Home Πετρούπολη ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ [VIDEO]
ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ [VIDEO]

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ [VIDEO]

0
0

ΣΥΣΚΕΨΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΟΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ

 

 

Το πρώτο βήμα έγινε! Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πετρούπολης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη δημάρχων αλλά και φορέων με στόχο να μπει ένα τέλος στο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στη Φυλή με τη λειτουργία της χωματερής.

Οι Στέφανος Βλάχος, Νίκος Ζενέτος, Σταύρος Τσίρμπας, Λάμπρος Μίχος και με τη δηλωμένη αλληλεγγύη του Δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη αποφάσισαν να υπογράψουν ένα διαδημοτικό ψήφισμα με το οποίο θα ζητούν από την Περιφέρεια και τη κυβέρνηση να βάλει τέλος στην κάθετη επιβάρυνση της Δυτικής Αθήνας από τα απορρίμματα.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Χαϊδαρίου Ευμορφία Σάββα, οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Πετρούπολης Θανάσης Σκαλιστήρας και Φώτης Χριστόπουλος, οι επικεφαλής των παρατάξεων  Θοδωρής Λάππας «Πετρούπολη Μαζί», Μάνος Συλλιγνάκης «Νέα Αρχή Πετρούπολη», Νίκος Σακούτης «ΡΑΚ», ο Δημοτικός Σύμβουλος Ευθύμιος Μπουρνάς «Ενεργοί Πολίτες», ο Δημοτικός Σύμβουλος Περιστερίου Νίκος Ζούτσος «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Περιστερίου», οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ιλίου Πάνος Κουτσιανάς και Γέωργιος Χρόνης «Ασυμβίβαστο Ίλιον», ο Πάνος Σαμοθρακίτης «Ανυπότακτη Πετρούπολη, Τάσος Κεφαλάς «Δυτικό Μέτωπο», εκπρόσωποι φορέων και εργαζομένων.

Aξίζει να σημειωθεί ότι έξω απ΄το χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη των δημάρχων πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από σωματεία εργαζομένων και φορείςτης Πετρούπολης και του Ιλίου.

Στις σύντομες τοποθετήσεις τους συμφώνησαν όλοι ότι: πρέπει επιτέλους η Δυτική Αθήνα να σταματήσει να επιβαρύνεται κάθετα από τη λειτουργία της χωματερής της Φυλής, να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην ανακύκλωση και στις εναλλακτικές λύσεις διαχείρισης των απορριμμάτων και να επιφορτιστούν και οι άλλοι δήμοι το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων. Παράλληλα όμως υπήρξαν και διαφωνίες για το χρονικό όριο που θα πρέπει να κλείσει η Φυλή, για το αν θα πρέπει να σταματήσει η Φυλή να δέχεται και τα απορρίμματα της Δυτικής Αθήνας, για το αν θα πρέπει να υπάρξει σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Εκτός από το διαδημοτικό ψήφισμα αποφασίστηκε η δημιουργία ενός συντονιστικού διαπαραταξιακού οργάνου του οποίου θα ηγείται ο Δήμαρχος Πετρούπολης για να χαράξει την πλαίσιο αρχών την πορεία και της δράσεις ενός αγωνιστικού κοινού μετώπου.

 

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ)

Ο Δήμαρχος Πετρούπολης που έκανε την αρχική εισήγηση τόνισε ότι η χωματερή είναι πρόβλημα για όλη την Δυτική Αθήνα και ότι πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που όχι μόνο υπάρχει αλλά και επεκτείνεται μέσα στο σχέδια υπάρχει και η χρήση του λατομείου Μουσαμά που σημαίνει θάνατος για την Πετρούπολη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά οι θανατηφόρες οσμές που αναδύονται από τη λειτουργία της δεν περιορίζονται μόνο στην Πετρούπολη αλλά διαχέονται παντού και παρατηρείται από τις επιστημονικές μελέτες αύξηση των νεοπλασιών και κυρίως του καρκίνου του παγκρέατος.

