Home Δυτική αθήνα ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ: ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΣΕ ΜΕΛΗ ΣΠΕΙΡΑΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΒΑΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ
ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ: ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΣΕ ΜΕΛΗ ΣΠΕΙΡΑΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΒΑΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ: ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΣΕ ΜΕΛΗ ΣΠΕΙΡΑΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΒΑΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ

0
0

Στη σύλληψη δύο ανδρών, μελών εγκληματικής ομάδας προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. εξιχνιάζοντας εννέα περιπτώσεις κλοπών σε βάρος ηλικιωμένων.

Η σπείρα από την εγκληματική δράση της αποκόμισε περισσότερα από 103.000€. Επίσης εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για δύο ακόμη άτομα που φέρονται να είναι μέλη της εγκληματικής ομάδας, τα οποία και αναζητούνται.

Πιο συγκεκριμένα εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων, με τη μέθοδο της απασχόλησης, στην Αγία Βαρβάρα και σε άλλες περιοχές της Αττικής.

Συνελήφθησαν, μετά από επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της 17-7-2020, στις περιοχές των Άνω Λιοσίων, Αγίου Δημητρίου και Καλλιθέας, με τη συμμετοχή αστυνομικών της ανωτέρω Υπηρεσίας, Τμημάτων Ασφαλείας της Νοτιοανατολικής Αττικής  και τη συνδρομή της Ο.Π.Κ.Ε, δύο άτομα κατηγορούμενοι ως μέλη της συμμορίας.

Συγκατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση τυγχάνουν δύο επιπλέον άτομα, σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης και αναζητούνται.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές, για παράβαση του Νόμου περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και βία κατά υπαλλήλων.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, οι ανωτέρω συνέστησαν εγκληματική ομάδα με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, ενεργώντας από κοινού κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Ηγετικό και συντονιστικό ρόλο είχε ένας εκ των συλληφθέντων, ο οποίος συμμετείχε με φυσική παρουσία σε όλες τις διαπραχθείσες κλοπές, ενώ τα υπόλοιπα μέλη εναλλάσσονταν.

Ως προς τον τρόπο δράσης, δύο από τα μέλη της σπείρας, πρωινές κυρίως ώρες κινούνταν με όχημα σε διάφορες περιοχές της Αττικής προς αναζήτηση ηλικιωμένων ατόμων.

Αφού εντόπιζαν τα υποψήφια θύματά τους, τους προσέγγιζαν και προσποιούμενοι τους τεχνικούς Εταιρείας Ηλεκτροδότησης, υπαλλήλους του Δήμου, υποψήφιους ενοικιαστές ή ότι ήθελαν απλά να τους προσφέρουν γλάστρες με φυτά, εισέρχονταν στις οικίες τους.

Όταν κατάφερναν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους, τους καθοδηγούσαν και τους αποπροσανατόλιζαν με διάφορες προφάσεις κάθε φορά, ενώ παράλληλα  οι κατηγορούμενοι ερευνούσαν την οικία και με γρήγορες και μεθοδευμένες κινήσεις αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ήταν τόσο πειστικοί που έπειθαν τους παθόντες να συγκεντρώσουν τα χρήματα και τα τιμαλφή που είχαν στην οικία τους σε αλουμινόχαρτο ή σε ξύλινη επιφάνεια, για να μην καταστραφούν από τις εργασίες που προφασίζονταν κάθε φορά ότι θα έκαναν ως τεχνικοί στην οικία τους και τεχνηέντως τα αφαιρούσαν.

Από τις έρευνες στις οικίες των κατηγορουμένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος κοσμημάτων, συσκευών κινητών τηλεφώνων, τηλεφωνικών συνδέσεων, το χρηματικό ποσό των -2.000- ευρώ καθώς και το “επιχειρησιακό” τους αυτοκίνητο.

Κατά τη διερεύνηση της δράσης τους διαπιστώθηκε ότι το αρχηγικό μέλος διοχέτευε τα αφαιρεθέντα κοσμήματα και τιμαλφή σε ενεχυροδανειστήρια ή τρίτα άτομα.

Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιαστεί εννέα περιπτώσεις κλοπών στις περιοχές Αλίμου, Βούλας, Χολαργού, Χαλανδρίου και Αγίας Βαρβάρας, με το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν να υπερβαίνει τις -103.000- ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.