Home Πετρούπολη Νίκος Σακούτης: Η Αυτοδιοίκηση μετρά 13 δισ. λιγότερο σε μία επταετία και ακόμη 10 δισ. την επόμενη τετραετία
Νίκος Σακούτης: Η Αυτοδιοίκηση μετρά 13 δισ. λιγότερο σε μία επταετία και ακόμη 10 δισ. την επόμενη τετραετία

Νίκος Σακούτης: Η Αυτοδιοίκηση μετρά 13 δισ. λιγότερο σε μία επταετία και ακόμη 10 δισ. την επόμενη τετραετία

0
0

Την οπτική του για τα τεκταινόμενα στην Αυτοδιοίκηση διατύπωσε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο επικεφαλής της ΡΑΚ, Νίκος Σακούτης. Όπως δήλωσε οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις πρέπει να επιλέξουν το δρόμο της αμφισβήτησης των μνημονίων. Το δρόμο ανατροπής αυτής της πολιτικής που στέρησε και θα στερήσει από την αυτοδιοίκηση 23 δισ. μέσα σε 11 χρόνια. Ο άλλος δρόμος όπως επισήμανε είναι αυτός των τοπικών φόρων. Όπου οι δήμοι θα πρέπει να λειτουργήσουν ως φορομπηχτικοί μηχανισμοί, εξυπηρετώντας τα μνημόνια, την τρόικα και την κυβέρνηση.

 

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Σακούτη έχει ως εξής:

“Aκούσαμε νυν Υπουργούς, αλλά και πρώην Υπουργό, να διατυπώνουν κάποιες παραδοχές. Ότι για τη κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα και η αυτοδιοίκηση ευθύνονται τα μνημόνια. Και μας καλέσανε να σχεδιάσουμε τις μεταμνημονιακές εποχές και για την Αυτοδιοίκηση.
Αυτοί οι οποίοι άσκησαν τα προηγούμενα χρόνια, κυβερνητικές πολιτικές, ψήφισαν και εφάρμοσαν μνημόνια, έρχονται σήμερα ως ουδέτεροι κριτές να μας καλέσουν να δούμε τις μεταμνημονιακές – για εμάς νεομνημονιακές και θα το αποδείξουμε – εποχές. Η κυρία Γεροβασίλη επικαλέστηκε μάλιστα τα πορίσματα του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για να μας πει ότι αυτές οι πολιτικές απέτυχαν.
Να σας θυμίσω ότι το 2013, πάλι σε Συνέδριο στα Γιάννενα, υπήρχαν και δυνάμεις αυτοδιοικητικές που μας καλούσαν να συμβάλλουμε στον εθνικό στόχο.”

 

“Το χρέος από 120% του ΑΕΠ αυξήθηκε στο 179.8

Όταν εφαρμόστηκε το πρώτο μνημόνιο, είχαμε ένα χρέος 120% του ΑΕΠ. Σήμερα, με βάση τον προϋπολογισμό ο οποίος έχει κατατεθεί, έχει φτάσει το χρέος της γενικής κυβέρνησης να είναι στο 179,8%, ήτοι 332 δισ.  όπως προβλέπεται για το ’18. Αυξημένο κατά 13,7 δις από πέρυσι και με μια απόκλιση 10% επιπλέον από το μεσοπρόθεσμο το οποίο ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες. Ένα τεράστιο χρέος. Το χρέος όχι μόνο παραμένει, αλλά γιγαντώνεται.
Οι πολιτικές για την Αυτοδιοίκηση; Να δούμε τις “μεταμνημονιακές εποχές” όπως τάχα μας κάλεσαν μέλη της κυβέρνησης; Όντως είναι έτσι; Τι έχουμε ως δεδομένο για το ’18, το ’19, το ’20, το ’21;
Έχουμε το νόμο 4472 ή 4ο μνημόνιο ή μεσοπρόθεσμο. Πείτε το όπως θέλετε. Το οποίο τι προβλέπει; Προβλέπει μέσα από το άρθρο 80Α, περικοπές των δαπανών, περικοπές της επιχορήγησης, για την Αυτοδιοίκηση, με πλαφόν τα 3,4 δις ευρώ.

“Εισπράττουμε φόρους για τη μαύρη τρύπα του χρέους”

Ακούστηκε προηγουμένως από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, τον κύριο Καστρινό, ότι για τους Δήμους μόνο, αν εφαρμοζόνταν αυτά που είχαν οι ίδιοι ψηφίσει, και σύμφωνα τον Καλλικράτη, αυτά τα οποία έπρεπε να δίνουν στους Δήμους – γιατί στο όνομα της Αυτοδιοίκησης εισπράττουν και φόρους, που πάνε όμως για τη μαύρη τρύπα του χρέους- έπρεπε να είχαμε 5 δις 81 εκατομμύρια ευρώ. Τι θα πάρουμε, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, για το 2018; 2 δισ. 402 εκατομμύρια, σε σύνολο χρημάτων για την Αυτοδιοίκηση 3 δισ. 193 εκατομμύρια, μειωμένα κατά 126 εκατομμύρια σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο αλλά και αυτά που δόθηκαν το 2016.

“Έχει αφαιρεθεί ένα ολόκληρο ΕΣΠΑ από την Αυτοδιοίκηση”

“Ας λέει ο κύριος Σκουρλέτης ότι έχουμε 5% αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Και με πλαφόν, όπως ξαναείπα, στα 3,4 δισ., ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση που να δίνονταν 100 εκατομμύρια στους δήμους οι Δήμοι παραπάνω, και με όσα προβλέπει το μεσοπρόθεσμο για τα επόμενα χρόνια, θα είχαμε μία απόκλιση 2,6 δισ. μόνο για το 2018, αλλά και για το ’19, και για το ’20, και για το ’21.
Για πολλαπλασιάστε τα επί 4, συνάδελφοι. Πάνω από 10 δισ. Συν τα 13 δις των προηγούμενων 7 ετών, ένα ολόκληρο ΕΣΠΑ έχει αφαιρεθεί από την Αυτοδιοίκηση. Έχει αφαιρεθεί από τους εργαζόμενους. Έχει αφαιρεθεί από τα στρώματα τα οποία πλήττονται, από τους ανέργους, από αυτούς έχει αφαιρεθεί, κύριοι συνάδελφοι. Και δυστυχώς η «μεταμνημονιακή εποχή» είναι αυτή. Και είναι αυτή όπου για μετά το 2023, και μέχρι το 2060 έχουμε δεσμευτεί για πλεονάσματα της τάξης του 2% και με εποπτεία. Δεν έχουμε «μεταμνημονιακή εποχή», έχουμε ΝΕΟΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ, πείτε το όπως θέλετε, με όποιο πρόσωπο. όποιο φερετζέ και αν βάλουν, αυτά έχουν ψηφίσει, αυτά ισχύουν”.

Περί ανάπτυξης

“Επιπλέον, θα πει κάποιος, έχουμε ανάπτυξη. Ποια ανάπτυξη; Έχουμε ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με το οποίο προβλεπόταν, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2017 και το μεσοπρόθεσμο, να δοθούν 846 εκατομμύρια. Δίνονται 562 εκατομμύρια. Για το 2018 το μεσοπρόθεσμο προέβλεπε, 826 εκατομμύρια. Ο κατατεθειμένος προϋπολογισμός προβλέπει 549!!!. Θα πει κάποιος: μα, έχουμε και το ΕΣΠΑ. Το ΕΣΠΑ, πέρα από την κατεύθυνση που έχει να εξυπηρετεί μεγαλοεργολαβικά ιδιωτικά συμφέροντα, έχει μια απορρόφηση μετά από 4 χρόνια εφαρμογής του, 9,2%. Θα υπάρχει ΕΣΠΑ ή όποια μορφή του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021 – 2027; Υπάρχει προβληματισμός. Κύκλοι της Ε.Ε λένε δεν θα υπάρχει καν με τη σημερινή μορφή, λόγω της κρίσης της Ε.Ε αλλά και λόγω του Brexit”.

“Μνημόνια και Αυτοδιοίκηση δεν ταιριάζουν”

\Κλείνοντας, συνάδελφοι, εμείς θεωρούμε ότι το Συνέδριο της ΚΕΔΕ και οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις, πρέπει να επιλέξουν να διεκδικήσουν έναν διαφορετικό δρόμο. Δρόμο αμφισβήτησης των μνημονίων. Γιατί μνημόνια και Αυτοδιοίκηση, δεν ταιριάζουν. Είναι καταστροφή τα μνημόνια, με όποιο χρώμα και όποιο πρόσωπο και αν έχουν.
Θεωρούμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα μέτωπο αιρετών, εργαζομένων, τοπικών κοινωνιών, όπως άλλωστε τα διατύπωσε και χτες ο κύριος Τάσος Κανταράς, εκφράζοντας τον «Συντονισμό Αιρετών».
Αυτά θεωρούμε εμείς ότι θα πρέπει να διεκδικήσουμε στο επόμενο διάστημα, να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική. Εάν αυτή την πολιτική την αποδεχόμαστε, θα πάμε στη λογική των τοπικών φόρων, θα πάμε στη λογική, όπως ακούσαμε και πριν λίγο καιρό στο Συνέδριο στα Κύθηρα, από εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να φτάσουν τα ανταποδοτικά στο 70%. Εάν θέλουμε να λειτουργήσουμε ως φορομπηχτικός μηχανισμός, εξυπηρετώντας αυτά τα σχέδια των μνημονίων της τρόικα και των κυβερνητικών πολιτικών, ας αποφασίσουμε. Έχουμε δύο δρόμους να επιλέξουμε”.