Home Ίλιον ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΠΟΛΗ: ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΠΟΛΗ: ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΠΟΛΗ: ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ

0
0

Για προσβασιμότητα στην κινητικότητα, στην πληροφορία στην άθληση και την ψυχαγωγία μιλάει στο μήνυμά της η Αλληλέγγυα Πόλη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ.

 

Ζητάει την αναβάθμιση της επιτροπής ΑΜΕΑ του δήμου Ιλίου για να αρθεί κάθε εμπόδιο που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία.

 

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Θεσπίστηκε το 1992 από τα Ηνωμένα Έθνη και τηρείται παγκόσμια. Γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλον τον πλανήτη με θέμα την πλήρη συμμετοχή και ισότητα των ατόμων με αναπηρία και το δικαίωμά τους να συμμετέχουν πλήρως στη ζωή και την ανάπτυξη των κοινωνιών τους απολαμβάνοντας συνθήκες διαβίωσης ίσες με εκείνες των άλλων πολιτών. Ωστόσο, 28 χρόνια αργότερα η καθολική προσβασιμότητα παραμένει ζητούμενο.

Η Ελλάδα, δυστυχώς απέχει πολύ απ’ το να γίνει μια χώρα ισότητας για όλους που σέβεται τους πολίτες της και που τους εξασφαλίζει τη δυνατότητα να ασκήσουν ανεμπόδιστα τα δικαιώματά τους. Ανάλογη, δυστυχώς, είναι και η εικόνα στην πόλη μας, το Ίλιον, με τους οδηγούς όδευσης τυφλών και τις ράμπες – όπου υπάρχουν – να είναι μόνιμα σχεδόν καλυμμένες από διάφορα εμπόδια, με τους συμπολίτες με αναπηρία να στερούνται ακόμη και την πλήρη πρόσβαση στην ενημέρωση του δήμου ή την έλλειψη βασικών υποδομών για άτομα με αναπηρία, όπως λόγου χάρη κατάλληλα όργανα σε όλες τις παιδικές χαρές της πόλης.

Σε συνέχεια των ενημερωτικών συναντήσεων που πραγματοποίησε, τόσο με την διοίκηση του δήμου, όσο και με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ο νεοϊδρυθείς Συλλόγου ΑμεΑ Ιλίου και την γνωστοποίηση των αιτημάτων του που αφορούν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας με αναπηρία, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιο Ιλίου της 24ης Νοεμβρίου 2020, η δημοτική κίνηση Ιλίου “Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον”, μέσω του επικεφαλής της, Κώστα Κάβουρα, κατέθεσε πρόταση για διεύρυνση της επιτροπής ΑμεΑ του δήμου, με την συμμετοχή μελών από όλες τις δημοτικές παρατάξεις και παράλληλη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της ώστε να είναι σε θέση να “σκύβει” ουσιαστικά πάνω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι άνθρωποι με αναπηρία που κατοικούν στο Ίλιον. Οι σημερινές ανάγκες της πόλης μας απαιτούν ουσιαστική αναβάθμιση του έργου της συγκεκριμένης επιτροπής, μακριά από τη σημερινή διεκπεραιωτική λογική της έγκρισης θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ.

Την σημερινή μέρα οφείλουμε να θυμηθούμε και να υπενθυμίσουμε πως η καθολική προσβασιμότητα για όλους και όλες πρέπει να είναι απολυτή προτεραιότητα με στόχο να αρθεί βήμα-βήμα κάθε εμπόδιο που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, κυρίως σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα σε δημόσιους χώρους, την πρόσβαση στην πληροφορία, στην άθληση και στην ψυχαγωγία.

 

Ίλιον, 3/12/2020