Home Δυτική αθήνα Δ. ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ: ΣΥΖΗΤΗΣΗ, ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΙΑΟΣΕ!
Δ. ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ: ΣΥΖΗΤΗΣΗ, ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΙΑΟΣΕ!

Δ. ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ: ΣΥΖΗΤΗΣΗ, ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΙΑΟΣΕ!

0
0

Δριμύ κατηγορώ από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για τη διαπραγμάτευση και τον τρόπο παρουσίασης από πλευράς διοίκησης της συμφωνίας, που μιλά για παραχώρηση και όχι ενοικίαση των χώρων του παλιού αμαξοστασίου του ΟΣΕ που είναι στην πραγματικότητα με τον δήμαρχο να υπεραμύνεται αυτής και να μιλά για μεγάλη επιτυχία.

 

 

Το θέμα της παραχώρησης που ανακοίνωσε η διοίκηση του δήμου των Αγίων Αναργύρων συζητήθηκε στη τελευταία  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πολύς προκαλώντας εντάσεις, ενστάσεις, αποχωρήσεις και τη συγγνώμη του Σταύρου Τσίρμπα στο τέλος της συζήτησης.

 

Κατόπιν αιτήματος της Λαϊκής Συσπείρωσης το θέμα για τους χώρους του ΟΣΕ ήρθε προς συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης. Στις τοποθετήσεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης καθώς και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι άσκησαν έντονη κριτική στο διοίκηση και ειδικότερα στο δήμαρχο Σταύρο Τσίρμπα.

Ψευδεπίγραφοι τίτλοι παραχώρησης, σχέδια εκτός πραγματικότητας, υφαρπαγή ψήφου, αντιδημοκρατική λειτουργία, έλλειψη σεβασμού, κομματική φιέστα ήταν μερικοί από τους σκληρούς χαρακτηρισμούς που απέδωσε η αντιπολίτευση στη διοίκηση και στο πρόσωπο του δημάρχου για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση με τους χώρους του ΟΣΕ, κατηγορώντας τον μάλιστα για ψεύδη, υποβάθμιση και υποτίμηση του λαού, μιλώντας για παραχώρηση του χώρου και όχι για μίσθωση που είναι στην πραγματικότητα.

Η αποδόμηση της επιτυχίας, όπως την χαρακτήρισε η διοίκηση, να περάσουν στη διαχείριση του δήμου οι εγκαταστάσεις της ΓΑΙΑΟΣΕ προκάλεσαν τον εκνευρισμό του Σταύρου Τσίρμπα, που στην πρωτολογία του  μίλησε με βαρείς προσωπικούς χαρακτηρισμούς προς όσους ήταν αντίθετοι, συμπληρώνοντας ότι μπροστά στο κοινό κανό αυτοί προτάσσουν ενστάσεις και εμπόδια γιατί δεν θέλουν το καλό της πόλης.

Η προσωπική επίθεση του δημάρχου προς εκπροσώπους της αντιπολίτευσης προκάλεσε την αποχώρηση από τη συνεδρίαση όλων των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης, της Γεωργίας Νίκα επικεφαλής της Ανυπότακτης Πόλης και της δημοτικού συμβούλου Μαρίας Στίγκα.

Στη δευτερολογία του ο Σταύρος Τσίρμπας ζήτησε συγγνώμη για τους βαρείς χαρακτηρισμούς προς δημοτικούς συμβούλους, αποδίδοντάς τους στην ένταση της στιγμής και στην αδικία που αισθάνθηκε από την στάση τους. Επισήμανε πως πρόκειται για μία αντικειμενικά μεγάλη επιτυχία για την πόλη και πως η ουσία είναι ότι ό χώρος του παλιού αμαξοστασίου πέρασε στη διαχείριση του δήμου. Τελείωσε λέγοντας πως μπορεί να μην είναι η ιδανικότερη λύση αλλά είναι η βέλτιστη λύση με μικρή επιβάρυνση που επιτεύχθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

 

ΣΚΟΛΑΡΙΚΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ)

