Home Πετρούπολη ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟ. ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ [VIDEO]
ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟ. ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ [VIDEO]

ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟ. ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ [VIDEO]

0
0

Σε μείζων θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης μετατράπηκε εκτός δημοτικού συμβουλίου η συζήτηση αντικατάστασης των συμβατικών σωμάτων του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού με λαμπτήρες led. H δημοτική αρχή εισηγήθηκε την αλλαγή των λαμπτήρων κατόπιν δανειοδότησης από το Ταμείο Παρακαταθηκών αλλά οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης την καταψήφισαν υποστηρίζοντας πως ναι μεν το έργο είναι αναγκαίο αλλά ήταν αντίθετοι στην εκτέλεση αυτού με τη μορφή δανεισμού.

 

Τελικά η εισήγηση καταψηφίστηκε και στη συνέχεια υπήρξε ένας νέος κύκλος ανταλλαγής απόψεων μέσω αναρτήσεων στο facebook που υποβαθμίζουν και το επίπεδο του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και υποτιμούν τη Τοπική Αυτοδιοίκηση με οπαδικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς εκατέρωθεν, με αυτόκλητους υπερασπιστές και «συμβούλους επιχειρηματικότητας», αρχής γενομένης με ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ του ίδιου του δημάρχου Στέφανου Βλάχου.

 

Ο ΜΑΧΗΤΗΣ με σεβασμό προς το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου παραθέτει τα όσα συνέβησαν εντός της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, παραθέτοντας αυτούσιο και το βίντεο της συνεδρίασης. Πριν λοιπόν οι φανατικοί υπερασπιστές της μίας ή της άλλης πλευράς εκφράσουν γνώμη, ας παρακολουθήσουν τι ακριβώς ειπώθηκε…

 

 

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ο δήμαρχος Στέφανος Βλάχος στην εισήγησή του ανέφερε ότι η αντικατάσταση του ηλεκτροφωτισμού της πόλης είναι μία προσπάθεια που ξεκίνησε από την προηγούμενη διοίκηση και η νυν θα ολοκληρώσει ώστε να αλλάξει η εικόνα της πόλης, ο πολίτης να αισθάνεται την ασφάλεια πολύ πιο έντονα, να αλλάξει η ποιότητα ζωής του και τέλος να υπάρξει και προστασία του περιβάλλοντος.

Ζήτησε από το Σώμα να εγκρίνει τη δανειοδότηση, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών, με επιδοτούμενο επιτόκιο, που θα εξυπηρετείται πλήρως από την εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί, σύμφωνα και με την μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας, στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από της μετάβασης του ηλεκτροφωτισμού της πόλης στη τεχνολογία led και η οποία δανειοδότηση δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του δήμου.

Χαρακτήρισε ως επένδυση και όχι ως δανεισμό τη σύμβαση με τον ΤΠκΔ καθώς όπως είπε εξοικονομούνται πάνω από 225.000 ευρώ ετησίως από την μείωση στη χρεώση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και αλλά 95.000 ευρώ ετησίως από το κόστος συντήρησης. Από αυτά τα 182.000 ευρώ θα πληρώνονται σε σταθερά  τοκοχρεολύσια για 10 έτη.

Αρα κατέληξε ότι ο δήμος θα εξυπηρετεί τις δανειακές του υποχρεώσεις και θα εξοικονομεί και 138.000 ευρώ ετησίως.

Ο δήμαρχος επίσης εξήγησε πως υπάρχει δανειολοηπτική ικανότητα του δήμου σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της οικονομικής υπηρεσίας.

Ο κ. Βλάχος επισήμανε ότι υπήρχαν δύο επιλογές πρώτον η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, καθώς γνώριζαν ότι υπήρχε κάποιο υπόλοιπο από τη χρηματοδότηση που είχε ζητήσει η προηγούμενη διοίκηση, το οποίο δεν μπόρεσαν να κατοχυρώσουν και θα έπρεπε να περιμένουν το ΕΣΠΑ για το 2024-25. Η δεύτερη επιλογή ήταν να ανατεθεί σε κάποιο εργολάβο να φτιάξει τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης, αλλά υποστήριξε ότι αυτό όπου έχει εφαρμοστεί έχει αποτύχει.

Στη δευτερολογία του ο δήμαρχος Πετρούπολης κατέκρινε τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ότι δεν θέλουν στην πραγματικότητα να γίνει το έργο και βρίσκουν διάφορες προφάσεις για την δανειοδότηση.

Η ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΛΑΠΠΑ

Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ψηφιακής Πολιτικής Θοδωρής Λάππας ως συμπληρωματική τοποθέτηση στην εισήγηση του δημάρχου τόνισε ότι υπήρχαν τρεις τρόποι χρηματοδότησης του έργου, μέσω εργολάβου, μέσω της Περιφέρειας όπως έγινε η πρώτη φάση από τη προηγούμενη διοίκηση ή με τη σύναψη μίας δανειακής σύμβασης με το δημόσιο μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, της Τράπεζας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως χαρακτηριστικά είπε.  Τόνισε ότι επιλέχθηκε η μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας καθώς καλύπτει τις ανάγκες του έργου χωρίς πλεονασμούς, ενώ το σταθερό επιτόκιο 3,78% που επιλέχθηκε είναι το πλέον συμφέρον.

 

Β. ΣΙΜΟΣ: ΝΑΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλης Σίμος συμφώνησε για την αναγκαιότητα του έργου, καθώς και επί της δικής του θητείας είχε ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα αντικατάστασης του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού σε κεντρικούς λεωφορειόδρομους,  για να διαπιστώσουν αν πράγματι υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας καθώς η τιμολόγηση για το δημοτικό φωτισμό είναι φθηνότερη από το οικιακή τιμολόγηση.

