Home Δυτική αθήνα Δ. ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ: ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ 200 ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΩΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΟΥ 1944
Δ. ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ: ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ 200 ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΩΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΟΥ 1944

Δ. ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ: ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ 200 ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΩΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΟΥ 1944

0
0

Ο Δήμος Χαϊδαρίου τίμησε και φέτος τη Μνήμη των 200 Ακροναυπλιωτών κρατουμένων του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου που εκτελέσθηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο Καισαριανής.

 

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Μαϊου μπροστά στο ιστορικό κτίριο του Μπλοκ 15, με περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων λόγω των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού.

 

Παρευρέθησαν ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός, ο δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πολίτες σε Δράση» Θεόδωρος Σπηλιόπουλος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση» Κώστας Ασπρογέρακας, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Αλεξόπουλος εκπροσωπώντας τη δημοτική παράταξη «Χαϊδάρι Ψηλά» και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Μάνος Πετούσης.

Κατά την ομιλία του ο δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός αναφέρθηκε στη σπουδαία προσφορά της Ελληνικής  Εθνικής Αντίστασης 1941-44 στον αγώνα  των λαών για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Η προσφορά αυτή, όπως είπε ο δήμαρχος,  πρέπει να τιμηθεί με τη δημιουργία στο Μπλοκ 15 του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης. Ο μεγάλος αυτός στόχος του Δήμου Χαϊδαρίου πλησιάζει στην υλοποίησή του, παράλληλα  μάλιστα με την χάραξη ανεξάρτητης οδού εισόδου στο Μπλοκ 15 από κοντινό σημείο του δήμου.  Σύντομα το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στο κτίριο του Μπλοκ 15 θα δέχεται επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, διατηρώντας άσβεστη την Ιστορική Μνήμη και μεταλαμπαδεύοντας την στις επόμενες γενιές.

 

 

Σήμερα το πρωί, Κυριακή 9 Μαϊου, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου παρευρέθη και κατέθεσε στεφάνι στην αντίστοιχη εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για τους 200 εκτελεσθέντες αγωνιστές που διοργάνωσε ο Δήμος Καισαριανής στον χώρο της θυσίας τους, το Σκοπευτήριο Καισαριανής.

 

ΜΑΝΟΣ ΠΕΤΟΥΣΗΣ: ΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ

Σε ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook o αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μάνος Πετούσης ανέφερε για την εκδήλωση τιμής γράφοντας:

«Μπλοκ 15»! Απομόνωση βασανιστήρια.. Αίμα.. λίγο πριν την εκτέλεση… Μέρα μνήμης η σημερινή…

Δυστυχώς καμία φωτογραφία δεν μπορεί να αποτυπώσει τα συναισθήματα που νιώθεις όταν βρίσκεσαι σε αυτό το χώρο μαρτυρίου. Ο εσωτερικός χώρος μυρίζει ακόμα αίμα και ιδρώτα… και μια ενέργεια περίεργη… θαρρείς και θα ανοίξει το κελί και θα ξεπροβάλει κάποιος από μέσα κοιτώντας σε στα μάτια και ζητώντας σου να φύγει, να ελευθερωθεί.

Άλλες πόρτες ανοιχτές σαν κάποιος να το σκάσε… κρυφά… και εκεί να νιώθεις μια χαρά… πάει αυτός το σκάσε… γλίτωσε… πέταξε…

Τοίχοι γρατσουνισμένοι, λες και σκάβαν με τα νύχια να ανοίξουν τρύπες στα ντουβάρια να φύγουν… να σωθούν…

 

Διαβάζοντας  τα 200 ονόματα των μελλοθανάτων στο χώρο που ξέρεις ότι εκεί  βασανίστηκαν λίγο πριν εκτελεστούν αυτό που νιώθεις είναι φρίκη, μια απέραντη φρίκη… Γράμματα πάνω σε χαρτί γραμμένα… που πίσω τους κρύβουν από  μια ψυχή, μια καρδιά ένα πρόσωπο, έναν άνθρωπο με όνειρα με πίστη με αγάπη για τη ζωή. Στα αυτιά μου άκουγα ουρλιαχτά και κραυγές….και από την άλλη κλάματα και τις φωνές …

Και μετά σιωπή… μια απέραντη σιωπή…. από εκείνες τις εκκωφαντικές σιωπές… και μετά… ΤΕΛΟΣ.