Home Δυτική αθήνα ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ: ΤΗΝ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΟΛΗ
ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ: ΤΗΝ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΟΛΗ

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ: ΤΗΝ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΟΛΗ

0
0

Αυταρχική και τρομοκρατική συμπεριφορά της διοίκησης Τσίρμπα απέναντι σε εργαζόμενους καταγγέλλει η Ανυπότακτη Πόλη.

Αυταρχική και τρομοκρατική χαρακτηρίζει την πολιτική της διοίκησης Τσίρμπα με ανακοίνωσή της η Ανυποτάκτη Πόλη. Αφορμή για την σκληρή κριτική στάθηκε σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική παράταξη η στοχοποίηση και η προσπάθεια απόλυσης δύο εργαζομένων που θέλησαν να διεκδικήσουν εργατικά δικαιώματα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

H διοίκηση Τσίρμπα επιδεικνύοντας αυταρχική στάση αλλά και χυδαία επίθεση, επιχειρεί να στοχοποιήσει κάθε συλλογικότητα που διεκδικεί από την διοίκηση δικαιώματα και λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα.

Το πιο μελανό της στοιχείο είναι η αντεργατική της πολιτική, είναι η προσπάθεια να απολύσει με εκδικητικό και καταχρηστικό τρόπο δύο εργαζόμενους, τον έναν γιατί τόλμησε να ανήκει στις ευπαθείς ομάδες με σοβαρό χρόνιο νόσημα και να απαιτήσει να πάει σε άλλη θέση εργασίας, που δεν θα έθετε σε κίνδυνο την υγεία του και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας της covid 19. Ο εργαζόμενος τόλμησε να έρθει για αυτό τον σοβαρό λόγο σε αντίθεση με τον αντιδήμαρχο κ. Νταούτη που θεωρεί πως μπορεί να ασυδοτεί απέναντι σε κάθε εργαζόμενο που διεκδικεί ένα συλλογικό ή προσωπικό εργατικό δικαίωμα. Και τον άλλο, 15μέρες μετά από την πρόσληψη του, μέσω προγράμματος ΟΑΕΔ, γιατί η πρόσφατα ορισμένη ως προϊσταμένη των τεχνικών συνεργείων κα Καπαρέλη δηλώνει πως δεν τον θέλει (λες και ο δήμος και η υπηρεσία τεχνικών συνεργείων είναι τσιφλίκι της).

Όπως αναφέρει (ακριβής αντιγραφή ) στην ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων:

Η εργοδοτική τρομοκρατία  και η τιμωρητική  συμπεριφορά, αποτελεί πάγια τακτική της διοίκησης του δήμου, γεγονός που αποδεικνύεται από τα  πολλαπλά περιστατικά  άσκησης αναφορών και επιβολής διοικητικών ποινών, ακόμη και απολύσεων, με “πρωτεργάτη” την υπηρεσία Περιβάλλοντος & Πρασίνου.

Είναι προκλητική η στάση της διοίκησης του δήμου, να μεθοδεύσει την απόλυση συναδέλφου ο οποίος εργάζεται στο Δήμο από το 1992, ως δενδροκηπουρός, στέλνοντας στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο εισήγηση απόλυσης, επειδή “έκανε το έγκλημα” να πάσχει από χρόνιο νόσημα, με το οποίο κατατάσσεται ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας.

Ενώ μόλις εχθές δρομολογήθηκε η απόλυση συναδέλφου οικοδόμου, ο οποίος έχει προσληφθεί με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για ανέργους που βρίσκονται λίγο πριν τη συνταξιοδότηση, με κατηγορίες οι οποίες δεν στοιχειοθετούνται, χωρίς να δείξουν ούτε τη στοιχειώδη κοινωνική ευαισθησία, αφού αντικειμενικά, οι επιπτώσεις της μακροχρόνιας ανεργίας στις ηλικίες αυτές των συναδέλφων, είναι τεράστιες για κάθε πτυχή της ζωής τους… Τον Ιούλιο 2020, συνάδελφος δενδροκηπουρός , ο οποίος βρίσκονταν σε κατάσταση κρίσης άσθματος, βρέθηκε αντιμέτωπος με την προκλητική συμπεριφορά του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, αποκαλώντας τον τεμπέλη και δίνοντας του εντολή, να φύγει αμέσως για το σπίτι του, αφού είναι ανίκανος να εργαστεί.

