Home Δυτική αθήνα ΑΙΓΑΛΕΩ: ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2019
ΑΙΓΑΛΕΩ: ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2019

ΑΙΓΑΛΕΩ: ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2019

0
0


Τη μη αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στα σχολεία του Αιγάλεω από τον σεισμό του 2019 καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ένωση Γονέων Αιγάλεω, ενώ σχετική ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου στη Βουλή

Η Ένωση γονέων Αιγάλεω με ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως από το 2019 και τον σεισμό που έπληξε την περιοχή του Αιγάλεω οι ζημιές στα σχολεία δεν έχουν αποκατασταθεί. Για τρίτη σχολική χρονιά συνεχίζεται η ταλαιπωρία των μαθητών, μόνο επαναλαμβανόμενες προφορικές υποσχέσεις για την έναρξη των εργασιών που συνεχώς αναβάλλονται καταγγέλλει η Ένωση Γονέων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από την Ένωση Γονέων Αιγάλεω αναφέρει:

Στην έναρξη μιας σχολικής χρονιάς με ιδιαίτερες συνθήκες και δυσκολίες , οι ευχές, περισσότερο από ποτέ αποκτούν άλλο νόημα και αξία. Θερμές ευχές για καλή και δημιουργική, νέα σχολική χρονιά σε όλους τους μαθητές που παλεύουν με κόπο να αποκτήσουν τα εχέγγυα και τα εφόδια για το μέλλον τους καθώς και καλή δύναμη, με υγεία και υπομονή σε εκπαιδευτικούς και γονείς . Δυστυχώς για τους μαθητές του Δήμου Αιγάλεω και παρά τις επίμονες οχλήσεις και επισημάνσεις μας , μια ακόμη χρονιά, 3η σχολική χρονιά από τον σεισμό του Ιουλίου του 2019, στα σεισμόπληκτα σχολεία μας δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες , ούτε έχει ξεκινήσει κάποιο έργο για την αποκατάσταση των κτιρίων , με αποτέλεσμα η ταλαιπωρία των μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών να συνεχίζεται για μια ακόμη χρονιά και υπό τις υπάρχουσες υγειονομικές συνθήκες. Κανένα χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει , μόνο επαναλαμβανόμενες αναβολές σε προφορικές υποσχέσεις για την έναρξη των εργασιών όσον αφορά τα κτίρια που επισκευάζονται και καμία εξέλιξη για τα σχολικά κτίρια που θα ανακατασκευαστούν. Πέραν αυτών εκκρεμούν αρκετά έργα, επισκευές και συντηρήσεις στα υπόλοιπα σχολικά μας κτίρια τα οποία επίσης δεν έχουν διευθετηθεί. Όσον αφορά τις συνθήκες ανοίγματος των σχολείων και λόγω covid, δεν δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιβεβλημένη καθαριότητα των σχολικών μονάδων εκ μέρους του Δήμου, μιας και με πρόφαση γραφειοκρατικών κωλυμάτων προσωπικό καθαριότητας ( με συμβάσεις έργου) απασχολήθηκε στα σχολεία μόλις την Παρασκευή δηλαδή μια εργάσιμη ημέρα προ της έναρξης της σχολικής χρονιάς με ότι αυτό συνεπάγεται και δεδομένου την επιτακτική ανάγκη που προκύπτει από τις συνθήκες της πανδημίας σε έξαρση. Παρά τα προβλήματα η Ένωση Γονέων Αιγάλεω θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης σε κάθε προσπάθεια της σχολικής κοινότητας, συμβάλλοντας με τον τρόπο της στην επίτευξη του στόχου για μια σύγχρονη, ολοκληρωμένη παιδεία αντίστοιχη σε αυτή που αξίζει στα παιδιά μας… Καλή , ήρεμη , με Υγεία , γεμάτη γνώση σχολική χρονιά! Τα χαμόγελα των παιδιών μας που θα αντανακλούν στην λάμψη των ματιών τους, θα μας γεμίζουν δύναμη , ώστε με αγάπη, προσοχή και σύνεση να καταφέρουμε όλοι να ανταπεξέλθουμε αισίως στην γενικότερη δύσκολη κατάσταση».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Στις 11 Σεπτεμβρίου πάντως ο Δήμος Αιγάλεω με ανακοίνωσή τους ανέφερε όσον αφορά την καθαριότητα των σχολείων:

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκεται προ των πυλών και ο Δήμος Αιγάλεω έχει εγκαίρως δρομολογήσει μια σειρά από ενέργειες, ώστε τα σχολικά κτήρια να είναι έτοιμα για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στις τάξεις.

