Home Πετρούπολη ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ: ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ
ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ: ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ: ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ

0
0

ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙς ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΖΗΤΑΕΙ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ!

 

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τα προγράμματα 8μηνης απασχόλησης που εφαρμόζει η κυβέρνηση αλλά και συμμετέχει η διοίκηση του δήμου Πετρούπολης εξέδωσε η Ανυπότακτη Πετρούπολη η οποία κάνει λόγο για ανακύκλωση της ανεργίας και της εργασίας.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα δυνατό κίνημα ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, στα σχολεία με τους αναπληρωτές καθηγητές, στα νοσοκομεία με τους επικουρικούς και συμβασιούχους εργαζόμενους και στους δήμους με τους συμβασιούχους! Όλοι διεκδικούν την μονιμοποίησή τους και αγωνίζονται ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας που επιβάλουν ανακύκλωση της εργασίας και της ανεργίας, ενάντια στην ομηρία των συμβάσεων. Όλοι τους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, βρίσκονται σε θέσεις εργασίας πολύτιμες για την κοινωνία, προσφέρουν υπηρεσίες που η κοινωνία έχει ανάγκη και που όλοι μας χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά, όπως η εκπαίδευση, η δημόσια υγεία αλλά και στους δήμους η καθαριότητα, οι παροχές κοινωνικής πρόνοιας,  οι παιδικοί σταθμοί, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες έρχεται η κυβέρνηση να «τρέξει» ένα νέο πρόγραμμα ωφελούμενων ανέργων (χιλιάδες θέσεις πανελλαδικά). Ένα ακόμα πρόγραμμα 8μηνης απασχόλησης πλήρους ή μερικής, ένα πρόγραμμα δηλαδή ανακύκλωσης της ανεργίας, με μισθούς που δεν ξεπερνούν το βασικό μισθό πείνας.

Κι η διοίκηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Πετρούπολης συμμετέχει και διαφημίζει την συμμετοχή της στο πρόγραμμα αυτό, με 115 θέσεις, οι 46 από τις οποίες αφορούν τις υπηρεσίες καθαριότητας κι οι υπόλοιπες διάφορες κοινωνικές και τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου!

Από την πλευρά της Ανυπότακτης Πετρούπολης ξεκαθαρίζουμε ότι:

Η ανάγκη για εργασία δεν είναι ωφέλεια, είναι δικαίωμα όλων κι υποχρέωση του κράτους να την παρέχει με αξιοπρεπείς όρους για όλους! Δεν μπορούμε, υποκριτικά, να κρυβόμαστε πίσω από την πραγματική ανάγκη των ανέργων για εργασία και να την «εκμεταλλευόμαστε» για λίγους μήνες εργασίας που θα ακολουθήσουν πολλοί μήνες ανεργίας. Οι «δικαιούχοι» αυτών των προγραμμάτων είναι χρόνια άνεργοι, με πολλά κοινωνικά κριτήρια (μονογονεϊκές οικογένειες, ειδικές κατηγορίες κλπ) που πραγματικά έχουν ανάγκη από εργασία μόνιμη και σταθερή!

Όπως επίσης δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν σε μία σειρά από υπηρεσίες του Δήμου για να αποδεχόμαστε, με τη λογική του «αναγκαίου κακού», τα προγράμματα εκμετάλλευσης των εργαζομένων – ανέργων. Η κάλυψη των τεράστιων αναγκών σε προσωπικό στις υπηρεσίες του δήμου μας είναι διαρκής και όχι «εποχική»!

Κι επειδή το έργο, όλα αυτά τα χρόνια, το έχουμε δει πολλές φορές:

Είναι το λιγότερο υποκριτικό από την διοίκηση της Λαϊκής Συσπείρωσης να μιλάει για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και ταυτόχρονα να διαιωνίζει και στον δήμο μας το σύστημα της ελαστικής εργασίας!

Η υποταγή της Λαϊκής Συσπείρωσης στην λογική της διαχείρισης στην Διοίκηση του δήμου, της υποταγής στις μνημονιακές απαιτήσεις είναι φανερή σε όλα τα επίπεδα και η αποδοχή αλλά και η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στον δήμο μας είναι μόνο μια πλευρά αυτής της πολιτικής τους επιλογής.

Το παραπάνω επιβεβαιώνεται τόσο από την αποδοχή των 8μηνων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, όσο κι από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα e – cool για την «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας των νέων» που επίσης διαφημίζει η δημοτική αρχή, περιχαρής μάλιστα ως ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα που εντάχθηκε σε αυτό. Χαίρεται δηλαδή η διοίκηση της Λαϊκής Συσπείρωσης που θα προσφέρει τους νέους βορά στα σχέδια του κεφαλαίου για την υπέρβαση της κρίσης εις όφελος του, με την προώθηση της λογικής των start – up επιχειρήσεων όπου οι νέοι αναλαμβάνουν το κόστος της ανάπτυξης μίας «καινοτόμας επιχειρηματικής» ιδέας για να την αγοράσουν έπειτα οι μεγάλες επιχειρήσεις και να κερδοφορήσουν από αυτή.

Για την Ανυπότακτη Πετρούπολη ο δρόμος είναι ένας: η αντίσταση και η ανυπακοή σε αυτές τις πολιτικές, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη.

Είναι φανερό ότι πρέπει, όλοι μαζί, να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε:

 

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, αύξηση μισθού σύμφωνα με τις ανάγκες μας, πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, τήρηση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.
  • Να αποτραπεί η επέκταση – παγίωση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων μέσω των προγραμμάτων ωφελούμενων ανέργων, τα προγράμματα ανακύκλωσης εργασίας (2μηνα, 5μηνα, 8μηνα) που καλύπτουν κενά και πάγιες-διαρκείς ανάγκες σε υπηρεσίες των δήμων. Ενάντια στο φθηνό, ανακυκλούμενο εργατικό δυναμικό με συνθήκες εργασίας εκτός εργατικού δικαίου, ελλιπή μέτρα ασφάλειας όπως φανερώνει και ο αυξανόμενος αριθμός εργατικών ατυχημάτων.
  • Προσλήψεις επαρκούς μόνιμου προσωπικού, που να αντιστοιχούν στις ανάγκες των δημοτών».