Ψευδεπίγραφο χαρακτήρισε τον τίτλο της παραχώρησης των χώρων της ΓΑΙΑΟΣΕ ο Θοδωρής Σκολαρίκος στην εισηγητική τοποθέτηση κάνοντας λόγο για έλλειψη συνεργασίας και ενημέρωσης από πλευράς της διοίκησης. Αντί οι δημοτικοί σύμβουλοι να συνδιαμορφώνουν το σχεδιασμό, βλέπουν μακέτες και ακούν ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό και τον δήμαρχο είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης. Στην συνέχεια μίλησε για ευθύνες που βαραίνουν όλους όσους ψήφισαν την εκμίσθωση και όχι παραχώρηση όπως την παρουσιάζουν. Έκανε λόγο για σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για την υλοποίηση του έργου με τον ιδιώτη να προσδοκά οφέλη και να διαχειρίζεται το χώρο όπως αυτόν τον συμφέρει και αυτός δεν είναι λόγος για να πανηγυρίζει ο λαός που χρειάζεται ανάσες δροσιάς πολιτισμού και αθλητισμού και όχι τεχνολογικό πάρκο.

 

ΜΠΙΖΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ (ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ)

Εκτός πραγματικότητας χαρακτήρισε την μακέτα η Αφροδίτη Μπιζά, που υποστήριξε πως στο χώρου του πάρκου, που είναι εκτός σχεδίου πόλης, υπήρχαν σχεδιασμένα κτίρια και αναρωτήθηκε ποιος σχεδίασε την μακέτα και ποιος πλήρωσε για αυτήν, καθώς όπως ανέφερε, δεν την έφτιαξε η τεχνική υπηρεσία του δήμου.

 

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗΣ (ΠΟΛΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ)

Για κραυγαλέο και προμελετημένο ψέμα από πλευράς Σταύρου Τσίρμπα, μίλησε ο Περικλής Παπαγεωργίου, θύματα του οποίου έπεσαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι που υπερψήφισαν την εξουσιοδότηση του δημάρχου να διαπραγματευθεί τους όρους μίσθωσης.

«Οι προφορικές δεσμεύσεις του κ Τσίρμπα ότι για τους χώρους αυτούς θα αποφασίσει το συμβούλιο αποδείχθηκε ένα προμελετημένο ψέμα για να υφαρπάξει τις δική τους ψήφο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου, που έκανε λόγο ότι ο δήμαρχος λειτουργεί αντιδημοκρατικά και εν κρυπτώ για τα πάντα.

 

ΚΑΛΑΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ)

Για έλλειμα εμπιστοσύνης για το σύνολο του έργου, μίλησε ο Παναγιώτης Καλαράς, που ζήτησε από τη διοίκηση να ξεκαθαρίσει στους πολίτες ότι πρόκειται για ενοικίαση του χώρου, και όπως είπε χαρακτηριστικά «μου πήρατε τη χαρά που ένιωσα». Επισήμανε ακόμη ότι η μακέτα που παρουσιάστηκε στο δελτίο Τύπου ήταν μία επεξεργασία που είχε γίνει από το δήμο, καθώς δεν υπήρξε εξουσιοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο, που υποχρεούται από το νόμο να αναθέσει.

 

ΚΑΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ (ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ)

Τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κατήγγειλε ο Σωτήρης Καμαρινόπουλος για το ότι από την απόφαση μίσθωσης αφαιρέθηκαν οι παρατηρήσεις τους. «Εμείς ψηφίσαμε ναι στην μίσθωση, όπως παρουσιάστηκε, για να μπει ένα στοπ στην υποβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής του κέντρου των Αγίων Αναργύρων με το χαμηλό αυτό μίσθωμα να αλλάξει χέρια το ακίνητο και να αλλάξει η εικόνα της περιοχής. Με κάποιες προϋποθέσεις και κάποιες δεσμεύσεις. Είπαμε να τεθεί σε διαβούλευση η μελέτη και οι χρήσεις και κάθε στάδιο να περνά από το Δημοτικό Συμβούλιο. Στην απόφαση δεν υπάρχει καμία παρατήρηση», είπε χαρακτηριστικά  και τόνισε ότι ψήφισαν ναι στην εκμίσθωση αλλά δεν απεμπόλησαν το δικαίωμα της διεκδίκησης, μέσα από διαβούλευση και μέσα από μία σειρά αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε αυτό να έχει τον έλεγχο. Στη συνέχεια ο κ. Καμαρινόπουλος επισήμανε πως η διοίκηση υφάρπαξε την ψήφο τους και στάθηκε με αναξιοπιστία και αφερεγγυότητα απέναντι στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κλείνοντας έκανε λόγο για μία κλειστή κομματική φιέστα για λόγους επικοινωνίας και αποπροσανατολισμού, καθώς πρόκειται για μίσθωση και προς τα έξω βγήκε παραχώρηση. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «υπήρξε μεθόδευση, δείγματα αντιδημοκρατικού προσανατολισμού της διοίκησης. Η διαβούλευση δεν ξεκίνησε ποτέ».