Ο συνάδελφος απευθύνθηκε, αφού συγκέντρωσε πρόσφατες γνωματεύσεις από ιατρό δημόσιου φορέα υγείας, στην ιατρό εργασίας, σύμφωνα και με τις υποδείξεις του Σωματείου του,  η οποία γνωμοδότησε θετικά για τη μετακίνησή του σε άλλα καθήκοντα λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει.

Μετά την παρέλευση λίγων ημερών και κατά τη διάρκεια περιοδείας του Δ.Σ του Σωματείου, στο χώρο του Αμαξοστασίου του Δήμου, ο εν λόγω αντιδήμαρχος εξαπέλυσε προκλητική επίθεση προς το Δ.Σ του Σωματείου, με αιχμή τον εν λόγω συνάδελφο, κατηγορώντας το Σωματείο ότι συμβούλεψε τον συνάδελφο να μην εργάζεται, αναφέροντας ότι θα παρέμβει ο ίδιος στην ιατρό εργασίας, ώστε να αλλάξει την θετική γνωμοδότησή της για τον εν λόγω συνάδελφο. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το εν  λόγω περιστατικό ήταν η αφορμή για την άνανδρη επίθεση του εν λόγω αντιδημάρχου, προς την πρόεδρο του Σωματείου, τον Ιούλιο 2020.

Ως όφειλε, το Δ.Σ του Σωματείου, υπερασπίστηκε το δικαίωμα του συναδέλφου να εργάζεται κάτω από ασφαλείς συνθήκες για την υγεία του, συνθήκες τις οποίες έχει υποχρέωση να διασφαλίζει ο εργοδότης για κάθε εργαζόμενο, πόσο μάλλον για έναν  εργαζόμενο, που σε συνθήκες κορύφωσης της πανδημίας, ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου. ………..

Απορίας άξιο ότι, μετά από 3 ημέρες η ιατρός εργασίας, αλλάζει την αρχική της γνωμοδότηση, με νέα, στην οποία αναφέρονταν ότι ο συνάδελφος είναι ικανός να εργάζεται στο πότισμα και στο μάζεμα των κλαδιών!!!!….

Όπως ανέφερε η δημοτική μας σύμβουλος στο δημοτικό συμβούλιο, η Ανυπότακτη Πόλη δέχεται το αίτημα του σωματείου και χαρακτήρισε την στάση της διοίκησης, απάνθρωπη και εκδικητική απέναντι στους 2 εργαζόμενους.

Πρότεινε να γίνει συμβούλιο για να συζητηθεί το αίτημα του σωματείου για ακύρωση των απολύσεων και να καταδικαστεί η στάση της διοίκησης, ώστε να αποκρουστεί η τρομοκράτηση των εργαζομένων.

Θεωρούμε επικίνδυνη την προσπάθεια του δημάρχου να εμπλέξει στην αντεργατική πολιτική των απολύσεων τους ίδιους τους εργαζόμενους του Δήμου, μέσω του επιχειρήματος που επικαλέστηκε, ότι τις απολύσεις δεν τις κάνει υποτίθεται η διοίκηση αλλά οι υπάλληλοι του Δήμου.

 Στην πραγματικότητα όλοι γνωρίζουν ότι τις απολύσεις τις κάνει ο εργοδότης (άρα στην περίπτωση αυτή η διοίκηση), ενώ κάποιοι προϊστάμενοι λειτουργούν ως οι εκτελεστικοί βραχίονες. Όσον αφορά τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που αντί να ψηφίσουν την πρόταση του σωματείου, προτίμησαν να γίνουν «ελεγκτές των απολύσεων», παρόλο που η διοίκηση τους δήλωνε ότι δεν θα αλλάξει κάτι στις ενέργειες της, να υποθέσουμε ότι πρόκειται για αφέλεια; Όχι βέβαια! Όταν θες να είσαι συνδιαχειριστής σε μια αντιλαϊκή διοίκηση έτσι λειτουργείς!!