Υποστήριξε ότι σκοπός είναι να παύση η λειτουργία της χωματερής και αυτό δεν αποτελεί μία εμμονή, όπως υποστηρίζουν κάποιοι αλλά είναι μία βιωματική ανάγκη ς ενός περιβαλλοντικού εγκλήματος το οποίο επέτρεψαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

Τόνισε ότι λυπάται όταν ακούει δημάρχους της Ανατ. Αττικής να μη δέχονται ούτε κιλό σκουπίδια, όπως λένε χαρακτηριστικά. Έκανε λόγο για έναν περιβαλλοντικό ρατσισμό, ο οποίος μοιάζει με ένα ιδιότυπο ανθρώπινο απαρτχάιντ.

Τέλος είπε ότι ως δια μαγείας δεν θα φύγει η χωματερή. Πρέπει να γίνει ανάληψη των ευθυνών. Πρέπει η κάθε περιοχή να αναλάβει τα δικά της βάρη μέχρι να εξαφανιστεί όχι μόνο από τη Δυτική Αθήνα η χωματερή αλλά να μην υπάρξει νέα πουθενά ξανά.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΙΧΟΣ (ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ)

Ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας τόνισε ότι έχουν γίνει πολλές κουβέντες έχουν γίνει πολλές προτάσεις χωρίς όμως να υπάρξει ομοφωνία. Τόνισε ότι δεν υπάρχει χρόνος για ευχολόγια και όπως είπε χαρακτηριστικά, «ζήσαμε πολύ έντονα εδώ θα γίνει της Κερατέας.  Τώρα ήρθε η ώρα να ανταποδώσουμε, εδώ θα γίνει της Φυλής».

 

ΝΙΚΟΣ ΖΕΝΕΤΟΣ (ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΛΙΟΥ)

Ο Δήμαρχος Ιλίου τόνισε ότι  η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής αντέχει μέχρι το 2024, ενώ για το λατομείο Μουσαμά είναι μεν στο σχεδιασμό, αλλά υπάρχει η απόφαση του Περιφερειάρχη ότι δεν θα γίνει σε αυτό το χώρο νέος ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΧΥ.

 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΙΡΜΠΑΣ (ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ – ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ)

Για την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ρεαλιστικά το ζήτημα της χωματερής της Φυλής έκανε λόγο ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων. Είπε ότι πρέπει να αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους και να αναλογιστούν ότι με κινητοποιήσεις κάποιοι σταμάτησαν την ιδιωτική πρωτοβουλία που μέχρι σήμερα θα είχε δώσει οριστική λύση.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΙΜΟΣ (ΠΡ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ)

Ο Βαγγέλης Σίμος τόνισε ότι το ζήτημα δεν είναι η διαχείριση των σκουπιδιών και πως θα γίνει αυτή, αλλά η ύπαρξη της Φυλής και τα επεκτατικά σχέδια της Περιφέρειας που περιλαμβάνουν και το Λατομείο Μουσαμά. Υποστήριξε ότι πρέπει να καταγγελθούν όσοι έχουν ευθύνες και να ειπωθεί ή αλήθεια στο λαό. Κάλεσε σε άμεση κινητοποιήσεις και σε διεύρυνση δράσεων και στήριξη των κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματίσει οι εργαζόμενοι.

 

ΕΥΜΟΡΦΙΑ ΣΑΒΒΑ (ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΧΑΙΔΑΡΊΟΥ)

Η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Χαϊδαρίου τόνισε ότι είναι ανέφικτη το άμεσο κλείσιμο της χωματερής της Φυλής. Υποστήριξε ότι δεν πρέπει να γίνονται μόνο καταγγελίες αλλά πρέπει να υπάρξουν και συγκεκριμένες προτάσεις και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι οποίες πρωτοβουλίες αναλάβουν οι δήμοι.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΠΠΑΣ (ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ «ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΜΑΖΙ»)

Ο Θοδωρής Λάππας επισήμανε ότι θα έπρεπε να έχουν κληθεί να δώσουν το παρών και οι βουλευτές της Δυτικής Αθήνας και να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες που τους αναλογούν. Στο σύνθημα Μίχου περί εδώ θα γίνει της Φυλής, τόνισε ότι κάτι τέτοιο  δεν μπορεί να γίνει γιατί ο δήμαρχος Φυλής δεν δείχνει τον ανάλογο με αυτούς ζήλο. Τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο αρχών και δράσεων από όλους τους δήμους της Δυτικής Αθήνας και πως πρέπει οι κινητοποιήσεις να είναι προετοιμασμένες κατάλληλα για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

ΕΘΥΜΙΟΣ ΜΠΟΥΡΝΑΣ (ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΩΝ «ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»)

Ο Ευθύμιος Μπουρνάς τόνισε ότι η ύπαρξη χωματερής τόσο κοντά στα σπίτια δεν αποτελεί δείγμα πολιτισμένης κοινωνίας. Επισήμανε πως η αντίδραση πρέπει α γίνει τώρα που ακόμη η επέκταση βρίσκεται στο σχεδιασμό και για αυτό θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση απόψεων των δημάρχων για να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην Περιφέρεια και στην κυβέρνηση.