 

ΝΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑ (ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΟΛΗ)

«Η πολιτική της συγκεκριμένης διοίκησης είναι η εφαρμογή της πολιτικής της κυβέρνησης, που σημαίνει εφαρμογή και εμπορευματοποίηση της γης μέσω ΣΔΙΤ», είπε χαρακτηριστικά η Γεωργία Νίκα. Έκανε λόγο για την κατασκευή ενός εμπορικού – εκθεσιακού κέντρου σε δημόσιο χώρο για να κερδίσουν κάποιοι. Τόνισε ότι ο δημόσιος χώρος δεν είναι εμπόρευμα και σε μία πόλη όπως οι Άγιοι Ανάργυροι, όπου το πράσινο είναι σε πάρα χαμηλά επίπεδα, θα έπρεπε κάθε σπιθαμή γης να εξασφαλίζετε για να αναπνεύσει ο πολίτης. Επέρριψε ευθύνες στις παρατάξεις που έδωσαν αβλεπί εξουσιοδότηση στη διοίκηση, ενώ μίλησε για υποβάθμιση και υποτίμηση του λαού όταν ανακοινώνουν ότι ο χώρος παραχωρήθηκε. «Αποδεχθήκαμε ότι δεν μας ανήκει και θα πληρώνουμε και από πάνω. Τις 150.000 το χρόνο θα  τις δίνει ο λαός», είπε χαρακτηριστικά.

 

ΤΣΙΡΜΠΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (ΔΗΜΑΡΧΟΣ)

Ο δήμαρχος Σταύρος Τσίρμπας απάντησε πως πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία του δημοτικής αρχής, καθώς ο χώρος πέρασε στην κατοχή και τη διαχείριση του δήμου. Ξεκαθάρισε ότι δεν πάρθηκε καμία απόφαση, αλλά για ένα πρώτο πλάνο πάνω στο οποίο θα γίνει η διαβούλευση. «Δεν αγνόησα και δεν κορόιδεψα κανέναν» είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι για το σχέδιο δεν πληρώθηκε κανείς καθώς πρόκειται για αρχιτεκτονικό σχέδιο και όχι για οριστική  μελέτη που έγινε δωρεάν από δύο μηχανικούς της πόλης. Μίλησε για εμπόδια που βρίσκουν οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις ώστε να μη γίνει το έργο.  Τόνισε ότι το μίσθωμα είναι 20 σεντς το μέτρο για ένα φιλέτο 65 στρεμμάτων, το οποίο είναι πολύ μικρό και ο δήμος όχι μόνο θα μπορεί να ανταπεξέλθει αλλά θα έχει και πολλά έσοδα. Απευθυνόμενος στην κ. Νίκα έκανε λόγο για εμπάθεια και για ψυχοπεριέργες καταστάσεις που την κατατρέχουν και εμπόδισε κάθε αναπτυξιακό έργο που πήγε να γίνει. Κατηγόρησε τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις πως δεν εκφράζουν τη λαϊκή βούληση και προβάλουν αντιρρήσεις για να κρυφτούν, γιατί δε μπορούν να υποστηρίξουν με λογικά επιχειρήματα γιατί δεν το ψήφισαν.  Κατηγόρησε τη Λαϊκή Συσπείρωση για τις αντιρρήσεις που έχει φέρει κατά καιρούς για ανυπαρξία ελεύθερων χώρων, για δήθεν κατασκευή εμπορικού κέντρου, για την έλλειψη πρασίνου, για τις χρήσεις γης. «Μήπως δεν θέλετε να γίνουν. Θέλετε να μείνουν όλα ρημάδια και να πείτε ψηφίστε εμάς, θα σας τα λύσουμε όλα», είπε τελειώνοντας ότι πότε δεν κατάφερε να λύσει τίποτα γιατί αυτά που υποστηρίζει είναι παράλογα.

