεται σε υπέρτατη αξία, δηλώνουμε ότι δε θα ανεχτούμε άλλο, τα όποια μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας να χρησιμοποιηθούν για να μπει σε διαρκή καραντίνα ο αγώνας για την αντιμετώπιση της χρόνιας υποβάθμισης της υγείας εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων  των πιο υποβαθμισμένων περιοχών του λεκανοπεδίου. Για τους λόγους αυτούς:

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Άμεση διακοπή όλων των διαδικασιών κατασκευής νέων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων σε ΦΥΛΗ και ΣΧΙΣΤΟ, καθώς και της επέκτασης των υφιστάμενων υποδομών στη Φυλή (ΧΥΤΑ, ΕΜΑΚ).
  • Άμεσο και οριστικό κλείσιμο του συνόλου της εγκατάστασης της Φυλής.
  • Ένταξη σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής.
  • Ακύρωση των χωροθετήσεων του ν. 3164/2003, κανένας νέος ΧΥΤΑ/Υ στη Δυτική Αττική.
  • Καμία μονάδα καύσης απορριμματογενών καυσίμων στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα.
  • Κατάργηση του διαβρωτικού μηχανισμού των αντισταθμιστικών «ωφελημάτων».
  • Κατασκευή όλων των αναγκαίων υποδομών -συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων νέων ΧΥΤΥ-, για την υλοποίηση ενός νέου συστήματος δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα έχει βασικό στόχο τη μέγιστη δυνατή προδιαλογή και ανάκτηση υλικών, με δίκαιη κατανομή των όποιων βαρών και με αυστηρή τήρηση όλων των περιβαλλοντικών διασφαλίσεων.
  • Ανοιχτή δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες, τους φορείς, τις συλλογικότητες και τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης για το περιεχόμενο του νέου ΠΕΣΔΑ Αττικής.

 

ΚΟΙΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP & SUPPORT EARTH

Δημιουργούν τετελεσμένα στην Φυλή & στη διαχείριση απορριμμάτων
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, Η ΝΕΟΛΑΙΑ & Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΞΑΝΑ!

Κυβέρνηση, Περιφέρεια Αττικής και ΕΔΣΝΑ, ανεβάζουν σε νέα επίπεδα το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται μισό αιώνα τώρα στην Φυλή και συνολικότερα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Πιστοί στο μότο «κάθε κρίση και μια ευκαιρία», εκμεταλλεύτηκαν την πανδημία για να δημιουργήσουν κι άλλα τετελεσμένα.

Ετσι απροκάλυπτα, η πρόσφατη μελέτη για τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας των Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων στη Δυτική Αττική, απέτυχε πλήρως να αποτυπώσει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της Δυτικής Αττικής.

  1. Θεωρεί ως μη αναστρέψιμη τη ζημιά που έχει προκληθεί στη Δυτική Αττική και δεν λαμβάνει υπόψιν στοιχεία που μαρτυρούν σοβαρά θέματα υγείας για τους κατοίκους (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- Φυσική Κίνηση Πληθυσμού- για τους θανάτους και τις αιτίες θανάτων για το 2015, επιβεβαιώνεται η τρομακτική τάση ανόδου των νεοπλασιών στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής). Μάλιστα στηρίζεται στην υπάρχουσα υποβάθμιση για να διατηρήσει και να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις στην Φυλή, ως τον κύριο χώρο τελικής διάθεσης των απορριμμάτων της περιφέρειας Αττικής. Με την πρόφαση της “μεταβατικής” διαδικασίας, στην ουσία διαιωνίζει το πρόβλημα για τα επόμενα 20 – 30 χρόνια, όπως συμβαίνει ήδη σε όλες τις έως τώρα αναθεωρήσεις του ΠΕΣΔΑ.
  2. Αποδέχεται την αποτυχία της εθνικής, της τοπικής και της περιφερειακής διοίκησης να μειώσουν τα προς ταφή απορρίμματα και να εδραιώσουν συστήματα χωριστής συλλογής απορριμμάτων καθώς και να αποκεντρώσουν τις υποδομές επεξεργασίας των αστικών απορριμμάτων, με έμφαση σε μονάδες ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη δημιουργίας νέων ΧΥΤ για την κάλυψη των μεσο-μακροπρόθεσμων αναγκών της Αττικής.
  3. Επικυρώνει την κατασκευή νέας μονάδας επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, δυναμικότητας 400.000 τόνων/έτος, με τη μέθοδο ΣΔΙΤ εντός των εγκαταστάσεων του ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και την επέκταση του υφιστάμενου εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων – ΕΜΑΚ (300.000 τόνους/έτος σύμμεικτα και 100.000 τόνους/έτος προδιαλεγμένα απόβλητα), με αποτέλεσμα η Φυλή να συνεχίσει να επιβαρύνεται με τεράστιους όγκους σκουπδιών.
  4. Ταυτόχρονα, δεν προτείνεται κανένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής.

