Home Δυτική αθήνα Δ. ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ-ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ: ΠΛΟΥΣΙΑ ΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Δ. ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ-ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ: ΠΛΟΥΣΙΑ ΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Δ. ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ-ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ: ΠΛΟΥΣΙΑ ΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

0
0

Με σύνθημα «μετακινούμαστε με μέσα φυσικά στο περιβάλλον, μένουμε υγιείς» ο Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στις 12-22 Σεπτεμβρίου 2021, προωθώντας έναν εναλλακτικό και υγιή τρόπο ζωής μετακίνησης, που αφήνει το ελάχιστο αποτύπωμά του στο περιβάλλον.

Οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας αποτελούν μια ευκαιρία για τους πολίτες να αφήσουν το αυτοκίνητο, επιλέγοντας εναλλακτικούς και βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, όπως το ποδήλατο και το περπάτημα, συμμετέχοντας στις προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας όλων.

Οι κάτοικοι των Αγίων Αναργύρων είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν την πρώτη θέση στάθμευσης για ΑμεΑ την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021 στο νέο δημαρχείο Αγίων Αναργύρων-Καματερού με τη συμμετοχή του Γραφείου ΑμεΑ του Δήμου μας, της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, της Διεύθυνσης Πολιτισμού-Αθλητισμού  και της οργάνωσης «Μαμάδες στο δρόμο».

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021, ο Μίκης Θεοδωράκης «ζωντάνεψε» ξανά μέσα από τις μελωδίες της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγίων Αναργύρων- Καματερού, που μετέφερε το «αθάνατο» έργο του στις γειτονιές της πόλης, χαρίζοντας το χαμόγελο σε μικρούς και μεγάλους, αλλά και συγκινητικές στιγμές. Οι δράσεις συνεχίστηκαν με αθλοπαιδίες, Zumba, στο γήπεδο μπάσκετ στον ποδηλατόδρομο και ολοκληρώθηκαν στην Ελιά του Πεισίστρατου με την παρουσίαση χορευτικού από τα παιδιά της «Ανοιχτής Αγκαλιάς», χορευτικού δρώμενου από την ομάδα Σύγχρονου Χορού του Πολιτιστικού Κέντρου και συναυλία με το μουσικό σχήμα «Ελαία».

Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου οι δρόμοι των Αγίων Αναργύρων κατακλύστηκαν από πολίτες όλων των ηλικιών που βρήκαν την ευκαιρία  να ποδηλατήσουν μέσα στις γειτονιές αλλά και να γνωρίσουν τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης και των νέων ηλεκτρικών ποδηλάτων, scooter κλπ χάρη στην ευγενική  χορηγία των εταιρειών Eurospeed by Eurolamp και Moustakas bikes.

Ο δήμαρχος Σταύρος Τσίρμπας που συμμετείχε ενεργά στις εκδηλώσεις, δήλωσε για τη μαζική συμμετοχή των δημοτών: «Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση που οι γειτονιές μας γεμίζουν ξανά ζωή, μέσα από όμορφες εκδηλώσεις και δημιουργικές δράσεις. Μικροί και μεγάλοι πήραν μέρος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας κατανοώντας πλήρως πώς οι εναλλακτικές  μορφές μετακίνησης δεν είναι ένα σχέδιο του μέλλοντος, αλλά μπορούν να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας,  αφήνουν το αποτύπωμά τους τόσο στο περιβάλλον, όσο και στις καρδιές όλων μας».

Στο πλαίσιο των δράσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας στο Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού πραγματοποιήθηκαν ακόμα ανθοφυτεύσεις και καθαρισμοί πάρκων. Ακόμη οι δημότες παρακολούθησαν παράσταση θέατρο σκιών και συναυλίες, ενημερώθηκαν για τις ωφέλειες του ποδηλάτου, αλλά και παρακολούθησαν δράσεις ΑμεΑ από το Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών ΑμεΑ και την κ. Ειρήνη Ζαχαρά  και από το σύλλογο «Ανοιχτή Αγκαλιά».

  “ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ”

Από τις σημαντικότερες δράσεις του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας ήταν αυτή από το Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών ΑΜΕΑ, που αφορούσε την βιωματική δράση με αμαξίδιο, όπου οι πολίτες διαπίστωναν «ιδίοις όμμασι» τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.  

“Νόμιζα ότι θα πέσω, ένιωθα τόση ανασφάλεια για μένα αλλά και για αυτόν που κρατούσε το καρότσι μου”

“Είναι συγκλονιστικό και σοκαριστικό ταυτόχρονα να βιώνεις μία πραγματικότητα που συμβαίνει ταυτόχρονα αλλά δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό που βλέπεις εσύ, θέλει πολύ μεγάλη δύναμη όλο αυτό”

“Είμαι ένας πολύ δυνατός άνθρωπος, όμως αυτό το σκαλοπατάκι των 2 εκατοστών ήταν για μένα ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο”

Αυτές είναι μερικές από τις αφηγήσεις όσων συμμετείχαν στη βιωματική δράση, “Κινούμαι ελεύθερα γνωρίζοντας την πλατεία”. Μια ωραία έμπνευση που οδήγησε σε μία μοναδική εμπειρία γνώσης και ενσυναίσθησης, βιώνοντας έστω και για λίγο χρόνο την καθημερινότητα των Ατόμων με Αναπηρία που χρησιμοποιούν αμαξίδια.

Το Γραφείο Εξυπηρέτησης ΑμεΑ μέσα από μία επιτυχημένη δράση μετάδωσε ένα σημαντικό μήνυμα με διττό χαρακτήρα.

Από τη μία πλευρά καταγράφοντας προβλήματα που συναντούν καθημερινά μέσα από μία προσωπική εμπειρία ενώ ταυτόχρονα βρίσκοντας τη δύναμη να ενθαρρύνουν περισσότερους πολίτες που βιώνουν παρόμοιες δυσκολίες, να μιλήσουν. Να δείξουν τη σημασία της μοιρασιάς μέσα από εκδηλώσεις αγάπης και αλληλεγγύης.