Home Δυτική αθήνα ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP: ΕΥXΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ!
ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP: ΕΥXΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ!

ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP: ΕΥXΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ!

0
0

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP ΚΡΙΝΕΙ ΠΩΣ Η ΣΤΙΣ 5 ΦΛΕΒΑΡΗ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΠΟΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΝΩ ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ ΑΝ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΗΤΑΝ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ Ή ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 

Για οπισθοχώρηση των θέσεων του Δυτικού Μετώπου κάνει λόγο το Κίνημα Πολιτών Χωματερή Stop, υποστηρίζοντας πως η σύσκεψη στις 5 Φλεβάρη δεν είχε τίποτα θετικό να προσδώσει στο χτίσιμο ενός τοπικού μαζικού κινήματος, ενώ κρίνει αρνητική την παρουσία βουλευτών, συνδικαλιστών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΟΠ

Η σύσκεψη φορέων που καλέστηκε από το Δυτικό Μέτωπο στις 5 Φλεβάρη, ήταν μια σύσκεψη που δεν πρόσθεσε θετικά  στην υπόθεση του χτισίματος του τοπικού μαζικού κινήματος που θα επιβάλλει το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής. Παρά το γεγονός ότι παραβρέθηκαν άνθρωποι από διάφορους χώρους και συλλογικότητες, το στίγμα έδωσε η παρουσία δεκάδων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, από την Πετρούπολη, άλλες περιοχές της Αθήνας  αλλά και την κεντρική πολιτική σκηνή. Παρόντες ήταν επίσης τοπικά και κεντρικά στελέχη της ΛΑΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και ο βουλευτής του ΜΕΡΑ 25, Κρίτων Αρσένης.

Βουλευτές (Δραγασάκης, Ηλιόπουλος κ.α.), συνδικαλιστές, εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Αθήνα, σύσσωμη η δημοτική παράταξη των  «Ἐνεργών Πολιτών» της Πετρούπολης, μονοπώλησαν τη συζήτηση αναλωνόμενοι σε ευχολόγια, χωρίς να αναφέρουν ούτε μία συγκεκριμένη κινηματική πρωτοβουλία και χωρίς ίχνος κριτικής στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της διοίκησης της Περιφέρειας υπό τη Ρένα Δούρου. Η σχεδιαζόμενη καύση των σκουπιδιών δεν αναφέρθηκε ποτέ.

Οι κάτοικοι της Πετρούπολης και των γειτονικών δήμων, δεν έχουν ξεχάσει την απόλυτη συμπαιγνία Δούρου – Πατούλη, όταν στην τελευταία μέρα της θητείας της (1/8/19) πρότεινε την επέκταση της εγκατάστασης της Φυλής (ενώ πριν εκλεγεί υποστήριζε ακριβώς το αντίθετο), ώστε να την επικυρώσει η διοίκηση Πατούλη. Ούτε φυσικά έχουν λησμονήσει την αλαζονεία με την οποία αντιμετώπισε τους κατοίκους που διαμαρτύρονταν για τις πράξεις της, όταν στο περιφερειακό συμβούλιο τους απειλούσε λέγοντας ‘Η Δούρου θα χωροθετήσει και κανονίστε να είστε με μαύρες σημαίες’. Αυτοί που εφάρμοσαν την ίδια ακριβώς πολιτική υπέρ των μεγαλοεργολάβων των σκουπιδιών, δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζονται σήμερα ως πρωτεργάτες ενός κινήματος εναντίον τους. Η τοπική κοινωνία δεν τους εμπιστεύεται.

 

«Η ΑΧΡΩΜΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΟΥΡΟΥ»

Εντύπωση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις ηγετικών στελεχών του Δυτικού Μετώπου, που ήταν αισθητά διαφοροποιημένες από προηγούμενες, σε ότι αφορά στη διοίκηση Δούρου. Διατυπώσεις όπως ‘η διοίκηση Δούρου ήταν μια άχρωμη και άοσμη διοίκηση’ που ακούστηκαν στην σύσκεψη φορέων, αποτέλεσαν οπισθοχώρηση από την προηγούμενη κριτική που ασκούσαν δημόσια. Δεν προκαλούν βέβαια έκπληξη, μιας και έχουν προηγηθεί δημόσιες τοποθετήσεις άκριτης υποστήριξης επιλογών της δημοτικής διοίκησης Βλάχου στην Πετρούπολη, ή του κοινού κειμένου των 7 δημάρχων της Δυτικής Αθήνας (ανάμεσα τους υπέρμαχοι της καύσης σκουπιδιών ή της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης τους).

