Home Δυτική αθήνα Δ. ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ – ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ: ΕΛΛΙΠΗ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ COVID-19 ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Δ. ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ – ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ: ΕΛΛΙΠΗ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ COVID-19 ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Δ. ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ – ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ: ΕΛΛΙΠΗ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ COVID-19 ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

0
0

Ελλιπή μέτρα προστασίας κατά της covid-19 στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Αγίων Αναργύρων καταγγέλλει με επιστολή του το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου.

 

Συρροή κρουσμάτων covid-19 και τεράστια διασπορά μεταξύ των εργαζομένων στην υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Αγίων Αναργύρων καταγγέλλει με επιστολή του το Σωματείο Εργαζομένων προς τον δήμαρχο Σταύρο Τσίρμπα.

 

Συγκεκριμένα αναφέρουν για έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα μέσα σε 14 ημέρες που οφείλονται στην πλημμελή τήρηση των μέτρων προστασίας και την έλλειψη των στοιχειωδών μέτρων σε αποχωρητήρια ακόμη και νιπτήρες για την υγιεινή των χεριών.

Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι για αυτά υπήρξαν συνεχείς, έγγραφες και δια ζώσης παρεμβάσεις και καταγγελίες χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν παρθεί τα ανάλογα μέτρα.

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Κύριε Δήμαρχε,

Μετά την διάγνωση 6 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19, στην υπηρεσία καθαριότητας, μέσα σε διάστημα 14 ημερών,  επιβεβαιώνεται ότι στην εν λόγω υπηρεσία υπάρχει συρροή κρουσμάτων, με τεράστια διασπορά μεταξύ των εργαζομένων.

Ως Δ.Σ κατ΄ επανάληψη, είχαμε επισημάνει την αναγκαιότητα για σχολαστική τήρηση όλων των απαιτούμενων μέτρων προστασίας, ακριβώς διότι πρόκειται για έναν εργασιακό χώρο, με αυξημένους παράγοντες κινδύνου, στον οποίο απασχολείται καθημερινά  μεγάλος αριθμός εργαζομένων, συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία.

Παρά τις συνεχείς, έγγραφες και δια ζώσης  παρεμβάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου, όσο και τις καταγγελίες στο Δημοτικό Συμβούλιο, για την πλημμελή τήρηση των μέτρων προστασίας και την έλλειψη των στοιχειωδών μέτρων σε αποχωρητήρια ακόμη και νιπτήρες για την υγιεινή των χεριών, μέχρι και σήμερα ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, ελάχιστα μέτρα έχουν υιοθετηθεί.

 

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Τήρηση όλων των εξειδικευμένων μέτρων που προβλέπονται σε περίπτωση Συρροής Κρουσμάτων σε Δημόσια Υπηρεσία(πάνω από 3 κρούσματα σε διάστημα 14 ημερών), έτσι όπως αυτά προβλέπονται από το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, προκειμένου να γίνει εκτίμηση κινδύνου σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ως φορέα ιχνηλάτησης επαφών. Οι ως άνω φορείς είναι αυτοί που θα εκτιμήσουν ακόμη και την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της υπηρεσίας αν χρειαστεί, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.
  • Να πραγματοποιηθεί σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση όλων των επιφανειών, των γραφείων, των κοινόχρηστων χώρων και των οχημάτων από εξουσιοδοτημένο συνεργείο.
  • Να διενεργηθούν περιοδικά και επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους στην υπηρεσία Περιβάλλοντος και στα Τεχνικά Συνεργεία.
  • Να προχωρήσετε εδώ και τώρα στην πρόσληψη ιατρού εργασίας, όπου παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις του Δ.Σ, μέχρι σήμερα δεν έχει προσληφθεί. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι, εν καιρό πανδημίας, δεν έχετε προβεί στην πρόσληψη ιατρού εργασίας από τις 17 Δεκεμβρίου που έληξε η σύμβασή του και μάλιστα για έναν εργασιακό χώρο όπως ο δήμος, που απασχολεί πάνω από 500 εργαζόμενους.
  • Να γίνει εκπαίδευση στους εργαζόμενους για τον σωστό τρόπο χρήσης των Μέσων Ατομικής Προστασίας και την επιβεβλημένη αναγκαιότητα τήρησης από όλους των μέτρων πρόληψης.
  • Να εξασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση των εργαζομένων στους ήδη υπάρχοντες χώρους υγιεινής, οι οποίοι μέχρι σήμερα είναι κλειδωμένοι και οι εργαζόμενοι για τις σωματικές τους ανάγκες “επισκέπτονται” τα δέντρα στον περιβάλλοντα χώρο, οι οποίοι θα πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά και να εξασφαλίζεται καθαρό νερό, σαπούνι και χειροπετσέτες για την υγιεινή των χεριών.
  • Να χορηγούνται με επάρκεια όλα τα ειδικά μέτρα πρόληψης για τον COVID-19(μάσκες μιας χρήσης οι οποίες θα εφαρμόζονται διπλές, γάντια μιας χρήσης, απολυμαντικά, στολές ολόσωμες μιας χρήσης, όπου απαιτείται), καθώς και τα υπόλοιπα Μέσα Ατομικής Προστασίας, όπως αυτά προβλέπονται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

 

Απαιτούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας, έστω και καθυστερημένα τα αιτήματα του Σωματείου, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης και με ιδιαίτερη έμφαση εφόσον πρόκειται για εργαζόμενους που λόγω της φύσης της εργασίας τους πολλοί έχουν ήδη επιβαρυμένη υγεία, με νεοπλασίες, καρδιολογικά, αναπνευστικά νοσήματα και σακχαρώδη διαβήτη.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η Πρόεδρος
Καμαρινοπούλου Ελένη

Η Γ.Γραμματέας
Τζατζαράκη Ελένη