Home Δυτική αθήνα ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

0
0


Ο ΕΣΔΝΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΧΩΡΟΥ ΔΙΑΧΙΕΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ

 

 

Με ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ (94/2020) στις 13 Μαρτίου εγκρίθηκε η μελέτη για κατασκευή χώρου για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών διαχείρισης των στερών αποβλήτων της Αττικής στον ΧΥΤΑ Φυλής, ξεκινώντας έτσι την Γ΄ Φάση επέκτασης του.

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση με τη μορφή του κατεπείγοντος προκειμένου να ληφθούν άμεσα ενέργειες για τη διασφάλιση χώρου διάθεσης αποβλήτων, ώστε να μη τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και το περιβάλλον και το υπερψήφισαν οι:

– Κόκκαλης Βασίλειος, Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Αντιπεριφερειάρχης Αττικής.

– Χιωτάκης Νικόλαος, Τακτικό μέλος Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ, Δ.Σ. Κηφισιάς.

– Σμέρος Ιωάννης, Τακτικό μέλος Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ, Περ. Σύμβουλος Αν. Αττικής

– Μπουρνούς Ευάγγελος, Τακτικό μέλος Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ, Δήμαρχος Ραφήνας

– Κοσμόπουλος Ελευθέριος, Τακτικό μέλος Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ, Περ. Σύμβουλος Δυτ. Αττικής

– Σοφρώνης Γεώργιος, Τακτικό μέλος Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ, Δ.Σ. Σαρωνικού

Η συγκεκριμένη απόφαση όπως ήταν φυσικό ξεσήκωσε νέο κύμα αντιδράσεων με τα μέλη του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, που πρόσκεινται στη Λαϊκή Συσπείρωση να κάνει λόγω κατασκευή νέας χωματερής με fast track διαδικασίες και στα μουλωχτά…
Για εγκληματικές επιλογές στη διαχείριση απορριμμάτων μέσω ενός κλειστού κυκλώματος πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων κάνει λόγο το Δυτικό Μέτωπο.


ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΕΔΣΝΑ

Με έγγραφη δήλωσή τους τα μέλη του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ της Λαϊκής Συσπείρωσης καταγγέλουν την απόφαση της ΕΕ:

«Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ στις 13 Μάρτη λήφθηκε απόφαση «εκτός ημερήσιας διάταξης» για «Κατασκευή χώρου για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής». Το έργο θα γίνει με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, με εκτιμώμενη αξία σύμβασης το ποσό των 5.335.000 ευρώ. Με απλά λόγια προχωράνε, «αποφασίζοντας και διατάσσοντας», σε νέα χωματερή στη Φυλή με απευθείας ανάθεση, εκτός των ορίων της υπάρχουσας Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) και σε θέση απολύτου προστασίας του Όρους Αιγάλεω, παραβιάζοντας κατάφωρα τη δική τους αντιλαϊκή νομοθεσία, ακόμη και το αντιλαϊκό Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων.

Σαν να μην έφταναν οι συνέπειες της επιδημίας του κορονοϊού για την υγεία, την ίδια τη ζωή και τα εργασιακά δικαιώματα του λαού μας, η περιφερειακή αρχή Πατούλη, με τις ευλογίες της κυβέρνησης της ΝΔ και τις πλάτες της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, προχωράει στα μουλωχτά, ως συνήθως, στην κατασκευή νέου ΧΥΤΑ στην υπερκορεσμένη περιοχή της Φυλής και μάλιστα με fast track διαδικασίες, υποδαυλίζοντας ακόμη περισσότερα την καρκινογόνα εστία της ευρύτερης περιοχής. Έτσι αντιλαμβάνονται την «πράσινη ανάπτυξη»…

Απαιτούμε εδώ και τώρα να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ.

