Home Ελλάδα Σύνδεση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με τους δήμους
Σύνδεση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με τους δήμους

Σύνδεση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με τους δήμους

0
0

Τη συνεργασία των περισσοτέρων Δημάρχων της Δυτικής Αττικής εξασφάλισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σχετικά με τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο κ. Γάβρογλου επισήμανε ότι η συνεργασία του Πανεπιστημίου με τους δήμους πρέπει να είναι αμφίδρομη, προς όφελος των φοιτητών αλλά και των πολιτών της Δυτικής Αττικής. Όπως τόνισε αυτό θα γίνει μέσω συνεργασίας με τους Δήμους, καθώς στόχος είναι η σύνδεσή του με τις τοπικές κοινωνίες και την παραγωγή σε κάθε Δήμο.

Δήλωσε ότι περιμένει από τον κάθε Δήμο ξεχωριστά συγκεκριμένες προτάσεις κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των γνωστικών αντικειμένων στα διετή προγράμματα σπουδών που θα ξεκινήσουν από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

 

Γαβρόγλου: Σύνδεση με τη ζωή της Δυτικής Αττικής

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων: «Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είναι ένα Πανεπιστήμιο που δεν είναι απλά η συνένωση των δύο ΤΕΙ. Είναι ένα Πανεπιστήμιο που θα δημιουργήσει νέες δομές και κυρίως είναι ένα Πανεπιστήμιο που θα συνδεθεί πάρα πολύ με τη ζωή της Δυτικής Αττικής. Θα προχωρήσουμε στη δημιουργία νέων διετών προγραμμάτων σπουδών μέσα στο Πανεπιστήμιο, τα οποία θα δίνουν επαγγελματικά πτυχία ευρωπαϊκών προσόντων και στα οποία θα φοιτούν κατ’ αρχήν παιδιά από τα ΕΠΑΛ. Θα μπορούν πολλά από τα προγράμματα αυτά να γίνονται σε διάφορους Δήμους της Δυτικής Αττικής, την στιγμή μάλιστα που και οι ίδιοι Δήμοι το ζητάνε, και υπάρχουν ανάγκες, και έχουν αυτή τη συγκινητική -θα έλεγα- διάθεση να προσφέρουν κτήρια και οικόπεδα».

 

Οι δήμαρχοι στο πλευρό του υπουργού

Από την πλευρά τους η πλειοψηφία των δημάρχων δήλωσαν στον κ. Γαβρόγλου ότι είναι έτοιμοι να παραχωρήσουν στο νέο Ίδρυμα σημαντικές εκτάσεις, βιομηχανικούς χώρους και κτιριακές υποδομές.

Ο Δήμαρχος Φυλής, Γιώργος Παππούς, δήλωσε ότι διατίθεται να παραχωρήσει τις εκτάσεις που μπορεί να χρειαστεί το υπουργείο για τη λειτουργία Τμημάτων στην περιοχή, κάτι που θα δώσει μεγάλη ανάπτυξη. ‘Οπως τόνισε: “Είμαστε στη διάθεση του υπουργείου προκειμένου να λειτουργήσουν στην περιοχή μας τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ήδη συνεργαζόμαστε με τα Πανεπιστήμια της χώρας με προγραμματικές συμβάσεις και με το Πανεπιστήμιο που θα είναι πλέον στην περιοχή μας, ευελπιστώ ότι θα έχουμε μία συνεργασία ως επί το πλείστον σε κοινωνικούς τομείς, σε τομείς ενέργειας αλλά και στη Διά Βίου Μάθηση των πολιτών μας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος: «Είναι σε πολύ θετική κατεύθυνση η αναβάθμιση των ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας σε Πανεπιστήμιο. Εμείς στηρίζουμε αυτήν την απόφαση και από πλευράς υποδομών. Θα ήθελα να πω ότι στο Δήμο Ιλίου υπάρχουν εγκαταστάσεις των δομών μαθητείας όπου εκεί θα μπορούσε να φιλοξενηθεί ένα Τμήμα του Πανεπιστημίου, γιατί θα μπορούσαν να υπάρξουν τέτοιου είδους ανάγκες. Και όπου ζητηθεί να βοηθήσουμε ως Αυτοδιοίκηση, θα το κάνουμε».
Στις τοποθετήσεις τους οι περισσότεροι Δήμαρχοι εξέφρασαν την επιθυμία τους να συμμετέχουν ενεργά στη υλοποίηση του νέου εγχειρήματος, τόσο σε σχέση με τη σύνδεση του νέου Πανεπιστημίου με τις τοπικές κοινωνίες και την παραγωγική διαδικασία, όσο και συνεισφέροντας στις υποδομές του, είτε παρέχοντας οικόπεδα είτε κτήρια.

