Home Δυτική αθήνα ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΧΥΤΑ ΣΤΗ ΦΥΛΗ
ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΧΥΤΑ ΣΤΗ ΦΥΛΗ

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΧΥΤΑ ΣΤΗ ΦΥΛΗ

0
0

Την καθολική συμμετοχή και υποστήριξη όλων των δυνάμεων που μπορούν να παρεμποδίσουν την περιβαλλοντική αδειοδότηση του νέου ΧΥΤΑ Φυλής ζητά το Δυτικό Μέτωπο.

 

Καλεί τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας, το περιβαλλοντικό κίνημα της Αττικής, τους δήμους της Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής και τις δυνάμεις του περιφερειακού συμβουλίου να αποτρέψουν την μονιμοποίηση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής.

 

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΝΑΤΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Σε ανάρτησή του στο blog Δυτικού Μετώπου αναφέρεται:

Μέσα σε ένα πέπλο σιωπής εξελίσσεται η δημόσια διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) ενός έργου, που αν υλοποιηθεί, θα σημάνει τη μονιμοποίηση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής. Πρόκειται για τη δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή -εξακολουθητικά του μοναδικού στην τεράστια περιφέρεια της Αττικής-, που για να ωραιοποιηθεί «σερβίρεται» με τον τίτλο «μεταβατική διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής» και ως μέρος μιας μελέτης για την περιβαλλοντική εκτίμηση του συνόλου των δραστηριοτήτων στη Φυλή. Η τελευταία ήταν υποχρέωση -εδώ και χρόνια- του αρμόδιου φορέα διαχείρισης (ΕΔΣΝΑ), που την καθυστέρησε σκόπιμα για να συνδυαστεί με το διακαή πόθο διοικούντων και εργολάβων για μια ακόμη επέκταση του ΧΥΤΑ.

 

η περιοχή του νέου ΧΥΤΑ, που δημιουργείται με την κατασκευή ενός τεράστιου εξωτερικού τείχους με τραπεζοειδή διατομή (όπως των μεγάλων φραγμάτων στα ποτάμια) και με συνολικό μήκος 1.535 μέτρων

 

Σημειώνουμε ότι η περιοχή της γ΄ φάσης της εγκατάστασης της Φυλής δεν περιλαμβάνεται στα έργα, καθώς πρόκειται να αποτελέσει το «φιλέτο» της επόμενης -ακόμη μεγαλύτερης- επέκτασης του ΧΥΤΑ, η οποία σε συνδυασμό με τις παλιές και νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων θα κρατήσει ζωντανή αυτήν την περιβαλλοντική «νάρκη», τουλάχιστον για τα επόμενα 30 χρόνια.

 

το τελικό απορριμματικό ανάγλυφο, που δείχνει πως δε θα υπάρχει σπιθαμή εδάφους που δε θα έχει καλυφθεί από βουνά σκουπιδιών

 

Η διαβούλευση έχει ξεκινήσει στις 30/11/2020 και λήγει, στο επίπεδο της περιφέρειας στις 13/1/2021 και σε κεντρικό επίπεδο στις 3/2/2021. Στο μεταξύ, το έργο έχει ανατεθεί σε κοινοπραξία, με βασικό εταίρο την εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ. Η παρεμπόδιση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα, στο πλαίσιο του αγώνα για το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής και για τη δρομολόγηση πολιτικών αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, με έμφαση στην πρόληψη, στη διαλογή στην πηγή και στην ανάκτηση.

 

η γενική διάταξη του συνόλου των έργων στην εγκατάσταση της Φυλής

 

Ο αγώνας αυτός, που διαρκεί πάρα πολλά χρόνια και το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ υπηρετεί με συνέπεια και αυταπάρνηση, έχει την ανάγκη της έμπρακτης συμμετοχής και υποστήριξης, όχι μόνο των κατοίκων στα Δυτικά, αλλά ολόκληρου του περιβαλλοντικού κινήματος της Αττικής και όχι μόνο. Και μαζί των δήμων της Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής -που πρέπει, επιτέλους, να κάνουν τα αυτονόητα- και εκείνων των δυνάμεων του περιφερειακού συμβουλίου που αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα με παναττικό χαρακτήρα.