Home Πετρούπολη Β. Σίμος: Μόνο πολιτική λύση για τα Πεύκα Βέρδη
Β. Σίμος: Μόνο πολιτική λύση για τα Πεύκα Βέρδη

Β. Σίμος: Μόνο πολιτική λύση για τα Πεύκα Βέρδη

0
0

Με απόφασή του το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνωρίζει την Μονή Λαμίας ως κύριο της εδαφικής έκτασης 60.472,79 τ.μ. στην περιοχή της Αγ. Τριάδας, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο πολλές δομημένες εκτάσεις σε Πετρούπολη και Περιστέρι. Μία απόφαση αρνητική για τα συμφέροντα του λαού της Δυτικής Αθήνας.

Ο δήμαρχος Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος σε συνέχεια της αρνητικής τροπής έστειλε έγγραφο στους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος/Ενέργειας, στο οποίο τους ενημερώνει για τις δυσάρεστες εξελίξεις, ενώ ταυτόχρονα καλεί την Κυβέρνηση να δράσει άμεσα και το Ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει εγκαίρως σε άσκηση έφεσης έναντι της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, όπως ακριβώς θα πράξει και ο Δήμος Πετρούπολης.
Επιπλέον, στο έγγραφο ο Δήμαρχος Πετρούπολης ζητά να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε:
1. Να ασκηθεί έγκαιρα έφεση στην υπ’ αριθμ. 3613/2017 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την συνδρομή του Δήμου Πετρούπολης.
2. Να συγκλιθεί άμεσα το αρμόδιο συμβούλιο του ΥΠΕΚΑ, το ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α (πρώην ΣΧΟΠ), για να συζητήσει και να αποφασίσει επί της μελέτης «Αναθεώρησης Εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου περιοχής Αγ. Τριάδας (Πεύκα Βέρδη)» (εκκρεμεί ακόμη η έκδοση οριστικής απόφασης 9 χρόνια μετά).
3. Με νομοθετική ρύθμιση να δοθεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ, ώστε να εκδιωχθούν οι καταπατητές, να αποτραπούν νέες καταπατήσεις και να διασφαλισθεί ο δασικός χαρακτήρας της έκτασης.

Αναλυτικά στην επιστολή του ο δήμαρχος Πετρούπολης αναφέρει:

