Home Χωρίς κατηγορία ΧΩΜΑΤΕΡΗ-STOP: ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ –  ΌΛΑ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
ΧΩΜΑΤΕΡΗ-STOP: ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ –  ΌΛΑ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

ΧΩΜΑΤΕΡΗ-STOP: ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ –  ΌΛΑ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

0
0

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ «ΧΩΜΑΤΕΡH-STOP» ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ

 

 

Με ανακοίνωση της η πρωτοβουλία πολιτών «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει» αναφέρονται στη δημόσια υγεία που βρίσκεται σε κρίση, τόσο λόγω κορονοϊού όσο και εξαιτίας της επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής που αποφασίστηκε αυτές τις μέρες, στα μουλωχτά.

Εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού, θεωρώντας προφανώς ότι δεν θα τους έπαιρνε χαμπάρι κανείς, o ΕΣΔΝΑ και η Περιφέρεια Αττικής, ως εντολοδόχοι των γνωστών συμφερόντων που λυμαίνονται το χώρο των σκουπιδιών, επιχείρησαν να θέσουν τετελεσμένα στον σχεδιασμό της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Αττική και ειδικότερα στη Φυλή.


ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΧΥΤΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ!

Σύμφωνα με όσα βγήκαν στη δημοσιότητα (https://paraponofylis.blogspot.com/2020/…/blog-post_10.html…) στη συνεδρίαση του ΕΣΔΝΑ στις 13 Μάρτη, αποφασίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες η δημιουργία μιας νέας χωματερής στη Φυλή. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό έγγραφο της απόφασης 94/2020: «Η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, εγκρίνει τη μελέτη και τους όρους πρόσκλησης για προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση προκήρυξης για το έργο με τίτλο «Κατασκευή χώρου για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής», με εκτιμώμενη αξία 5.335.000,00 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.» και «με την εκτέλεση του έργου αναμένεται να δημιουργηθεί λεκάνη που θα καλύψει τις ανάγκες του ΕΔΣΝΑ για πέντε (5) περίπου μήνες.»

Η απόφαση για επέκταση της δομής της Φυλής είχε παρθεί από τη διοίκηση Δούρου την τελευταία μέρα της θητείας της, ώστε να παραλάβει τη σκυτάλη η διοίκηση Πατούλη και να δρομολογήσει το έργο. Κανείς φυσικά δεν πιστεύει ότι η επέκταση θα διαρκέσει μόνο για 5 μήνες, άλλωστε η ιστορία έχει αποδείξει πολλές φορές ότι όταν αφορά στη χωματερή, «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού». Αυτή η απόφαση υλοποιείται τώρα, εν μέσω καραντίνας, δημιουργώντας μια εφιαλτική κατάσταση στη Φυλή, όπου η υπάρχουσα εγκατάσταση όχι μόνο δεν κλείνει αλλά επεκτείνεται.

Ταυτόχρονα δρομολογείται η κατασκευή εργοστασίου καύσης σκουπιδιών, που όπως έχει δείξει το παράδειγμα του Βόλου, θα κάνει κυριολεκτικά τη ζωή και την αναπνοή σε όλη τη Δυτική Αθήνα αλλά και στο υπόλοιπο λεκανοπέδιο, ανυπόφορη. Η καύση έχει άλλωστε ήδη προαναγγελθεί, μαζί με το δήθεν κλείσιμο του ΧΥΤΑ το 2025, προκειμένου να ‘χρυσωθεί το χάπι’ για την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών. (https://www.ethnos.gr/…/85719_2025-kleinei-i-homateri-sti-f…) Ας φανταστούμε λοιπόν τη ζωή μας σε 10 χρόνια: Δίπλα στην υπάρχουσα επιβάρυνση πανδημιών όπως ο κορονοϊός ή την κλιματική κρίση, εμείς θα υπομένουμε το περιβαλλοντικό έγκλημα διαρκείας στην Φυλή, όπου η μόλυνση του αέρα, του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα θα συνεχίζουν να προκαλούν κατακόρυφη αύξηση των νεοπλασιών, ενώ το εργοστάσιο καύσης που θα αποτελειώσει ό,τι θα έχει απομείνει ζωντανό.

