Home Πετρούπολη ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ: ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΩ ΔΑΣΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ: ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΩ ΔΑΣΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ: ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΩ ΔΑΣΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ

0
0

Μία νέα διαδρομή για τον ΧΥΤΑ Φυλής «ανακάλυψαν» τον τελευταίο καιρό τα απορριμματοφόρα και τα φορτηγά του Δήμου Πετρούπολης. Μία πιο σύντομη διαδρομή μέσω των δασικών δρόμων του Ποικίλου Όρους που «κόβωντας» δρόμο μέσω του λατομείου Μουσαμά καταλήγουν στον ΧΥΤΑ Φυλής.

 

Όσο και αν ακούγεται απίστευτο οι μαρτυρίες πληθαίνουν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ερώτημα έχει γίνει και στο Δήμο Πετρούπολης, ακόμη και από δημοτικούς συμβούλους προς την υπηρεσία. 

 

Τι ακριβώς καταγγέλλουν; Ότι χρησιμοποιώντας τους δασικούς δρόμους τα τριαξονικά φορτηγά και τα απορριμματοφόρα διαταράσσεται το δασικό οικοσύστημα, η άγρια πανίδα και το φυσικό περιβάλλον, ενώ από τις απότομες κλίσεις των διαδρομών αλλά και από τη σαθρότητα του χωματόδρομων, τίθεται θέμα ασφάλειας και των οδηγών αλλά και των δημοτικών οχημάτων.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Από την πλευρά του δήμου Πετρούπολης ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας Φώτης Χριστόπουλος μας ξεκαθάρισε πως ο ίδιος έχει δώσει σαφή εντολή απαγόρευσης διέλευσης των απορριμματοφόρων από τη συγκεκριμένη διαδρομή, που επιτρέπεται μόνο για τα τριαξονικά φορτηγά που μεταφέρουν κυρίως κλαδιά. Μας τόνισε πως σε συγκεκριμένη καταγγελία που έγινε για απορριμματοφόρο που θεάθηκε να κάνει τη διαδρομή κατά τα τέλη Οκτωβρίου, δόθηκε η απάντηση πως το συγκεκριμένο απορριμματοφόρο είχε βλάβη και έπρεπε να βρεθεί όσο το δυνατόν συντομότερο στο συνεργείο, όποτε προτιμήθηκε η συγκεκριμένη διαδρομή για να μην υπάρχει μεγαλύτερη χιλιομετρική «καταπόνηση». Σύμφωνα όμως με νέες καταγγελίες κάποιοι αγνοούν την εντολή του αρμόδιου αντιδημάρχου με τη φωτό να μαρτυρά ως τελευταία αντιληπτή διέλευση αυτή της 14ης Νοεμβρίου στις 9:15 π.μ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ

Εκτός από την επικοινωνία με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε και με τη δασάρχη Αιγάλεω Ειρήνη Σούρα για να μας ενημερώσει αν επιτρέπεται ή όχι η διέλευση οχημάτων που δεν σχετίζονται με δασικές δραστηριότητες από δασικούς δρόμους. Δυστυχώς η κ. Σούρα και τις δύο φορές ήταν απούσα, στην πρώτη επικοινωνία μας με την υπηρεσία ήταν εκτός ωραρίου εργασίας (3.30 μ.μ.) και στη δεύτερη επικοινωνία μας ήταν σε αυτοψία. Μας διαμηνύθηκε να κάνουμε γραπτό αίτημα το οποίο να αποστείλουμε με fax ώστε να μας δοθεί η απάντηση.

 

Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙ ΔΑΣΙΚΩΝ ΟΔΩΝ

Προς αναμονή λοιπόν της επίσημης απάντησης ο ΜΑΧΗΤΗΣ σας παραθέτει την επίσημη νομοθεσία άρθρο 15 του 998/1979 περί δασικών δρόμων που αναφέρει στην παράγραφο 7: «Οι Δασικές Αρχές, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, για λόγους προστασίας της άγριας πανίδας, της αυτοφυούς χλωρίδας και των βιοτόπων τους, δύνανται να απαγορεύουν τη διέλευση τροχοφόρων οχημάτων στο δασικό οδικό δίκτυο. Με την ανωτέρω απόφαση καθορίζονται ο χρόνος και ο χώρος της απαγόρευσης, οι τυχόν εξαιρέσεις (αγρότες για καλλιέργεια, βοσκοί κ.λ.π.) καθώς και όλα τα τεχνικά έργα και μέσα που απαιτούνται για την υλοποίηση της ανωτέρω απαγόρευσης (μπάρες, πινακίδες, κ.α.)».

 

Έχοντας δύο δεδομένα, πρώτον την ύπαρξη μπάρας σε κάθε είσοδο δασικού δρόμου στο Ποικίλο Όρος και δεύτερον ότι οι μπάρες εδώ και χρόνια να είναι σηκωμένες (ανοιχτές) γεννιόνται απορίες αν επιτρέπει το δασαρχείο τη χρήση των δασικών δρόμων, αν υπάρχει διατάραξη του φυσικού περιβάλλοντος, αν μεταφέρεται μολυσματικό φορτίο από τις ρόδες των απορριμματοφόρων στο Ποικίλο Όρος, όπως ο ίδιος ο αντιδήμαρχος καθαριότητας είχε πρόσφατα επιχειρηματολογήσει για την δημιουργία ΣΜΑ στην Πετρούπολη, λέγοντας ότι λιγότερες διαδρομές προς τον ΧΥΤΑ Φυλής σημαίνει λιγότερο μολυσματικό φορτίο από τον ΧΥΤΑ προς την πόλη