Καλούμε το λαό της περιοχής και συνολικά της Αττικής σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση ενάντια στα εγκληματικά σχέδια κυβέρνησης και περιφέρειας.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ

Αυγερινού Αφροδίτη

Μπενετάτος Στέλιος

Σίμος Βαγγέλης

Σκολαρίκος Θοδωρής

Χαμαλίδης Θοδωρής»

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: ΝΕΟΣ ΧΥΤΑ ΣΤΗ ΦΥΛΗ, ΣΤΑ «ΜΟΥΛΩΧΤΑ» ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Το Δυτικό Μέτωπο κάνει λόγο για νέα πραξικοπηματική απόφαση που πάρθηκε σε περίοδο γενικής ανασφάλειας από ένα κλειστό κύκλωμα πολιτικών παραγόντων και οικονομικών συμφερόντων:

«Θα περίμενε κανείς, μέσα στο κλίμα των ημερών, να επικρατεί ένα πνεύμα βαθύτερης κατανόησης των προβλημάτων που σχετίζονται με την κατάσταση του περιβάλλοντος και με την υγεία πλατιών στρωμάτων του πληθυσμού. Και όμως, αυτό το πνεύμα -ούτε και σε αυτές τις συνθήκες- φαίνεται να αγγίζει τη διοίκηση της περιφέρειας  Αττικής και του ΕΔΣΝΑ, όταν οι επιλογές της έχουν να κάνουν με τις εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκων της Δυτικής Αθήνας – Αττικής. Το αντίθετο συμβαίνει: αξιοποιούν τη γενική ανασφάλεια, προκειμένου να υλοποιήσουν -όσο γίνεται πιο ανώδυνα γι’ αυτούς-  τις εγκληματικές επιλογές τους στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.

 

Είναι γνωστή η απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ για την προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή νέων ΧΥΤΑ στη Φυλή, απόφαση που έρχεται σε αντίθεση ακόμη και με τον υφιστάμενο σχεδιασμό. Απόφαση που πήρε η διοίκηση Δούρου -στο «παρά πέντε» της λήξης της θητείας της- και την οποία υποστήριξε και συνεχίζει με ιδιαίτερο ζήλο η νέα διοίκηση Πατούλη, χωρίς ποτέ να ζητηθεί η γνώμη των ενδιαφερομένων και χωρίς ποτέ να γίνει μια ολοκληρωμένη συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, ούτε καν στο ΔΣ του ΕΔΣΝΑ. Ένα κλειστό κύκλωμα πολιτικών παραγόντων και οικονομικών συμφερόντων παίζει με τη ζωή μας, διαιωνίζοντας τη λειτουργία της εγκατάστασης της Φυλής και του μοναδικού ΧΥΤΑ ολόκληρης της περιφέρειας.

 

Σα να μην έφτανε αυτή η απαράδεκτη επιλογή, έχουμε και μια νέα πραξικοπηματική απόφαση και μια νέα τεράστια δυσάρεστη εξέλιξη για όλους εμάς, στη Δυτική Αθήνα – Αττική: στη συνεδρίαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, στις 13/3/2020, διαπιστώνεται ότι ο διαγωνισμός καθυστερεί, ότι οι προσωρινές λύσεις – μπαλώματα με το πρώτο και το δεύτερο «πανωσήκωμα» εξαντλούνται και αποφασίζουν να φτιάξουν μια νέα χωματερή, με συνοπτικές διαδικασίες, προτού ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός που οι ίδιοι προκήρυξαν. Ο ωραιοποιημένος τρόπος με τον οποίο παρουσιάζουν την επιλογή τους είναι αυτός:

«Η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, εγκρίνει τη μελέτη και τους όρους πρόσκλησης για προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση προκήρυξης για το έργο με τίτλο «Κατασκευή χώρου για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής», με εκτιμώμενη αξία 5.335.000,00 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.» και «με την εκτέλεση του έργου αναμένεται να δημιουργηθεί λεκάνη που θα καλύψει τις ανάγκες του ΕΔΣΝΑ για πέντε (5) περίπου μήνες

 

Η μελέτη και οι όροι της πρόσκλησης παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό για τους «κοινούς θνητούς», επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι «κουμάντο» κάνουν τα εργολαβικά συμφέροντα, που λυμαίνονται όλες τις δραστηριότητες στην εγκατάσταση της Φυλής. Αυτήν την αλήθεια δεν μπορεί να την κρύψει, ούτε να την υποβαθμίσει η τεχνητή αξιοποίηση του φόβου για μια γενικευμένη περιβαλλοντική και υγειονομική κρίση. Κάνουν, επίσης, μεγάλο λάθος αν πιστεύουν ότι τα μέτρα αντιμετώπισης της επιδημίας του κορονοϊού μπορούν να μας οδηγήσουν στην αυτό-φίμωση ή να μας κάνουν να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες θα βρούμε τον τρόπο να αντισταθούμε. Το νέο «πραξικόπημα» δε θα περάσει!»