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι έβαλε ψηλά το πήχη και δεν περιορίστηκε στις λαϊκές αγορές και τους λαχανόκηπους που ζητούν κάποιοι. «Η πόλη δεν μπορεί να περιμένει άλλα δέκα χρόνια, να συμφωνήσουμε 40 τύποι περίεργοι. Το σχέδιο είναι άκρως αναπτυξιακό και στοχευμένο, ώστε να δώσει λύσεις στην τοπική αγορά, στην ανεργία, στο αισθητικό κομμάτι, στο περιβαλλοντικό κομμάτι, στην ανάπλαση» είπε ο κ. Τσίρμπας και τόνισε ότι ο σχεδιασμός θα μπει σε διαβούλευση και θα συμμετέχουν όλοι ακόμη και αυτοί που δεν ψήφισαν υπέρ.

 

ΠΑΤΣΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ)

«Η εκμίσθωση απεμπολεί τη διεκδίκηση και δεν μπορούσαμε να σας εξουσιοδοτήσουμε χωρίς να ξέρουμε τι κρύβεται από πίσω», είπε ο Νίκος Πατσούρας και τόνισε ότι ενημερώθηκαν μέσω του πρωθυπουργού και της τηλεόρασης ενώ είχε δεσμευθεί ο δήμαρχος ότι θα γίνει η διαβούλευση και η υπογραφή της σύμβασης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τέλος έκανε λόγο για δικαίωση που το καταψήφισαν καθώς από τη πλευρά της διοίκησης παρουσιάστηκε ένα σχέδιο επί χάρτου, χωρίς οικονομική μελέτη, κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο, χωρίς χρονοδιάγραμμα ζητώντας λευκές επιταγές.

 

ΣΤΙΓΚΑ ΜΑΡΙΑ (ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ)

«Μεγάλωσα με τη λογική έναν χώρο που τον θέλουμε τον διεκδικούμε»  είπε η Μαρία Στίγκα και τόνισε ότι το διαχρονικό αίτημα να παραχωρηθεί ο χώρος του ΟΣΕ στο νόμιμο κάτοχό του, που είναι ο δήμος και ο λαός των Αγίων Αναργύρων, είναι αυτονόητοκαι θα έπρεπε πρώτα να υπάρξει διεκδίκηση. Το σωστό είναι να γίνει διαβούλευση, τόνισε, ενημέρωση των εμπόρων και των συλλόγων. «Είμαι κάθετα αντίθετη σε αυτή τη μίσθωση και αν την είχα καταψηφίσει θα ήμουν απόλυτα υπερήφανη για αυτό» κατέληξε.

 

ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ)

«Καλώς κάναμε και το νοικιάσαμε και για αυτό υπερψήφισα» είπε ο Σταύρος Νικητόπουλος, που τόνισε ότι είναι καλύτερο να το έχει ο δήμος με ενοίκιο, παρά να παραμείνει στην κατάντια που βρίσκεται την παρούσα στιγμή ή να το πάρει ένας ιδιώτης. Τέλος επισήμανε ότι ψήφισαν υπέρ της ενοικίασης, της διαβούλευσης με τις παρατάξεις, τους φορείς και τους πολίτες. Μπορεί, όπως είπε μέχρι τώρα να μην έχουν γίνει,  αλλά δεν είναι στην σκέψη του δημάρχου να μη γίνει.

 

ΔΑΝΑΚΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ (ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)

«Παραχώρηση με μίσθωμα» χαρακτήρισε τη σύμβαση που υπογράφηκε ο Στέφανος Δανάκος και συμπλήρωσε πως πρόκειται για παραχώρηση με μίσθωμα από μία εταιρία όπως είναι ΓΑΙΑΟΣΕ της οποίας ανήκουν οι εγκαταστάσεις και οι γραμμές. Στη συνέχεια απάντησε στα ερωτήματα που έθεσαν οιδ δημοτικοί σύμβουλοι επισημαίνοντας ότι υπάρχουν επτά οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται εντός ρυμοτομικού σχεδίου, ότι το 40% της έκτασης βρίσκεται στο κέντρο του δήμου και μπορεί να έχει την οποιαδήποτε χρήση, υπάρχει ένα τμήμα που ανήκει στη γενική κατοικία και ένα ακόμη τμήμα που είναι αστικό πράσινο και με ειδικό πολεοδομικό σχέδιο μπορεί να αλλάξει χρήση.