Home Δυτική αθήνα ΚΚΕ:  ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΟΥ ΟΣΕ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ
ΚΚΕ:  ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΟΥ ΟΣΕ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ

ΚΚΕ:  ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΟΥ ΟΣΕ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ

0
0

Υπό τη μορφή ερώτησης προς τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ ζητά την απόδοση των χώρων του ΟΣΕ χωρίς χρονικό περιορισμό στο Δήμο Αγίων Αναργύρων για τις ανάγκες του λαού της περιοχής

 

 

Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ όσον αφορά την παραχώρηση των χώρων του ΟΣΕ στο Δήμο Αγ. Αναργύρων – Καματερού. 

 

Σύμφωνα με τα όσο αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ  οι  χώροι θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του λαού της περιοχής και θα διαμορφωθούν ως χώροι πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση. Επίσης ζητούν από τον υπουργό να αποδοθεί χωρίς χρονικό περιορισμό η έκταση που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο από τη ΓΑΙΟΣΕ με τη σύμβαση που υπογράφηκε στις 5/3/2014.

 

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ο δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού είναι μια περιοχή με ελάχιστους ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου. Σύμφωνα και με τα στοιχεία που δίνουν οι υπηρεσίες του Δήμου μόλις το 3,7% της έκτασής του είναι ελεύθεροι χώροι και ανά κάτοικο αντιστοιχούν μόλις 2,47 τ.μ. πρασίνου. Οι κάτοικοι έχουν μεγάλη ανάγκη από ανάσες πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού.

Επιπλέον, ο Δήμος έχει τις προηγούμενες δεκαετίες υποβαθμιστεί από την τριχοτόμηση της περιοχής εξαιτίας της λειτουργίας των γραμμών του ΟΣΕ. Διαχρονικό αίτημα του λαού της περιοχής είναι να παραχωρηθούν οι χώροι του ΟΣΕ, που δεν χρησιμοποιούνται πλέον για τις ανάγκες λειτουργίας του και έχουν εγκαταλειφθεί, με σκοπό να διαμορφωθούν για τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής χωρίς κανένα τίμημα.

Αντί να συμβεί αυτό, οι κάτοικοι της περιοχής είδαν να υπογράφεται στις 27/2/2021 συμφωνία μεταξύ της δημοτικής αρχής και της ΓΑΙΟΣΕ για να δημιουργηθεί στους χώρους αυτούς «τεχνολογικό πάρκο» ή «εμπορικό πάρκο», όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στη μίσθωση.

Στις δηλώσεις του κατά την τελετή υπογραφής της σύμβασης ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη χρησιμοποίηση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Αυτό που έχει αποδειχτεί είναι ότι τέτοια «χρηματοδοτικά εργαλεία» δε συμβαδίζουν με τις ανάγκες του λαού της πόλης.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπογράφηκε, ο Δήμος θα καταβάλλει ετήσιο μίσθωμα 162.000 ευρώ για τη δήθεν «παραχώρηση» και για κάθε παρέμβαση στο χώρο θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της ΓΑΙΟΣΕ. Επιπλέον, στη σύμβαση αναφέρεται ότι «Ο Μισθωτής Δήμος δηλώνει ανεπιφύλακτα και παραιτείται από κάθε δικαίωμα ή αξίωση να χαρακτηριστούν ως κοινόχρηστοι χώροι και χώροι ιδιοκτησίας του Δήμου δυνάμει του άρ. 28 του ν. 1337/1983 και ότι οι τυχόν διαμορφωθέντες χώροι αυτοί σκοπούν και απορρέουν αποκλειστικά και μόνο από την παρούσα μίσθωση και τη μισθωτική χρήση που συμφωνείται και για όσο χρονικό διάστημα θα ισχύει η μισθωτική χρήση».

Την ίδια στιγμή που η ΓΑΙΟΣΕ δεν δεσμεύεται ούτε για την έκδοση βεβαίωσης στατικής επάρκειας των κτιρίων που υπάρχουν στο χώρο, στη σύμβαση αναγνωρίζονται μόνο δεσμεύσεις για το Δήμο, που αναλαμβάνει όλα τα έξοδα, πέρα από τις κατασκευές. Ακόμα, εξαιρείται από τη μίσθωση μη προσδιορισμένη έκταση, για την οποία προβλέπεται ειδική συμφωνία με τον ΟΣΕ.

Στην πράξη αυτό που συμβαίνει είναι ότι υλοποιούνται τα επενδυτικά σχέδια που αποτυπώνονταν στη «Μελέτη βιωσιμότητας του Σ.Σ. Αγίων Αναργύρων» της ΓΑΙΟΣΕ για τους προαναφερόμενους χώρους, μελέτη που είχε έρθει στη δημοσιότητα ύστερα από ερώτηση  βουλευτών του ΚΚΕ.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει ώστε:

  • Να αποδοθούν οι χώροι του ΟΣΕ στους Αγίους Αναργύρους για τις ανάγκες του λαού της περιοχής. Να διαμορφωθούν ως χώροι πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση.
  • Να αποδοθεί χωρίς χρονικό περιορισμό η έκταση που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο από τη ΓΑΙΟΣΕ με τη σύμβαση που υπογράφηκε στις 5/3/2014.

Οι Βουλευτές

Κουτσούμπας Δημήτρης

Γκιόκας Γιάννης

Κανέλλη Λιάνα

Κατσώτης Χρήστος

Μανωλάκου Διαμάντω

Παφίλης Θανάσης