Κύριοι Υπουργοί, Επανερχόμαστε στην υπόθεση του Ποικίλου Όρους και της έκτασης «Πεύκα Βέρδη», με τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην υπ’ αριθμ. 3613/2017 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία εκδόθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2017.Σύμφωνα με την απόφαση αυτή,το Πολυμελές Πρωτοδικείο αναγνωρίζει την Μονή Λαμίας ως κύριο της εδαφικής έκτασης 60.472,79 τ.μ., η οποία βρίσκεται μέσα στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο του Δήμου μας, στην περιοχή της Αγ.Τριάδας και συγκεκριμένα στη θέση “Πεύκα Βέρδη”.
Δυστυχώς, η λύση που δόθηκε στις δικαστικές αίθουσες δεν μας εξέπληξε. Όμως, θα επιμείνουμε ότι το θέμα είναι πολύ σημαντικό, με πολλαπλές προεκτάσεις και είναι πραγματικά ντροπή που “σέρνεται” εδώ και δεκαετίες. Οι αρνητικές συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης που ορίζει το δικαίωμα κυριότητας στην Μονή είναι πολλαπλές για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, μιας και το Ποικίλο Όρος αποτελεί έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες πνεύμονες πράσινου της Δυτικής Αττικής. Ιδιαίτερα η περιοχή της Αγίας Τριάδας έχει πρωταρχική σημασία για το Δήμο, καθώς αποτελεί την τελευταία αδόμητη έκταση, που στο μεγαλύτερο τμήμα της είναι πευκόφυτη με άγρια βλάστηση, αγριελιές και πουρναριές.
Καλούμε επιτέλους την Κυβέρνηση να δράσει άμεσα και το Ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει εγκαίρως σε άσκηση έφεσης έναντι της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, όπως ακριβώς θα πράξει και ο Δήμος Πετρούπολης.
Εν τω μεταξύ, βρισκόμαστε ακόμη σε αναμονή της έκδοσης απόφασης από το αρμόδιο συμβούλιο του ΥΠΕΚΑ (πρώην ΣΧΟΠ και πλέον KE.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α) της μελέτης του Δήμου Πετρούπολης, με τίτλο «Αναθεώρηση εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου περιοχής Αγ.Τριάδα (Πεύκα Βέρδη) Δήμου Πετρούπολης», η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα και επικαιροποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. 235/2016 Πράξη του Δ.Σ. Πετρούπολης, που αφορά στην εντός σχεδίου αδόμητη έκταση εμβαδού 100 στρ. στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, την οποία μέχρι σήμερα ο Δήμος προσπαθεί με κάθε τρόπο να σώσει χαρακτηρίζοντάς την ως κοινόχρηστο χώρο πρασίνου.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα έγγραφα:
α) υπ’ αριθμ. πρ. 151950/386/26-01-2017 της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών & Αγροπεριβάλλοντος, τμήμα επιτρεπτών επεμβάσεων,
β) υπ’ αριθμ. πρ. 174449/3343/02-10-2012 της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών & Αγροπεριβάλλοντος, τμήμα επιτρεπτών επεμβάσεων,
γ) υπ’ αριθμ. πρ. 1714452252 /07-06-2012 της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών & Φ. Π. τμήμα αλλαγής χρήσης δασικών γαιών,
δ) υπ’ αριθμ. πρ. 1876/30-07-2012 της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, Διεύθυνσης Δασών Δυτικής Αττικής της ΑΔΑττικής, οι Δασικές υπηρεσίες θεωρούν ότι η έκταση έχει δασικό χαρακτήρα και ζητούν
την εξαίρεσή της από τον πολεοδομικό σχεδιασμό και από το ρυμοτομικό σχέδιο, με τροποποίησή του.
Ο φάκελος μελέτης κατατέθηκε για έγκριση στο Υ.ΠΕ.Κ.Α. με αριθμ. Πρωτ.: 31659/18-7-08, με εισήγηση της Δ/νσης Πολεοδομίας και Σχεδιασμού, τα αδόμητα οικοδομικά τετράγωνα να κριθούν εκτός σχεδίου και εκκρεμεί ακόμη η έκδοση οριστικής απόφασης 9 χρόνια μετά.
Συνολικά η στάση του Ελληνικού Δημοσίου όλη την προηγούμενη περίοδο είναι προκλητικά πλημμελής, με σειρά παραλείψεων και καθυστερήσεων, που όξυναν το πρόβλημα.
Η νέα κατάσταση, όπως διαμορφώνεται μετά την έκδοση της παραπάνω δικαστικής απόφασης, είναι ακόμη πιο επικίνδυνη. Με την παρούσα επιστολή μας ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΑΣ για να δοθεί μία οριστική λύση, αφενός μεν για τα 100 αδόμητα στρέμματα της αγ. Τριάδας, αφετέρου δε, να σταματήσουν οι διεκδικήσεις του Ιερού Ναού ”Ευαγγελισμός της Θεοτόκου” Λαμίας, στο 1/3 του Δήμου Πετρούπολης.
Καλούμε την Κυβέρνηση, με κάθε πρόσφορο μέτρο και με νομοθετική ρύθμιση να δώσει επιτέλους μια οριστική πολιτική λύση, αφού το ζήτημα δεν είναι μόνο νομικό, αλλά και κατ’ εξοχήν πολιτικό!
Ως Δημοτική Αρχή, πήραμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστούμε το δημόσιο δασικό χαρακτήρα της περιοχής. Όλο αυτό το διάστημα έχουμε πραγματοποιήσει συναντήσεις στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τους νομικούς συμβούλους του κράτους, με τους αρμόδιους παράγοντες της Περιφέρειας, του Κτηματολογίου, της Κτηματικής Υπηρεσίας, αλλά και της Διεύθυνσης Δασών, πάντα προς την κατεύθυνση της οριστικής επίλυσης του ζητήματος. Επίσης, έχουμε καλέσει σε σύσκεψη φορείς, συλλόγους, σωματεία, τον λαό της πόλης και έχουμε προχωρήσει σε συγκέντρωση υπογραφών, οι οποίες κατατέθηκαν στο αρμόδιο Υπουργείο.
Δυστυχώς όμως, το μόνο που έχουμε εισπράξει είναι δεκάδες υποσχέσεις, οι οποίες έπεσαν στο κενό!
Πυρήνας του προβλήματος που έχει ανακύψει είναι ότι η γη και το περιβάλλον στην κοινωνία που ζούμε είναι εμπορεύματα. Η θέση μας είναι ότι τα υπό διεκδίκηση εδάφη, όπως άλλωστε και τα άλση, τα πάρκα, οι πλατείες πρέπει να αποτελούν λαϊκή περιουσία και επιβάλλεται να δοθεί
μάχη για την προστασία τους, ειδικά στη Δυτική Αθήνα με τους λιγοστούς ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου.
Ζητάμε να κάνετε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε:
1) Να ασκηθεί έγκαιρα έφεση στην υπ’ αριθμ. 3613/2017 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την συνδρομή του Δήμου Πετρούπολης.
2) Να συγκλιθεί τώρα το αρμόδιο συμβούλιο του ΥΠΕΚΑ, το ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α (πρώην ΣΧΟΠ), για να συζητήσει και να αποφασίσει επί της μελέτης «Αναθεώρησης Εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου περιοχής Αγ. Τριάδας (Πεύκα Βέρδη)», που έχει υποβάλλει ο Δήμος μας στο ΥΠΕΚΑ με υπ’ αριθμ. πρωτ. 31659/18-7-2008, υπερασπίζοντας και προάγοντας το Δημόσιο – Δασικό χαρακτήρα της περιοχής παρέμβασης.
3) ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ, ώστε να εκδιωχθούν οι καταπατητές, να αποτραπούν νέες καταπατήσεις και να διασφαλισθεί ο δασικός χαρακτήρας της έκτασης.