Βέβαια, η βιασύνη κυβέρνησης – μεγαλοεργολάβων για τη λήψη επώδυνων αποφάσεων στη διαχείριση απορριμμάτων δεν είναι ‘προνόμιο’ μόνο της Δυτικής Αθήνας, ίδιες μέθοδοι εν μέσω κρίσης κορονοϊού χρησιμοποιούνται και στη Δυτική Θεσσαλονίκη, με την φημολογούμενη έγκριση της καύσης εντός αστικού ιστού, στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ. (https://www.oraiokastro24.gr/%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%83%cf%…/…)

 

ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Θα ήταν φυσικά παράδοξο να μη λειτουργούν έτσι τα μεγάλα συμφέροντα και οι πρώην και νυν εντολοδόχοι τους, σε κυβέρνηση, Περιφέρεια, ΕΣΔΝΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου που σκέφτονται είναι η διαφημιζόμενη ανάληψη δωρεάν (!) της διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων από το ΝΙΜΙΤΣ από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, την ώρα που προχωρούσε σε τηλεαπολύσεις τεχνικών στα εργοτάξιά της. (https://www.facebook.com/mousamastop/posts/1227180840809937?notif_id=1584889709423791&notif_t=page_post_reaction) Από την άλλη, αξιωματούχοι της κυβέρνησης κάνουν δώρα εκατομμυρίων ευρώ, μισθώνοντας σε προκλητικό κόστος ιδιωτικές ΜΕΘ, αποδεικνύοντας την εμμονή τους στην ‘εξυπηρέτηση’ φίλων επιχειρηματιών της ιδιωτικής Υγείας.

Κυβέρνηση και μεγάλα συμφέροντα αδιαφορούν για τη δημόσια υγεία που πλήττεται από τη συνεχιζόμενη λειτουργία του ΧΥΤΑ, όπως φυσικά αδιαφορούν και για την προστασία των πολιτών από τον κορονοϊό. Πριν επικαλεστεί την έλλειψη ατομικής ευθύνης των πολιτών ως αιτία για τη διάδοση του ιού, η κυβέρνηση θα έπρεπε να αναλάβει η ίδια την τεράστια ευθύνη της πρόβλεψης και προστασίας των πολιτών. Μέσω της ενίσχυσης του δημοσίου συστήματος υγείας, της πρόσληψης απαραίτητου προσωπικού για τη στελέχωσή του, της αγοράς τεχνικού εξοπλισμού και μαζικού αριθμού τεστ για τον κορονοϊό που να διενεργούνται δωρεάν στους πολίτες, του ανοίγματος των υποστελεχωμένων μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) αλλά και των νοσοκομείων που έκλεισαν στα χρόνια των μνημονίων (όπως απαιτούν γιατροί και νοσηλευτές), της επίταξης ιδιωτικών νοσοκομείων, θα έπρεπε οι κυβερνώντες να θωρακίσουν τη δημόσια υγεία. Δεν το κάνουν όμως για τον ίδιο ακριβώς λόγο που δεν αποτρέπουν το συνεχιζόμενο έγκλημα στη Φυλή: Για την πριμοδότηση των τεράστιων ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος του δημόσιου αγαθού της υγείας που πλήττεται τόσο από τον κορονοϊό, όσο και από τη λειτουργία και επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής και φυσικά από την εγκατάσταση καύσης στον ίδιο χώρο

 

Απαιτούμε:

  • Άμεση παύση όλων των διαδικασιών για την συνέχιση και επέκταση του εγκλήματος στην Φυλή. Όχι στην καύση των σκουπιδιών. Αλλαγή κατεύθυνσης προς ένα μοντέλο δημόσιας, αποκεντρωμένης διαχείρισης, με έμφαση στην διαλογή στην πηγή, την επαναχρησιμοποίηση, την κομποστοποίηση και την ανακύκλωση, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και του περιβάλλοντος
  • Απόλυτη προστασία της δημόσιας υγείας, χωρίς συμβιβασμούς και υπαναχωρήσεις και ενάντια στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα
  • Άμεση ενίσχυση του Συστήματος Δημόσιας Υγείας, ώστε να αντιμετωπιστεί η σημερινή κρίση αλλά και να παγιωθεί ως αποτελεσματικό και αξιόπιστο σύστημα για την παροχή δωρεάν και δημόσιων υπηρεσιών υγείας σε όλους.
  • Η Δημόσια Υγεία μας είναι πολύτιμη και δεν θυσιάζεται στον βωμό του κέρδους. Ακόμα κι αν μένουμε σπίτι, επαγρυπνούμε για την υπεράσπισή της.

ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει