Home Πετρούπολη ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP: Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP: Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP: Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

0
0

ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ “ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ


Εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: “ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΙΛΗΣΑΝ: ΟΧΙ στην επέκταση της Φυλής! ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών! ΟΧΙ χωματερή στο λατομείο Μουσαμά. Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ.” οργάνωσε η πρωτοβουλία πολιτών την Κυριακή 31 Μάρτη, στις 6.00 μμ στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης.

Περίπου 40 παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν και συζήτησαν για ένα θέμα που αφορά όλους και για το οποίο η επίσημη ενημέρωση είναι μηδαμινή και σε μεγάλο βαθμό κατευθυνόμενη από όσους έχουν αποκλειστικό κίνητρο το κέρδος.

Με δελτίο Τύπου που εξέδωσε η πρωτοβουλία πολιτών ”ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP-Πολίτες εν δράσει” αναφέρουν:

«Οι εισηγήσεις των τριών ομιλητών έριξαν αρκετό φως ως προς το ποια είναι η σημερινή κατάσταση, πώς οδηγηθήκαμε ως εδώ και κυρίως για το τι οφείλουμε να κάνουμε από εδώ και στο εξής.

ΤΑΣΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ (ΠΡΩΣΥΝΑΤ)

Ο Τάσος Κεφαλάς, από την ΠΡΩΣΥΝΑΤ (Πρωτοβουλία Συνεννόησης για την διαχείριση των απορριμμάτων), αναφέρθηκε εκτενώς στην σημερινή τραγική κατάσταση ως προς την διαχείριση των αστικών απορριμμάτων. Με διακηρυγμένο στόχο το 55% ανακύκλωση με προδιαλογή ως το 2020, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε… στο 7,3%!. Αυτό και μόνο αποτελεί απόδειξη της έλλειψης πολιτικής βούλησης για την προώθηση της εναλλακτικής διαχείρισης στην χώρα μας από όλες τις Κυβερνήσεις και τις Περιφερειακές Αρχές. Αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις δυνατότητες που ακόμη και σε επίπεδο Δήμου υπάρχουν για μια τέτοια εναλλακτική διαχείριση, η οποία θα δίνει προτεραιότητα στον στόχο για μια δημόσια και δημοτική διαχείριση των σκουπιδιών, σε πολλές αποκεντρωμένες και μικρές μονάδες με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την επανάχρηση και την κομποστοποίηση, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και του περιβάλλοντος και όχι για τα κέρδη των μεγαλοβιομηχάνων.

 

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ (ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΛΟΥ)

Η Ιφιγένεια Ηλιοπούλου, από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών, αναφέρθηκε στην περίπτωση του τοπικού κινήματος ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Η συγκεκριμένη απόπειρα να εφαρμοστεί η καύση αποτελεί “πιλότο” για την επέκταση της συγκεκριμένης μεθόδου, που ουσιαστικά πριμοδοτεί τις μεγάλες βιομηχανίες με φτηνό καύσιμο, με κρατική επιδότηση και με κέρδη από το εμπόριο ρύπων. Όσο για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων; Οι κάτοικοι του Βόλου βιώνουν ήδη τις τραγικές συνέπειες του “πειράματος”. Ωστόσο, η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας είναι ήδη μαζική (με αποκορύφωμα 2 μεγάλες πορείες διαμαρτυρίας) και έχει υποχρεώσει τις τοπικές και περιφερειακές αρχές σε μερική αναδίπλωση ενόψει προφανώς και των επικείμενων εκλογών. Προφανώς, δεν χρειάζεται εφησυχασμός και οι Βολιώτες προετοιμάζουν ήδη τις επόμενες κινήσεις τους ζητώντας την αλληλεγγύη και την στήριξη όλων μας.

