Home Δυτική αθήνα ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: ΣΕ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ο ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ
ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: ΣΕ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ο ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: ΣΕ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ο ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ

0
0

Την παρέμβαση των επιθεωρητών περιβάλλοντος ζητάει το Δυτικό Μέτωπο που διαπίστωσε σε πόσο επικίνδυνη κατάσταση είναι ο ΧΥΤΑ Φυλής κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του μαζί με τον βουλευτή του ΜεΡΑ25 Κρίτων Αρσένη.

Την άμεση παρέμβαση των επιθεωρητών περιβάλλοντος ζητά με δελτίο Τύπου το Δυτικό Μέτωπο που διαπίστωσε επικίνδυνες καταστάσεις που επικρατούν στον ΧΥΤΑ Φυλής με κίνδυνο πολύ σοβαρού ατυχήματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Αναλυτικά στο δελτίο Τύπου του Δυτικού Μετώπου αναφέρεται: 

Αντιπροσωπεία του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ μαζί με τον βουλευτή του ΜεΡΑ 25 κ. Κρίτωνα Αρσένη,  επισκεφτήκαμε  τον ΧΥΤΑ Φυλής προκειμένου να δούμε από κοντά την κατάσταση του ΧΥΤΑ .

«Αυτά που είδαμε κατά την  επίσκεψη επιβεβαιώνουν  τους φόβους μας πως η διάθεση  των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής  μόνο ασφαλής δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί.  Η εναπόθεση των σκουπιδιών γίνεται  στο ενδιάμεσο κύτταρο  που βρίσκεται στην παλιά χωματερή των Άνω Λιοσίων και σε ένα ταμπάνι που βρίσκεται σε πολύ μεγάλο ύψος με έντονη κλίση.

Στην περιοχή της Β΄ Φάσης που έχει ήδη γεμίσει,  έχει σχηματιστεί ένα τεράστιο  βουνό που ξεπερνά σε ύψος το φυσικό ανάγλυφο  και υπάρχουν έντονες ρωγμές στο έδαφος  που μπορούν να κρύβουν κίνδυνο κατολισθήσεων .

Στην περιοχή της «αποκατεστημένης» χωματερής των Άνω Λιοσίων  και δίπλα στον κρατήρα που υπάρχουν χιλιάδες τόνοι ασκέπαστης λυμματολάσπης ,  αναδύονται τοξικοί καπνοί από το έδαφος που έχει σταματήσει νε δέχεται σκουπίδια από τα τέλη του 1990 .

Τα παραγόμενα προϊόντα του ΕΜΑΚ  Άνω Λιοσίων (SRF-RDF) και το CLO θάβονται στη χωματερή  την ώρα που πληρώνουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τη λειτουργία του ΕΜΑΚ. 

Πριν ακόμα συζητηθούν  στην ολομέλεια του ΣτΕ  οι αιτήσεις ακυρώσεως  για την για την Απόφαση  Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου: «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) από το  Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προχωρούν τα έργα του νέου ΧΥΤΑ που αποφασίστηκε από την Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ στις 31/9/2019 υπό την προεδρία της κ. Ρένας Δούρου .

Πάγιο αίτημα του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ είναι το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής  και η περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής .

Όμως  αυτή την ώρα λόγω της πολύ επικίνδυνης κατάστασης που υπάρχει,   χρειάζεται και η άμεση παρέμβαση των επιθεωρητών περιβάλλοντος προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται οι όροι της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΧΥΤΑ  και πόσο ασφαλής είναι η διάθεση των απορριμμάτων στον χώρο.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και ο κ. Αρσένης  δήλωσαν πως θα αναλάβουν την  πρωτοβουλία να καλέσουν  τους επιθεωρητές περιβάλλοντος  να επισκεφτούν  την εγκατάσταση  .

Θα αναλάβουν  την πρωτοβουλία να καλέσουν  αντιπροσωπεία της επιτροπής περιβάλλοντος της βουλής  να επισκεφτεί μαζί μας την εγκατάσταση   προκειμένου νε ενημερωθεί και η βουλή των Ελλήνων για την τραγική κατάσταση στη χωματερή της Φυλής.

Πρέπει να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις γιατί  υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μεγάλου ατυχήματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα».

ΚΡ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Η ΔΥΤ. ΑΘΗΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΟΛΙΚΟΣ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σε ανάρτηση που έκανε ο βουλευτής του ΜεΡΑ25 Κρίτων Αρσένης σχετικά με την επίσκεψή του στον ΧΥΤΑ Φυλής μαζί με το Δυτικό Μέτωπο αναφέρει:

«Σήμερα μαζί με το Δυτικό Μέτωπο στον ΧΥΤΑ Φυλής. Ο ΧΥΤΑ αντί να κλείσει επεκτείνεται. Η επέκταση Δούρου γεμίζει ήδη και ενώ ακόμη κατασκευάζεται. Θα έπρεπε να θάβονταν εκεί μόνο το 25% των σκουπιδιών, τα υπολείμματα δηλαδή μετά την ανακύκλωση. Αντί για αυτό θάβεται το 75%. Κορόιδα είναι να κάνουν ανακύκλωση όταν όλα τα στέλνουν στην Φυλή; Τα βουνά από σκουπίδια στη Φυλή έχουν φτάσει τα 210μ και ανεβαίνουν. Σαν λύση μας ετοιμάζουν την καύση απορριμμάτων και πάλι χωρίς ανακύκλωση. Αυτό μεταφράζεται σε εξαέρωση πλαστικών. Θα τα αναπνέουμε δηλαδή στη μορφή διοξινών. Δεν θέλω πλέον να κλείσει η Φυλή. Θέλω να φύγει ο ΧΥΤΑ Φυλής. Αυτός ο τόπος επωμίστηκε την άρνηση δήμων και κυβερνήσεων να κάνουν ανακύκλωση εδώ και 60 χρόνια. Αν σε αυτή τη χώρα αποφασίστηκε να μην γίνει ποτέ ανακύκλωση, να αναλάβει κάθε τόπος τις ευθύνες του. Η Δυτική Αθήνα δεν θα είναι άλλο ο βολικός σκουπιδότοπος της Ελλάδας. Ως εδώ»!