ΜΑΝΟΣ ΣΥΛΛΙΓΝΑΚΗΣ (ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ)

Ο Μάνος Συλλιγνάκης τόνισε πως η χωματερή της Φυλής είναι ένα πρόβλημα που θα διαιωνιστεί αν δεν παρθούν μέτρα και πρέπει να είχε κλείσει από χθες. Πρέπει να υπάρξει ένας άλλος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων και αυτός να αποφασιστεί σήμερα. Διαφώνησε με το σύνθημα του κ. Μίχου λέγοντας ότι η ιδιομορφία της Δυτικής Αθήνας είναι διαφορετική με τον Δήμο Φυλής να μην στέκεται αρωγός σε αυτό. Τέλος επισήμανε πως θα ήθελε οι δήμαρχοι της Δυτικής Αθήνας να είναι μπροστάρηδες σε αυτόν τον αγώνα.

ΝΙΚΟΣ ΣΑΚΟΥΤΗΣ (ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ «ΡΑΚ»)

Ο Νίκος Σακούτης υποστήριξε ότι υπάρχει ένα αρχικό πλαίσιο και το έχει βάλει με την ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο της Πετρούπολης. Τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μια βαθιά διευρυμένη συντονιστική επιτροπή τουλάχιστον σε επίπεδο δήμου Πετρούπολης. Τόνισε πως οι δύο αποφάσεις 248 που αφορά την επέκταση της χωματερής  και 249 που αφορά τα πανωσηκώματα αποτελούν επιλογές της Περιφέρειας και προχωρούν. Μίλησε για τη διεύρυνση της λειτουργίας του ΕΜΑΚ για τα επόμενα 5 συν 3 χρόνια. Τόνισε πως πρέπει να αποφασιστεί και πως θα διαχειριστούν το υπόλειμμα και δεν πρέπει να μιλούν για καύση, αλλά για ασφαλής χώρους ταφής με ίσο καταμερισμό των βαρών. Τέλος τόνισε πως μία επένδυση 250 εκατομμυρίων στη χωματερή της Φυλής αποδεικνύει ότι δεν θα κλείσει για να αναζητηθούν άλλοι χώροι.

 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΑΣ (ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΧΝ. ΕΡΓΩΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ)

Ο Θανάσης Σκαλιστήρας τόνισε ότι ήταν από τους πρώτους που μίλησαν για διαλογή στην πηγή για ανακύκλωση στους δήμους. Τόνισε ότι η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι αυτή που θα βοηθήσει ομάδες δήμων να κάνουν μόνες τους τη διαχείριση απορριμμάτων και να έχουν και οφέλη για τους πολίτες.

 

ΤΑΣΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ (ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ)

Ο επικεφαλής του Δυτικού Μετώπου υποστήριξε ότι αυτή η στιγμή υπάρχουν οι καταλληλότεροι όροι για να  επιτευχθεί το κλείσιμο της Φυλής και αυτό γιατί η χωρητικότητα στα υπερδιογκωμένα κύτταρα έχει εξαντληθεί, ο μέγιστος χρόνος ζωής με πανωσηκώματα είναι μέχρι το Νοέμβριο του 2020 και δεν υπάρχουν δεσμεύσεις και υποχρεώσεις σε κανέναν καθώς έχουν λήξει όλες οι συμβάσεις.

Στη συνέχεια περιέγραψε τι πρέπει να γίνει αφού κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής. ¨Όπως είπε πρέπει να γίνει ότι προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός. Δηλαδή αποκεντρωμένη διαχείριση με  έμφαση στη προδιαλογή, μηχανική επεξεργασία των υπολειμματικών σύμμεικτων και ασφαλής χώρους διάθεσης του υπολείμματος.