Εμείς, ως ‘ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει’ διαχωρίσαμε ξεκάθαρα τη θέση μας από όσα ακούστηκαν στην εν λόγω σύσκεψη. Στη συνείδηση των πολιτών της Πετρούπολης και της Δυτικής Αθήνας, η διοίκηση Δούρου δεν ήταν άχρωμη, ήταν έντονα ταξικά χρωματισμένη, και άσκησε βαθιά αντιλαϊκή πολιτική στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και συνολικότερα.. Επιχειρηματολογήσαμε ότι η αναγνώριση των ευθυνών όσων άσκησαν τη συγκεκριμένη πολιτική, που καταδικάζει τη Δυτική Αθήνα για τις επόμενες δεκαετίες, αποτελεί για εμάς απαραίτητο όρο συνεργασίας και συμμετοχής σε μια κοινή επιτροπή. Τονίσαμε ότι είναι πιθανό κατά περίπτωση να συναντηθούμε σε κινητοποιήσεις και σε ακτιβισμούς  (όπως φυσικά και με την αντίστοιχη Επιτροπή Αγώνα των φορέων και των σωματείων με αναφορά στο ΚΚΕ), χωρίς καμιά όμως ευρύτερη συνεργασία, αφού η συνέπεια λόγων και πράξεων αποτελεί στο τέλος το κριτήριο για τη φερεγγυότητα όλων μας.

Παρόμοια στάση κράτησαν και τα μέλη των φορέων που έχουμε συγκροτήσει τον ‘Αγωνιστικό Συντονισμό για τα Απορρίμματα’ και ήταν παρόντες (Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης, Ασυμβίβαστο Ίλιον, Ανυπότακτη Πετρούπολη).

Μαζί με την τοπική κοινωνία για το τοπικό μαζικό ενωτικό μέτωπο αντίστασης

Με τους απλούς συναγωνιστές του Δυτικού Μετώπου, όπως φυσικά και με τους απλούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε μαζί στο δρόμο, μαζί στον αγώνα. Τελικός στόχος άλλωστε είναι η ανατροπή των σχεδιασμών για επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής και δημιουργία εργοστασίου καύσης, όμως το παράδειγμα αγώνων, όπως στις Σκουριές, όπου το κίνημα προδόθηκε εκ των έσω, αποτελεί ένα πάθημα που χρειάζεται να γίνει γίνει μάθημα.

Ως ‘ΧΩΜΑΤΕΡΗ  stop – πολίτες εν δράσει’ έχουμε καταθέσει δημόσια τις προτάσεις μας για μια νέα μαζική τοπική κινητοποίηση, την οποία να οργανώσουν από κοινού οι υπάρχουσες επιτροπές κατοίκων, σε μέρα και ώρα που να επιτρέπει στους εργαζόμενους και τη νεολαία να συμμετέχουν σύσσωμοι.

Επειδή αυτό από μόνο του είναι απλά η αρχή, έχουμε προτείνει να πραγματοποιηθεί μια πανεκπαιδευτική εβδομάδα ενημέρωσης και δράσεων, ώστε μαζί με τους εκπαιδευτικούς να ενημερώσουμε γονείς και μαθητές. Να υιοθετηθεί πλατιά η ανάγκη για προκήρυξη ακόμα και τοπικής απεργίας, όπως έκαναν πρόσφατα οι κάτοικοι της Τήνου, ενάντια στις ανεμογεννήτριες. Και τέλος, να συντονιστούμε με όλα τα άλλα τοπικά κινήματα, όπως στο Βόλο ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, στην Ήπειρο και το Ιόνιο ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, στα Άγραφα ενάντια στην σχεδιαζόμενη καταστροφή της Πίνδου κ.α. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην διατήρηση του αποικιοκρατικού θεσμού των αντισταθμιστικών, δεν ταυτιζόμαστε με κανέναν δήμαρχο και με κανένα κόμμα εξουσίας, στηριζόμαστε ΜΟΝΟ στην τοπική κοινωνία που τόσο μας έχει αγκαλιάσει στις εκδηλώσεις και τις δράσεις μας τα 2 αυτά χρόνια λειτουργίας μας.

Γιώργος Κασαμπαλάκος – μέλος ‘ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει’.