 

ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΣΙΝΑΚΟΣ (ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP)

Τέλος, από την Πρωτοβουλία μας (ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP), ο Νίκος Μποσινάκος, αναφέρθηκε συνοπτικά στην προσπάθεια να οργανωθεί από “κάτω” η αντίδραση των πολιτών της Πετρούπολης και των γειτονικών Δήμων μπροστά στον κίνδυνο νέας χωματερής στο λατομείο Μουσαμά, αλλά και στην ανάγκη να συντονιστούν τα τοπικά κινήματα ενάντιας στις κυβερνητικές προθέσεις για επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, για υιοθέτηση της καύσης σκουπιδιών. Κάτι τέτοιο θα διαιωνίσει την υποβάθμιση της Δυτικής Αττικής, υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενιών. Η πρωτοβουλία μας πιέζει με όσες δυνάμεις διαθέτει χρησιμοποιώντας ως “όπλο” την ενημέρωση σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα και καλώντας συνεχώς και σε όλα τα επίπεδα (Δημοτικό Συμβούλιο, αυτοδιοικητικές εκλογές) τους αρμόδιους να πάρουν σαφή θέση ενάντια στο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται και υπέρ της υιοθέτησης ενός εναλλακτικού, δημόσιου και αποκεντρωμένου συστήματος διαχείρισης. Επιπλέον, απαιτεί την έμπρακτη οργάνωση αυτής της αντίδρασης, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για την οργάνωση τοπικών κινητοποιήσεων. Ήδη, μετά και από την ανοικτή σύσκεψη φορέων που προκαλέσαμε την Τετάρτη 27 Μαρτίου, προετοιμάζεται συλλαλητήριο και πορεία από την Πετρούπολη ως το Ίλιον, για το Σάββατο 20 Απριλίου. Τέλος, επισημάνθηκε ότι συμμετέχουμε, στηρίζουμε και αντλούμε δύναμη από τα μαζικά τοπικά κινήματα στον Βόλο ενάντια στην καύση σκουπιδιών, στην Λευκίμμη για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ και τα άλλα σπουδαία περιβαλλοντικά κινήματα όπως στις Σκουριές ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και στην Ήπειρο, το Ιόνιο κ.α. ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων. Και φυσικά, συντονιζόμαστε στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και υπέρ της σωτηρίας του πλανήτη, εκφράζοντας την αντίθεσή μας σε ένα οικονομικό σύστημα που βασίζεται στον βιασμό της φύσης προκειμένου να αντληθεί το μέγιστο δυνατό ιδιωτικό κέρδος.

 

H EΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Στην συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκαν επιμέρους ζητήματα και αναπτύχθηκαν αναλυτικότερα σημεία που αφορούν το τι μπορούμε να κάνουμε ως πολίτες από το σπίτι μας, στην γειτονιά, στον Δήμο. Αναδείχτηκαν οι ευθύνες της Περιφέρειας και του Υπουργείου, που ξεχνώντας τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, συνεχίζουν την εγκληματική πολιτική των προκατόχων τους. Τονίστηκε, η σημασία της άμεσης οργάνωσης της αντίδρασής μας, στην βάση ενός σχεδίου αγώνα με στόχους, επιμονή και διάρκεια.

Γενική εντύπωση όσων συμμετείχαν στην συζήτηση που διάρκεσε περίπου 2,5 ώρες ήταν ότι τέτοιες κινήσεις “οπλίζουν” τους πολίτες, βοηθούν στο να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία και να δημιουργηθεί ένα πλατύ, ενωτικό και μαζικό κίνημα που να παλέψει ενάντια στις πολιτικές επιλογές και στα συμφέροντα που προωθούνται με το σημερινό αδιέξοδο καθεστώς.

Επόμενη ημερομηνία σταθμός για το τοπικό περιβαλλοντικό κίνημα, η 20η Απρίλη και η πορεία διαμαρτυρίας στην οποία όλοι οι παριστάμενοι εκφράσαμε την βούληση μας να συμμετέχουμε.

ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει
Email: mousamastop@gmail.com –
https://www.facebook.com/mousamastop/”