Home Πετρούπολη ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Η ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Η ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Η ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

0
0

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΔΟΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΜΕΓΙΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Το κλείσιμο των σχολείων είναι ένα αναγκαίο προληπτικό μέτρο για να προφυλαχθεί η υγεία των μαθητών. Αν και το μέτρο φαίνεται να επεκτάθηκε μετά από παρέμβαση της υπουργού Παιδείας και στη λειτουργία των Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης αλλά και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών δεν αρκούν για να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία και να βγούμε από αυτήν την πρωτόγνωρη περιπέτεια.

Αυτό φαίνεται άλλωστε από την έκδηλη αγωνία των ειδικών, των υπευθύνων που με αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο επισημάνουν διαρκώς τρία πράγματα. Τήρηση των ατομικών κανόνων υγιεινής, των μέτρων προφύλαξης και περιορισμός των μετακινήσεων.

ΣΤ. ΒΛΑΧΟΣ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ

Ο Στέφανος Βλάχος εκτός από Δήμαρχος Πετρούπολης, πρωτίστως είναι γιατρός καρδιολόγος και η άποψή του είναι μείζονος σημασίας. Με ανάρτησή του στο προσωπικό λογαριασμό στο facebook στέκεται στο σύστημα υγείας της χώρας που πρέπει να ανταποκριθεί στις ανάγκες που θα παραστούν και να μην καταρρεύσει:

«Κάποιοι… ανέμελοι συμπατριώτες δεν έχουν καταλάβει ότι αυτή τη στιγμή στην Ιταλία οι Γιατροί αποφασίζουν ποιόν θα βάλουν στον αναπνευστήρα και ποιόν θα καταδικάσουν γιατί πλέον το σύστημα έχει φτάσει σε σημείο κατάρρευσης. Υπάρχουν κρεβάτια με ασθενείς σε αυλές νοσοκομείων μέσα στο κρύο!! Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι πρέπει ως λαός να δείξουμε αυτοπειθαρχία, σύνεση, και αυστηρότητα με τον εαυτό μας αλλά και με τους άλλους για να μην βρεθούμε στην κατάσταση της Ιταλίας. Από εμάς εξαρτάται πλέον αν θα τηρηθούν οι κανόνες για να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία. Πρέπει να περάσουμε το επόμενο εικοσαήμερο τηρώντας όλα όσα υποδεικνύονται από τους επιστήμονες.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΚΑΒΑΣ: ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας Νίκος Κακαβάς είναι και αυτός γιατρός και το μήνυμά του στο facebook είναι πραγματικό καμπανάκι για τους γονείς: «Δεν φτάνει το κλείσιμο των σχολείων. Πρέπει οι γονείς να κλείσουμε τα παιδιά μας στο σπίτι όσο γίνεται περισσότερο».

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΓΚΟΥΓΙΑΝΝΟΣ: ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΑΛΩΤΟΥΣ

Ο Φίλιππος Γκουγιάνος είναι ένας από τους παιδίατρους της πόλης μας. Οι συμβουλές του πρέπει να αποτελέσουν, ας μου επιτραπεί η έκφραση, ευαγγέλιο για τους γονείς:

«Παράκληση να σεβαστούμε την κατάσταση και όχι να σπείρουμε πανικό. Το κράτος παίρνει τα αναγκαία μέτρα. Εμείς έχουμε την ατομική ευθύνη να σεβαστούμε τους ποιο ευάλωτους συνανθρώπους μας και να προφυλαχθούμε για μην διασπείρουμε τον ιό. Για τους υγιής θα ‘ναι μια απλή ίωση, για τους ευάλωτους μια βαριά και ίσως θανατηφόρα κατάληξη. Φοράμε μάσκα αν είμαστε άρρωστοι για να μην μεταδίδουμε τον ιό στους υπόλοιπους, μόνο οι άρρωστοι φορούν μάσκα. Δεν επισκεπτόμαστε ηλικιωμένους ανθρώπους, καλύτερα να παραμείνουμε και να περάσει αυτή η ίωση γρήγορα και χωρίς να βλάψουμε άλλους ανθρώπους. Πλύσιμο συχνά των χεριών μας, δεν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε παρά μόνο στον εσωτερικό του αγκώνα μας, δεν πιάνουμε με βρόμικα χέρια το πρόσωπό μας. Το σύστημα υγείας δεν πρέπει να καταρρεύσει γιατί θα χάσουμε την μπάλα και φυσικά συνανθρώπους αβοήθητους. Και αυτό είναι το ζητούμενο. Αυτή είναι όλη η προσπάθεια που γίνεται. Να κρατηθεί το σύστημα υγείας όρθιο! Είναι η ώρα να δείξουμε υπευθυνότητα, όχι επιπολαιότητες και μόνο έτσι θα περάσει αυτή η επιδημία εύκολα. Ο καιρός είναι σύμμαχός μας.

 

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΑΛΙΚΑΡΗ: Η ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ

Η Βικτώρια Αλικάρη, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο τμήμα Νοσηλευτικής, πρ. νοσηλεύτρια λοιμώξεων στο ΓΝΑ Γεννηματάς με μεταπτυχιακό τίτλο στην πρόληψη λοιμώξεων, με ανάρτησή της facebook κάνει λόγο για τη σωστή εφαρμογή του αλκοολούχου αντισηπτικού που διαρκεί 20’’-30’’ αλλά και το σωστό πλύσιμο χεριών για 40’’- 60’’, παραθέτοντας δύο αφίσες του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και ένα βίντεο που δείχνει πόσο εύκολα μεταδίδονται τα μικρόβια όταν δεν παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα.

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό βρισκόμαστε στην αρχή ενός μακρύ δρόμου με πολλές παγίδες, που όλοι οφείλουμε να τις ξεπεράσουμε αλλά και να βοηθήσουμε τους δίπλα μας να τις δουν και να τις περάσουν κι αυτοί.  Μαζί με το κλείσιμο των σχολείων, των φροντιστηρίων και τον ΚΞΓ, πρέπει να γίνουν παράλληλα και άλλες ενέργειες που θα αποσκοπούν στην προστασία της δημόσιας υγείας. Η διακοπή προπονήσεων στις ακαδημίες των ομάδων όλων των αθλημάτων, η διακοπή μαθημάτων χορού ή μουσικής σε πολιτιστικούς συλλόγους και ιδιωτικές σχολές, το κλείσιμο γυμναστηρίων είναι μερικά από τα μέτρα που οφείλει να πάρει η πολιτεία αλλά και ιδιώτες από μόνοι τους. Είναι σίγουρο πως αυτό θα έχει οικονομικό αντίκτυπο σε πολλούς, αλλά είναι προτιμότερο να γίνει μία κοινή προσπάθεια από όλους που θα μας καταστήσει υπεύθυνους πρώτα στα παιδιά μας και μετά στην κοινωνία. Στο πλαίσιο των παραπάνω χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Συλλόγου Κρητών Πετρούπολης που αναστέλλει όλα τα μαθήματα χορών και μουσικών οργάνων.