 

Από την άλλη, εν μέσω της χειρότερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων 100 χρόνων, ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός για τη Διαχείριση απορριμμάτων, που ψηφίστηκε με express διαδικασίες τον Αύγουστο του ‘20, προβλέπει σαν «εναλλακτική» λύση στο πρόβλημα της ταφής, την καύση των σκουπιδιών. Έτσι προβλέπεται η κατασκευή 4 νέων, μεγάλων μονάδων καύσης απορριμμάτων, πανελλαδικής εμβέλειας, η μία εκ των οποίων τοποθετείται και πάλι στη Δυτική Αττική! Όμως, όπως και η ταφή, έτσι και η καύση των απορριμμάτων και των παραγώγων τους, συνιστά μια τεράστια απειλή για τη δημόσια υγεία!

Οι πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας οδηγούν στη νομιμοποίηση της κατασκευής  νέων έργων στην Δυτική Αττική με ταχείες διαδικασίες που θα καταφέρουν ένα ακόμα πλήγμα σε βάρος των κατοίκων και του περιβάλλοντος της Δυτικής Αττικής, αλλά και ολόκληρης της Αττικής από τη στιγμή που οι υποδομές που σχεδιάζονται και δρομολογούνται:

  • Επιβαρύνουν δυσανάλογα για μια ακόμα φορά τη Φυλή και τα Α. Λιόσια.
  • Mας απομακρύνουν από μια αποκεντρωμένη, δημόσια, βιώσιμη και ωφέλιμη για το κοινωνικό σύνολο διαχείριση απορριμμάτων.
  • Aκυρώνουν την αξιοποίηση των οργανικών βιο-αποβλήτων (κομπόστ) με μόνη πρόβλεψη την επεξεργασία 100.000 τόνων από το ΕΜΑΚ Α. Λιοσίων. Αρκεί να αναλογιστούμε πως τα οργανικά αποτελούν το 40% των στέρεων αστικών αποβλήτων. Δηλαδή θα έπρεπε να κατασκευαστούν μονάδες συνολικής δυναμικότητας τουλάχιστον 900.000 τόνων.
  • Kαθηλώνουν την ανακύκλωση σε πολύ χαμηλά επίπεδα για τα επόμενα 20-30 χρόνια από τη στιγμή που προάγονται κεντρικές μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων.

Η απάντησή μας

Από την μεριά μας πιστεύουμε πως η αντιμετώπιση της πανδημίας, η στάση απέναντι στο περιβάλλον, και η διαχείριση των απορριμμάτων, αποτελούν όλα μεγάλα ζητήματα δημόσιας υγείας. Δεν είναι χώρος για επιχειρηματικά κέρδη και για τα αρπακτικά του ιδιωτικού τομέα. Και δεν υπάρχει περιθώριο για διαιώνιση της ταφής και εισαγωγή της καύσης. Απάντηση στο ερώτημα «μα καλά, τι θα γίνουν τα σκουπίδια;», υπάρχει. Και δεν είναι να πάνε κάπου αλλού. Θέλουμε να κλείσει η Φυλή και να ξεκινήσει άμεσα ο σχεδιασμός ώστε να μην υπάρξουν άλλες «Φυλές»!

Γι’ αυτό ως κοινωνία χρειαζόμαστε μια εφαρμόσιμη και κοινωνικά δίκαιη εναλλακτική πρόταση. Κι αυτή είναι η μικρής κλίμακας διαχείριση σε πολλές αποκεντρωμένες μικρές μονάδες 100% δημόσιας – δημοτικής ιδιοκτησίας, με έμφαση στη:

  • Διαλογή στην πηγή, δηλ. εκεί που παράγουμε τα σκουπίδια, στα σπίτια, τη γειτονιά, το σχολειό, με εγκατάσταση 4-5 κάδων για διαφορετικά υλικά (απόβλητα κουζίνας, γυαλί, χαρτί, πλαστικά & μέταλλα).
  • Διαφάνεια λειτουργίας στα συστήματα διαχείρισης της ανακύκλωσης & μεταβίβασή τους στους Δήμους, με την ενεργή συμμετοχή φορέων της κοινωνικής οικονομίας, ώστε όσα έσοδα προκύπτουν να επιστρέφουν ως έργα στους ίδιους τους δημότες.
  • Κομποστοποίηση των αστικών απορριμμάτων, χρήση του κομπόστ στις υπηρεσίες περιβάλλοντος των Δήμων και αξιοποίηση του βιοαερίου για κάλυψη κοινωφελών σκοπών.
  • Κατάργηση του καθεστώτος των αντισταθμιστικών και εξοικονόμηση πόρων που οφείλουν να επενδυθούν σε προνοιακές και φιλο-περιβαλλοντικές πολιτικές.

 

Με αυτό τον τρόπο μπορεί να μειωθεί στο ελάχιστο το υπόλειμμα των απορριμμάτων που απομένουν προς διάθεση μόλις στο 10-15% του σημερινού όγκου, να διασφαλιστεί πως το έκτρωμα της Φυλής δεν θα επαναλειφθεί και να επιστρέφουν στην κοινωνία τα οφέλη της διαχείρισης απορριμμάτων! Θεωρούμε την υγεία και την πρόσβαση σε ένα βιώσιμο περιβάλλον αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα ανεξάρτητα από το εισόδημα, τον τόπο κατοικίας ή το είδος επαγγελματικής απασχόλησης κάθε ανθρώπου. Η ανάληψη από την κάθε τοπική κοινότητα του βάρους που της αναλογεί και η ενεργή συμμετοχή των κατοίκων στη διαχείριση των απορριμμάτων αποτελούν για εμάς αναγκαίους όρους για την επίλυση του προβλήματος.

Ζούμε σε έναν κόσμο υπερκατανάλωσης, προσθέτοντας καθημερινά τόνους σκουπιδιών, χωρίς να έχουμε διασφαλίσει ένα βιώσιμο περιβάλλον για εμάς και εκείνους/εκείνες που θα έρθουν μετά από εμάς. Ας το επιδιώξουμε όσο ακόμα μπορούμε, είναι μια πράξη συλλογικής ευθύνης.

 

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

PROASTIO ART CENTER

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ  ΜΕΓΑΡΩΝ – ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ   (Δημ. κίνηση)

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ δήμου Φυλής (Δημ. κίνηση)

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΠΟΛΗ – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΛΙΟΝ (Δημ. κίνηση)

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ (Δημ. κίνηση Αγ. Αναργύρων – Καματερού)

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (Δημ. κίνηση Νίκαιας-Ρέντη)

ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΙΛΙΟΝ (Δημ. κίνηση)

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ (Δημ. κίνηση)

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΕΛΜΕ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ – ΖΕΦΥΡΙΟΥ – ΦΥΛΗΣ

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ (Δημ. κίνηση)

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ – Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ (διαδικτυακή ομάδα)

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΡΕΝΤΗ “ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ” (Δημ. κίνηση)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΔΥΤΙΚΑ

“ΜΑΖΙ” ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΦΥΛΗ (διαδικτυακή ομάδα)

ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΔΡΩ…ΜΕΝΑ

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ (Δημ. κίνηση)

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ (Δημ. κίνηση)

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ» (Δημ. κίνηση)

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ  (Δημ. κίνηση)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ Δ ΓΛΗΝΟΣ

 

ΣΤΗΡΙΞΗ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ ΑΘΗΝΑΣ (Δημ. κίνηση)

ΑΝΥΠΟΤΑΧΤΕΣ  ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ  ΔΑΦΝΗΣ – ΥΜΗΤΤΟΥ  ( Δημ. κίνηση)

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ  ΑΤΤΙΚΗ  (Περιφερειακή παράταξη)

ΑΣΚ-ΟΤΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ (Δημ. κίνηση)

ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΟΛΑΡΓΟΥ – ΠΑΠΑΓΟΥ (Δημ. κίνηση)

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Α΄ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ – ΌΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ (Δημ. κίνηση)

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΟΛΗ (Δημ. κίνηση)

ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (Δημ. κίνηση)

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ, ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΑΛΑΝΔΡΙ “ΕΝΑΝΤΙΑ” (Δημ. κίνηση)

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΒΥΡΩΝΑ (Δημ. κίνηση)

ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