Πιο συγκεκριμένα τα συνεργεία του δήμου έχουν προχωρήσει σε καθαρισμό των σχολείων, ενώ παράλληλα σε όλες τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης γίνονται οι απαραίτητες απολυμάνσεις, εντομοκτονίες, τρωκτικοκτονίες και κουνοποκτονίες.

«Η υγεία και η ασφάλεια των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού αποτελεί προτεραιότητα. Προχωρήσαμε στις κατάλληλες ενέργειες για τον καθαρισμό και την απολύμανση των σχολικών κτηρίων ώστε να υποδεχτούν τους μαθητές. Είναι κομβικής σημασίας να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα ασφάλειας», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Γιάννης Γκίκας.

ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

Ερώτηση για τα σεισμόπληκτα σχολεία του Αιγάλεω κατάθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου στις 13 Σεπτεμβρίου 2021.

Στην ερώτησή της η κ. Γιαννακοπούλου προς τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη μεταξύ άλλων αναφέρει:

Σε αρκετές περιοχές, όπως ο Δήμος Αιγάλεω, υπάρχουν μέχρι και σήμερα σημαντικά προβλήματα, για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς που δεν περιορίζονται μόνο στα όσα αφορούν στην πανδημία.

Ο σεισμός του Ιουλίου του 2019 προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε 4 κτίρια που στεγάζουν 7 σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστούν ακατάλληλα για χρήση. Πιο συγκεκριμένα, φθορές υπέστησαν τα εξής σχολεία: το 1ο Γυμνάσιο (στο ίδιο κτίριο λειτουργούσε το Νυχτερινό Γυμνάσιο και Λύκειο), το 7ο Δημοτικό, το 11ο Δημοτικό, το Ειδικό Δημοτικό, το 17ο Δημοτικό, το 15ο και 28ο Νηπιαγωγείο.

Επιπλέον όλοι θυμόμαστε ακόμη ότι πέρυσι, στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων, κατά την πρώτη μέρα ανοίγματος των δημοτικών σχολείων σημειώθηκε ατύχημα στο 5ο Δημοτικό σχολείο στο Αιγάλεω. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιος δάσκαλος πήγε να ανοίξει το παράθυρο, ώστε η αίθουσα να έχει τον κατάλληλο αερισμό, όπως προέβλεπαν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, και το παράθυρο έπεσε από τον δεύτερο όροφο του κτιρίου πάνω σε μια άτυχη μητέρα μαθητή, με αποτέλεσμα να σπάσει το τζάμι και να την τραυματίσει.

Η Ένωση Γονέων του Δήμου Αιγάλεω, κατήγγειλε την κακή και ελλιπή συντήρηση του συγκεκριμένου σχολείου, αλλά και άλλων σχολείων του δήμου, κάτι που είχε επισημανθεί προς τη Διοίκηση του Δήμου Αιγάλεω. Ωστόσο οι παρεμβάσεις του Δήμου μόνο ως προσωρινές λύσεις ανάγκης λειτουργούν.

Εφόσον μάλιστα είχε προηγηθεί η πολύμηνη διακοπή λειτουργίας τους και ο σεισμός του Ιουλίου 2019, που προκάλεσε ζημιές στα κτίρια, η δημοτική αρχή όφειλε να διασφαλίσει την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, κάνοντας προληπτικό τεχνικό έλεγχο στα σχολικά κτίρια πριν την επαναλειτουργία των σχολείων, με αντίστοιχη εγκύκλιο οδηγιών από το Υπουργείο.

Το πρόβλημα της καθυστέρησης αντιμετώπισης των συνεπειών από τον καταστροφικό σεισμό της 19ης Ιουλίου στην Αττική σας είχα επισημάνει τόσο με την από 11.09.2019 αναφορά μου, όσο και με τις  από 11.2.2020 και 4.6.2020 επίκαιρες ερωτήσεις μου, όπου ρωτούσα ποια είναι η συγκεκριμένη πρόθεση από την κυβέρνηση να αποκαταστήσει άμεσα τις ζημιές στα σεισμόπληκτα σχολεία του Δήμου Αιγάλεω αλλά και της Δυτικής Αθήνας.

Κατόπιν των όσων εξέθεσα παραπάνω, κι επειδή η ασφάλεια των παιδιών είναι προτεραιότητά μας,

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργέ :

Διενεργήθηκε προληπτικός έλεγχος από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου σε όλα τα σχολικά κτίρια ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς;

Σκοπεύετε να οριοθετήσετε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για λύσεις με εχέγγυα ασφαλείας για όλα τα σχολικά κτίρια ώστε οι μαθητές όλων των Σχολείων του Δήμου Αιγάλεω να παρακολουθούν με ασφάλεια τα μαθήματά τους;