Home Δυτική αθήνα ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΠΕΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΕΔΣΝΑ
ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΠΕΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΕΔΣΝΑ

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΠΕΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΕΔΣΝΑ

0
0

Το δικαίωμα στην πληροφόρηση των πολιτών για ένα πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό θέμα όπως είναι η 3η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ απαιτεί να εφαρμοστεί κατά τη συζήτηση του θέματος στην Ε.Ε.   του ΕΔΣΝΑ

Το Δυτικό Μέτωπο ζητά να υπάρχει ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ  όπου θα συζητηθεί η 3η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, ώστε να υπάρχει άμεση πληροφόρηση των πολιτών σε ένα τόσο σημαντικό περιβαλλοντικό θέμα.

Την  Παρασκευή 22/10/21, στην 26η συνεδρίαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, επρόκειτο  να συζητηθεί  η  3η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Αττικής και το θέμα απεσύρθη για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί. Το ίδιο θέμα ήταν στην ημερήσια διάταξη και των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ (της 24ης, στις  21/9/21 και της 25ης, στις 5/10/21), όταν και τότε αποσύρθηκε χωρίς συζήτηση και χωρίς καμία εξήγηση.

Η μόνη πληροφορία που υπάρχει για τις καθυστερήσεις προέρχεται από το δελτίο τύπου του δημάρχου Φυλής κ. Παππού -μέλους της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ-, με αφορμή την υπογραφή της διαβόητης σύμβασης για το «Περιβαλλοντικό και  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Πάρκο», στο οποίο αναφέρεται ότι το έργο αυτό «έχει φέρει πολλές αναβολές στην κατάθεση του νέου Περιφερειακού Σχεδίου  Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής». Ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ κ. Κόκκαλης και η ΕΕ ουδέποτε ενημέρωσαν για τους λόγους που εισάγεται και αποσύρεται συνεχώς το θέμα της 3ης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ  στις συνεδριάσεις της.

Επειδή το θέμα της 3ης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ είναι εξαιρετικά σοβαρό και μας αφορά όλους πρέπει να σταματήσει να αντιμετωπίζεται με τέτοια προχειρότητα. Οι πολίτες της Αττικής έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν το περιεχόμενο της σχετικής μελέτης, αλλά και τους λόγους που  οδηγούν στις συνεχείς αναβολές της συζήτησης και της λήψης απόφασης.

Για το λόγο αυτό, ζητάμε από τον πρόεδρο της ΕΕ κ. Κόκκαλη η επόμενη συνεδρίαση της ΕΕ, στην οποία θα συζητηθεί το θέμα της 3ης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ Αττικής, να μεταδοθεί ζωντανά (μέσω live streaming), διαδικασία που ακολουθούνταν εδώ και πολλά χρόνια, αλλά θυσιάστηκε στο «βωμό» της αδιαφάνειας.

Το ζήτημα της προβληματικής λειτουργίας του ΕΔΣΝΑ σας είναι γνωστό. Έχουν ληφθεί αποφάσεις της ΕΕ με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο, όπως  ο διαγωνισμός για τις ΜΕΑ του κεντρικού τομέα και του Σχιστού, ύψους 761,9 εκ. ευρώ, με συνεδριάσεις δια περιφοράς  και εν αγνοία του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ.

Απευθυνόμαστε σε εσάς, τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, του ΔΣ της ΠΕΔΑ και του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ και σας ζητάμε να πράξετε τα δέοντα στα αντίστοιχα συλλογικά όργανα, στα οποία έχετε εκλεγεί. Η δημοκρατική λειτουργία των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης και το δικαίωμα των πολιτών στην πληροφόρηση (ιδιαίτερα στην περιβαλλοντική) είναι απαίτηση και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα.

23.10.2021

Με τιμή

Η γραμματεία του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας

oxixytafilis.blogspot.com – oxi.xyta.filis@gmail.com – f/b: Δυτικό Μέτωπο