Home Δυτική αθήνα Δυτικό Μέτωπο: Καμιά απάντηση από Σκρέκα για τον κρατήρα λυματολάσπης
Δυτικό Μέτωπο: Καμιά απάντηση από Σκρέκα για τον κρατήρα λυματολάσπης

Δυτικό Μέτωπο: Καμιά απάντηση από Σκρέκα για τον κρατήρα λυματολάσπης

0
0

Ανακοίνωση, για την απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στη Βουλή σχετικά με την ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη για τη δυσοσμία στις περιοχές της Πετρούπολης του Ιλίου και του Καματερού, έβγαλε το Δυτικό Μέτωπο

Αναπάντητα άφησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τα ερωτήματα που έκανε ο βουλευτής του ΜέΡΑ24 Κρίτων Αρσένης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Δυτικό Μέτωπο ο κ. Σκρέκας με γενικόλογα προσπάθησε να αλλάξει την κακή εικόνα της κυβέρνησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων και περιορίστηκε στο να αναφέρει ότι η λυματολάσπη έπεσε νόμιμα πριν από 17 χρόνια στη χωματερή.

Τέλος το Δυτικό Μέτωπο κάνει λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου του ανοιχτού κρατήρα λυματολάσπης και των τοξικών καπνών από πλευράς κυβέρνησης και αδιαφορίας της για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις προκειμένου να εξυπηρετήσει κάποια εργολαβικά συμφέροντα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε το Δυτικό Μέτωπο έχει ως εξής:

Ο κ. Αρσένης έθεσε το θέμα των σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και έκανε συγκεκριμένα ερωτήματα για τον ανοιχτό κρατήρα λυματολάσπης και τους τοξικούς καπνούς που αναδύονται  στο χώρο της παλιάς χωματερής .

Το μόνο που βρήκε να απαντήσει ο κ. Σκρέκας στον βουλευτή του δυτικού τομέα Αθηνών ήταν πως η λυματολάσπη έπεσε νόμιμα πριν από 17 χρόνια στην παλιά χωματερή Άνω Λιοσίων .

Ο κ. Αρσένης είχε θέσει  τα εξής  ερωτήματα :

1.    Γιατί επί 16 χρόνια παραμένει ανοιχτός ο κρατήρας με την λυματολάσπη;

2.     Τι επιπτώσεις έχει στη ρύπανση των υπόγειων υδάτων και της ατμόσφαιρας;

3.    Πριν την απόθεση λυματολάσπης στον κρατήρα είχαν γίνει έργα στεγανοποίησης του πυθμένα;

4.    Υπάρχουν στον κρατήρα εγκαταστάσεις συλλογής και επεξεργασίας των στραγγισμάτων;

5.    Γιατί δεν προχωρά η Γενική Διεύθυνση του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του υπουργείου σε αυτοψία στο χώρο ως οφείλει; 

Ο κ.Σκρέκας δεν απάντησε σε κανένα από τα 5 ερωτήματα και επιδόθηκε σε γενικολογίες για την προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει την κακή εικόνα της Ελλάδας στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων .

Ισχυρίστηκε ψευδώς πως στην πρόσφατη ΑΕΠΟ (απόφαση έκδοσης περιβαλλοντικών όρων )  υπάρχει πλήρης καταγραφή  όλων εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην εγκατάσταση , ενώ η αλήθεια είναι ότι από την ΑΕΠΟ έχουν εξαιρεθεί ο Αποτεφρωτήρας , το ΕΜΑΚ , η μονάδα επεξεργασίας βιοαερίου και η μονάδα της WATT. Α.Ε.

Η Κυβέρνηση και η περιφέρεια Αττικής κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν πως και από την ίδια τη νομοθεσία επιβάλλεται να υπάρχει εκτίµηση όλων των επιπτώσεων όλων των εγκαταστάσεων που υπάρχουν εντός της εγκατάστασης .

Επιβάλλεται δηλαδή να υπάρχει εκτίµηση των επιπτώσεων (άµεσων και έµµεσεων, μεσοπρόθεσμων ή μακροπρόθεσμων, σωρευτικών, πρόσκαιρων ή διαρκών)στον αέρα, στα ύδατα και στο έδαφος της κάθε δραστηριότητας χωριστά και στη συνέχεια να υπάρχει συνολική αποτίµηση από την οποία να προκύπτει εάν και κατά πόσο επέρχονται σηµαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το σύνολο των δραστηριοτήτων.

 Ο κ. Σκρέκας προκλητικά δεν απάντησε ούτε στο αίτημα για αυτοψία των επιθεωρητών περιβάλλοντος λέγοντας πως οι επιθεωρητές έχουν επισκεφτεί σχετικά πρόσφατα άλλες εγκαταστάσεις όπως τον Αποτεφρωτήρα ,την μονάδα βιοαερίου και το ΕΜΑΚ.

Αλλά και για αυτές τις αυτοψίες των επιθεωρητών ο υπουργός δεν ανέφερε απολύτως κανένα στοιχείο.

Είναι πλέον ολοφάνερο πως η κυβέρνηση και η περιφέρεια Αττικής προσπαθούν πάση θυσία  να συγκαλύψουν το σκάνδαλο του ανοιχτού κρατήρα λυματολάσπης και των τοξικών καπνών . Αδιαφορούν για τις πολύ σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν και η μόνη τους έγνοια είναι να εξυπηρετήσουν κάποια εργολαβικά συμφέροντα που θέλουν να κάνουν σε αυτόν τον επικίνδυνο χώρο που πρέπει να απορυπανθεί , φωτοβολταϊκό πάρκο.