Στο ίδιο πλαίσιο απορίας άξιο είναι η στάση της Λαϊκής Συσπείρωσης που ενώ στήριξε την παρέμβαση του σωματείου στο Δ.Σ. ψήφισε ΠΑΡΩΝ στην πρόταση της Αλληλεγγύης να φτιαχτεί διαπαραταξιακή να εξετάσει το νόμιμο των απολύσεων!!! και στην πρόταση της Ανυπότακτης  Πόλης  να ψηφίσουμε την πρόταση του σωματείου για ακύρωση των εκδικητικών απολύσεων, ΔΕΝ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΕ.

 Τα φαιδρά επιχειρήματα της διοίκησης για τον συμβασιούχο οικοδόμο πως στον φάκελό του βρήκαν «αρνητική συμπεριφορά σε προηγούμενη εργασία του» είναι απαράδεκτο και ιδίως εφόσον διατρέχει κίνδυνο να μην μπορέσει να ξαναεργαστεί άρα να μην βγει καν στην σύνταξη (η πρόσληψή του μέσω ΟΑΕΔ, έγινε σε προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα)!!!

Η Ανυπότακτη Πόλη θεωρεί πως πέραν της ειδικής αυταρχικής και τρομοκρατικής πολιτικής της διοίκησης, αυτή η στάση και η συμπεριφορά της διοίκησης, είναι μέρος της εναρμόνισης της πολιτικής της με την γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης, που στοχεύει στην αποψίλωση των υπηρεσιών και την ανάθεση των υπηρεσιών σε εργολάβους μέσω ΣΔΙΤ. Για παράδειγμα τα ΚΔΑΠ τα ανέθεσε σε ιδιώτη και ενώ ήταν δωρεάν τώρα έρχεται να ζητήσει χρήματα. Με τον τρόπο αυτό αφενός οι ιδιώτες γεμίζουν τις τσέπες με επιδοτήσεις αφετέρου οι δημότες φορτώνονται με ανταποδοτικούς φόρους. Σε αυτή την επιλογή «όλα στους ιδιώτες» τους είναι εμπόδιο οι εργαζόμενοι που αντιστέκονται και οι εργαζόμενοι με δικαιώματα καθώς και κάθε συλλογικό όργανο των εργαζόμενων που υπερασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών και το δικαίωμα του λαού για δωρεάν υπηρεσίες και παροχές από τον δήμο.

 Απευθυνόμαστε πρώτα απ’ όλα στους εργαζόμενους το Δήμο να στηρίξουν τους συναδέλφους τους διότι αυτή η ενέργεια της διοίκησης δεν είναι μεμονωμένη αλλά γενική τάση και αν σήμερα στερεί το ψωμί σε δύο εργαζόμενους αύριο μπορεί να είναι ο καθένας, είτε έχει αντίρρηση στην ακολουθούμενη πολιτική της διοίκησης, είτε υπερασπίζεται δικαιώματα, είτε αφορά θέση που θέλει να καταργήσει η διοίκηση, είτε απλά … δεν αρέσει στον προϊστάμενο.

Όπως λέει και το ποίημα του Μπρεχτ για την συλλογική αλληλεγγύη,

«Όταν ήρθαν να πάρουν τους συνδικαλιστές, σιώπησα γιατί δεν ήμουν συνδικαλιστής.

Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους σιώπησα γιατί δεν ήμουν Εβραίος.

Όταν ήρθαν να συλλάβουν εμένα, δεν υπήρχε πια κανείς για να διαμαρτυρηθεί».

Να μην επιτρέψουμε να περάσουν οι απολύσεις, να μην επιτρέψουμε να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου.

ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΜΈΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΠΟΚΡΟΥΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