Home Δυτική αθήνα Δυτικό Μέτωπο: Οι υπόγειες διαδρομές της καταστροφής
Δυτικό Μέτωπο: Οι υπόγειες διαδρομές της καταστροφής

Δυτικό Μέτωπο: Οι υπόγειες διαδρομές της καταστροφής

0
0

Μια άλλη καταστροφική πτυχή από τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα του Θριάσιου Πεδίου αποκαλύπτει με επιστολή του το Δυτικό Μέτωπο.

Αυτήν την ώρα, σε πρώτο πλάνο -δικαίως- βρίσκονται οι ορατές πλευρές της καταστροφής, που έπληξε τη Δυτική Αττική και, ιδιαίτερα, το Θριάσιο: οι νεκροί, οι αγνοούμενοι, οι υλικές καταστροφές δημόσιων υποδομών και περιουσιών πολιτών κλπ.. Όμως, δίπλα σ’ αυτές συντελείται και μια υπόγεια καταστροφή, με μακροχρόνιες συνέπειες, εξ αιτίας της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα ολόκληρου του Θριάσιου πεδίου.

Διότι η Δυτική Αττική και το Θριάσιο δεν είναι μόνο η περιοχή της αυθαίρετης δόμησης και των μπαζωμένων ρεμάτων. Είναι και η περιοχή της τερατώδους βιομηχανικής συγκέντρωσης και η περιοχή που υποδέχεται το σύνολο των αποβλήτων της περιφέρειας Αττικής, είτε στον «επίσημο» και νόμιμο χώρο ταφής (ΧΥΤΑ) της Φυλής, είτε στις δεκάδες ανεξέλεγκτες και παράνομες χωματερές, που συστηματικά «κουκουλώνουν» την ανυπαρξία υποδομών και βούλησης για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων σε όλη τη χώρα.

Έτσι, η αργή, αλλά σταθερή, ρύπανση του εδάφους και των υπόγειων υδάτων, που συντελείται καθημερινά, παίρνει τραγικές διαστάσεις στις περιπτώσεις των μεγάλων βροχοπτώσεων. Τότε είναι που ακόμη και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας των στραγγισμάτων του νόμιμου ΧΥΤΑ της Φυλής αδυνατούν να ανταποκριθούν, με αποτέλεσμα τα ρυπασμένα στραγγίσματα των εκατομμυρίων τόνων σκουπιδιών να ξεχειλίζουν, να χύνονται στα ρέματα που περιβάλλουν την εγκατάσταση και να φτάνουν, ακολουθώντας υπόγειες διαδρομές, μέχρι τον κόλπο της Ελευσίνας. Για τις ανεξέλεγκτες χωματερές , ούτε λόγος να γίνεται: το έδαφος μετατρέπεται σε ένα «σουρωτήρι» διήθησης επικίνδυνων ουσιών, κατευθείαν στο υπέδαφος.

Δείγμα, σημερινό (18/11), των παραπάνω είναι οι εικόνες που αποτυπώνονται στα παρακάτω βίντεο. Στο ένα τα μαύρα «ζουμιά» ξεχειλίζουν από τα όρια του ΧΥΤΑ και στο άλλο διανύουν τη φονική διαδρομή τους προς τον Ασπρόπυργο, το Θριάσιο και το υπέδαφος, βάζοντας σε μόνιμο, μακρόχρονο κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής (για το γεγονός υπήρξε προφορική ενημέρωση των επιθεωρητών περιβάλλοντος).

Έγκλημα οι νέες σκουπιδο-υποδομές στη Δυτική Αττική

Αυτές τις πολύ δύσκολες για όλους μας στιγμές στη Δυτική Αττική δε θέλουμε να είμαστε μίζεροι και μεμψίμοιροι. Ωστόσο, θεωρούμε υποχρέωσή μας να μιλήσουμε γι αυτά που θα περάσουν «ξώφαλτσα» από τα εντυπωσιακά ρεπορτάζ των καναλιών και να φωτίσουμε και τις αθέατες πλευρές της πρόσφατης τραγωδίας, που, όμως, θα συνεχίσουν να επιβουλεύονται την υγεία και τη ζωή μας, για πολλούς μήνες και χρόνια μετά. Για το λόγο αυτό, πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να επισημάνουμε, για μια ακόμη φορά, τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί η επιλογή της περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ να εγκαταστήσουν τις νέες, ρυπογόνες υποδομές διαχείρισης αποβλήτων (αστικών και επικίνδυνων) στη Δυτική Αττική, σε χώρους όπως το λατομείο Μουσαμά, το Μελετάνι ή το λατομείο ΤΙΤΑΝ.

Γι αυτό και δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη την είδηση ότι, χθες (17/11), «η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, σε συνεργασία με τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, αποφάσισαν την κατ’ εξαίρεση μεταφορά και διάθεση των αδρανών υλικών (φερτών υλικών, χώματος, πετρών, κ.ά.) που συλλέγονται από τις εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης, στο ανενεργό λατομείο της ΤΙΤΑΝ ΑΕ… Η απόφαση αφορά τα απόβλητα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των έκτακτων φαινομένων και θα πρέπει εντός τριών μηνών να τηρηθούν όλες οι νόμιμες εργασίες διαχείρισής τους». Επειδή ξέρουμε πώς λειτουργεί η διοίκηση και ότι το προσωρινό γίνεται μόνιμο, απευθύνουμε ανοιχτή προειδοποίηση να μη διανοηθεί κανείς να αποτελέσει η προσωρινή αυτή ρύθμιση τον προάγγελο της «νομιμοποίησης» της εγκατάστασης διαχείρισης και ταφής επικίνδυνων αποβλήτων, που σχεδιάζεται να γίνει στο χώρο του λατομείου ΤΙΤΑΝ.

 

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας
oxi.xyta.filis@gmail.com – f/b: Δυτικό Μέτωπο