 

Τι παραχωρούν οι δήμαρχοι

Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων προτάσεων, ο Δήμαρχος Φυλής, Χρήστος Παππούς, δήλωσε ότι παραχωρεί έκταση 220 στρεμμάτων δίπλα στην Αττική Οδό, ο Δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, θέτει στη διάθεση του νέου Πανεπιστημίου ένα οικοδομικό τετράγωνο στο κέντρο του Περιστερίου, ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Νίκος Σαράντης, αναφέρθηκε στη δυνατότητα αξιοποίησης χώρων στο Πάρκο «Αντώνη Τρίτση» και ο Δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, στη δυνατότητα απογευματινής χρήσης των χώρων της Σχολής Μαθητείας του ΟΑΕΔ. Από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Μεγαρέων, Λένα Ρήγα, πρότεινε να διατεθεί χώρος στο υπερσύγχρονο κτίριο του Εργαστηριακού Κέντρου Δυτικής Αττικής που εγκαινιάσθηκε τον Ιούνιο του 2017 και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οργανισμού «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα», Μαρία Φιλιππή, πρότεινε την αξιοποίηση αριθμού βιομηχανικών ακινήτων στην Ελευσίνα.

 

Β. Σίμος: Υποβάθμιση της εκπαίδευσης και των εργασικαών διακιωμάτων

Διαφορετική άποψη για τη δημιουργία Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και τον τρόπο λειτουργίας είχε ο Δήμαρχος Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος, ο οποίος ανέφερε ότι με τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής δεν λύνεται, αλλά διατηρείται η κατηγοριοποίηση σχολών και αποφοίτων και η κατεύθυνση υποβάθμισης και ευελιξίας των σπουδών.

Επιπλέον, ο Δήμαρχος επισήμανε ότι προχωρά παραπέρα η κατηγοριοποίηση των πτυχίων, των τμημάτων και των αποφοίτων, κάτι που συνεπάγεται τη συνολική υποβάθμιση της παρεχόμενης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και των εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων.

Πανεπιστημιακά πτυχία επιπέδου master, πανεπιστημιακά πτυχία επιπέδου bachelor, διετή προγράμματα και επιπλέον οι παλιοί απόφοιτοιτων ΤΕΙ (που το πτυχίο τους δεν θα αναγνωρίζεται ως πανεπιστημιακό) συνθέτουν ένα διαβαθμισμένο «μωσαϊκό» για τα ίδια ουσιαστικά επιστημονικά αντικείμενα και τα ίδια επαγγέλματα. Τόνισε, επίσης, ότι με το Πανεπιστήμιο Δυτικής υλοποιείται ο νόμος για διετή προγράμματα κατάρτισης που θα παρέχουν ουσιαστικά τσάμπα εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις και τους εφοπλιστές μέσω πρακτικής άσκησης και μαθητείας.

Επιπλέον, ανέφερε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να διαμορφωθούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με βάση τις δυνατότητες της εποχής, τα οποία θα αποβλέπουν στην ικανοποίηση των σύγχρονων, διευρυμένων λαϊκών αναγκών. Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Πετρούπολης τόνισε ιδιαιτέρως ότι είναι απολύτως απαραίτητο η επιστήμη, η έρευνα και η τεχνολογική εξέλιξη να αποσκοπούν στην εξύψωση της λαϊκής ευημερίας και να τεθούν πραγματικά στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι των επιχειρηματικών ομίλων.