Ο κ. Σίμος τόνισε ότι η διοίκηση σήμερα δεν εισηγείται το έργο, με το οποίο συμφωνεί και η Λαϊκή Συσπείρωση, αλλά εισηγείται την δανειοδότηση με την οποία είναι αντίθετη.

Διαφωνεί καθώς στις σημερινές οικονομικές  συνθήκες και με βάση τα όσα λέγονται για μείωση των ΚΑΠ, υπάρχει ο κίνδυνος ο δήμος να μην μπορεί να αποπληρώσει τη δόση και να αναγκαστεί να εκχωρήσει τα έσοδα από τους ΚΑΠ, όπως απαιτεί η ασφάλεια του δανείου.  Επισήμανε επίσης πως ήδη ο δήμος έχει εξαντλήσει τα περιθώρια αναχρηματοδότησης από παλαιότερους δανεισμούς

Ο κ. Σίμος έκανε λόγο για την ύπαρξη και άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων όπως το Smart Cities   και το  energa, αλλά και μέσω της Περιφέρειας Αττικής. Υποστήριξε πως ο δήμος δεσμευμένα ποσά για έργα που όμως δεν έχουν ώριμες μελέτες. Έτσι η διοίκηση μπορεί να τα αντικαταστήσει εφόσον έχει έτοιμη την μελέτη για τον ηλεκτροφωτισμό. Σε άλλη περίπτωση μπορεί να περιμένει την αναμόρφωση του τεχνικού έργου της Περιφέρειας η οποία γίνεται ανά τρίμηνο.

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΔΗΜ. ΤΑΛΙΟΥΡΑΣ

Ο επικεφαλής της ΔΑΚ Δημήτρης Ταλιούρας δήλωσε προβληματισμένος από την ανάλυση που έκανε ο κ. Σίμος και αν και δήλωσε σύμφωνος με το έργο είναι αρνητικός όσον αφορά τη δανειοδότηση. Παρακάλεσε επίσης τον κ. Βλάχο να μην μιλάει για μηδενισμό, καθώς οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους και δεν καταψήφισαν την εισήγηση απλά για να μην γίνει έργο από τη διοίκηση καθώς όλοι τους δουλεύουν για το καλό της πόλης.

 

Μ. ΣΥΛΛΙΓΝΑΚΗΣ: ΑΣΥΜΦΟΡΗ Η ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ

Το δικό του προβληματισμό όσον αφορά το κομμάτι της ασφάλειας του δανείου που απαιτεί την ενεχυρίαση των ΚΑΠ, εξέφρασε ο επικεφαλής της «Νέας Αρχής» Μάνος Συλλιγνάκης. Επισήμανε επίσης την απουσία της μελέτης για να έχουν μία πλήρη εικόνα για τα νούμερα που ειπώθηκαν από το δήμαρχο. Εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του για το ύψος του επιτοκίου, ενώ υποστήριξε ότι θα υπάρχει επιδοτούμενο πρόγραμμα στο «Αντώνης Τρίτσης» σε πολύ σύντομο διάστημα στο οποίο θα μπορούσε ο δήμος να εντάξει το έργο.

 

Ν. ΣΑΚΟΥΤΗΣ: ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ

Προκλητικό χαρακτήρισε το δανεισμό για την αντικατάσταση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού ο επικεφαλής της ΡΑΚ Νίκος Σακούτης.

Δικαιολόγησε τον χαρακτηρισμό αυτό με το γεγονός ότι η Περιφέρεια έχει μοιράσει ένα δις με απευθείας αναθέσεις και σπρώχνει το δήμο σε δανεισμό με επιτόκιο 3,78%.

Έκανε λόγο για οριακή λειτουργία των δήμων και για επικείμενη ανακατανομή των ΚΑΠ μεταξύ των αστικών και αγροτικών δήμων.

Ο κ. Σακούτης υποστήριξε ότι πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια απαίτησης από το «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών, ή από τα 7,5 δισ. από το Ταμείο Ανακάμψης, που υποσχέθηκε η κυβέρνηση και μετά να εξεταστεί το ενδεχόμενο δανειοδότησης.

Τέλος επισήμανε ότι το έργο είναι αναγκαίο, αλλά η μελέτη δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι καθώς γίνεται μία απλή καταμέτρηση των σωμάτων και όχι μία ποιοτική και ο ποσοτική καταμέτρηση των αναγκών ηλεκτροφωτισμού.

 

 

ΕΥΘ. ΜΠΟΥΡΝΑΣ: ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ο δημοτικό σύμβουλος των «Ενεργών Πολιτών» Ευθύμιος Μπουρνάς  στάθηκε στην απουσία της μελέτης ώστε να μπορούν οι σύμβουλοι να σχηματίσουν άποψη για το ποιότητα των λαμπτήρων led που θα χρησιμοποιηθούν, αν δηλαδή, θα είναι χρηστικοί ή ασύμφοροι και αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα νούμερα που ειπώθηκαν από το δήμαρχο.

Πρότεινε στη διοίκηση να αποσύρει το έργο, να παραδώσει την οικονομική και τεχνική μελέτη και να προσπαθήσει μέσω του «Αντώνης Τρίτσης» ή μέσω της  Περιφέρειας ή του υπουργείου Εσωτερικών να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και εφόσον δεν ευδοκιμήσουν αυτά  να επαναφέρει το θέμα.  Τελειώνοντας είπε ότι η εξοικονόμηση θα είναι διπλή αν χρηματοδοτηθεί το έργο.