Home Χωρίς κατηγορία ΜΑΖΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ [VIDEO]
ΜΑΖΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ [VIDEO]

ΜΑΖΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ [VIDEO]

0
0

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΜΟΥΣΑΜΑ

 

Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Πετρούπολης αποφάσισε την μαζική κινητοποίηση κατά του ΧΥΤΑ Φυλής στις 26/9 στην πλατεία Ηρώ στις 7:00 μ.μ.

Ακόμη με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ απαιτούν την ανάκληση της απόφασης της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΣΔΝΑ, την εξάντληση όλων των ένδικών μέσων για τον αποχαρακτηρισμό του Λατομείου Μουσαμά με τη διαχείριση απορριμμάτων και την ανατροπή της απόφασης του Περιφερειακού Σχεδιασμού για την Αττική του 2003.

Ακόμη αποφασίστηκε ο δήμος να βρίσκεται σε αγωνιστική εγρήγορση και σε συνεργασία με φορείς της πόλης να επιχειρηθεί η ενημέρωση και η ενεργοποίηση με στοχευμένες κινήσεις του πληθυσμού ώστε να ανατραπούν τα σχέδια της Περιφέρειας και της κυβέρνησης για Γ΄φάση επέκτασης της Χωματερής Φυλής.

 

 

Μία από τις δυναμικότερες συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου Πετρούπολης τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 23/9 με την παρουσία πολλών φορέων και πολιτών που μαζί με όλες τις δημοτικές παρατάξεις είπαν ΟΧΙ στα σχέδια επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής και τη χρήση του Λατομείου Μουσαμά για τη διαχείριση σκουπιδιών.

Ψηφίσματα παρέδωσαν στο προεδρείο το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Πετρούπολης, η Ένωση Γονέων Πετρούπολης, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πετρούπολης , η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Αττικής με τα οποία καταδικάζουν τα σχέδια της Περιφέρειας και του ΕΣΔΝΑ για  την επέκταση της Χωματερής της Φυλής.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος της πόλης Στέφανος Βλάχος ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει στη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά του ΕΣΔΝΑ, όπως είχε γίνει πριν το 2010 και επέστρεψαν στο δήμο 800.000 ευρώ, για την αυθαίρετη και πραξικοπηματική ενέργειά του να αυξήσει τα αντισταθμιστικά τέλη σε βάρος των δήμων. Επίσης θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για την λειτουργία της χωματερής.  Όπως δήλωσε ο κ. Βλάχος: Μετά από τόσα χρόνια συζητάμε το ίδιο πράγμα ότι η χωματερή θα κλείσει, θα φύγει, αλλά δεν έχει έγινε τίποτα και η χωματερή γιγαντώθηκε και έγινε η μεγαλύτερη της Ευρώπης και πλέον εγκυμονεί κινδύνους ακόμη και για φυσικές καταστροφές. Συμπλήρωσε ότι η χωματερή είναι αποτέλεσμα  ταξικών πολιτικών που επιβλήθηκαν σε βάρος της Δυτικής Αθήνας. Υποστήριξε ότι έχουν χωρίσει την Αθήνα σε ένα ιδιότυπο απαρτχάιντ Τελειώνοντας την εισήγησή του ο δήμαρχος τόνισε ότι ο κόσμος της Πετρούπολης είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος  στο θέμα της χωματερής με αγώνες στο παρελθόν με όλες τις διοικήσεις να έχουν αγωνιστική τάση και η ιστορία αυτή σήμερα αποτελεί μονόδρομο και πρέπει να ο λαός να ξεσηκωθεί και πάλι και να διατρανώσει ότι πρέπει να φύγει η Φυλή.

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

Στην πρώτη παρέμβαση από τους φορείς το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Δημήτρης Κοντός ο οποίος διάβασε ψήφισμα που κατάθεσε στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

Την ύπαρξη της χωματερής στη Φυλή  τη γνωρίζουμε. Την  αισθανόμαστε να λειτουργεί σε μικρή απόσταση από την Πετρούπολη εδώ και 51 χρόνια. Για χρόνια κάτοικοι και Δημοτικές αρχές της πόλης, ζητάμε να κλείσει η χωματερή.

 Δηλώνουμε πως η υπεράσπιση της ζωής μας και της υγείας των παιδιών μας, για εμάς έχουν  μεγαλύτερη αξία από τα κέρδη των εργολάβων που δεκαετίες πλουτίζουν σε βάρος των κατοίκων των περιοχών μας, με την συμφωνία των κυβερνώντων.

Τώρα αποφασίζουν με την στήριξη της προηγούμενης  και της σημερινής περιφερειακής αρχής και με κυβερνητική επιλογή, την επέκταση της χωματερής στη Φυλή -Γ φάση, την δημιουργία εργοστασίου καύσης απορριμμάτων και την επέκταση της στο λατομείο Μουσαμά, 500 μέτρα από την Πετρούπολη !

Η υπομονή μας εξαντλήθηκε.

ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΟΠ

Ο Γιώργος Κασαμπαλάκος από την «Επιτροπή Πολιτών Χωματερή Στοπ» υποστήριξε ότι η διαχείριση των σκουπιδιών είναι μια πηγή πλούτου, όπου μέσα από την κομποστοποίηση ή από την διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι για την παιδεία ή την υγεία προς όφελος των πολιτών.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ενάντια στο έγκλημα της Χωματερής της Φυλής  τάσσονται και ο σύλλογος των Δημοκρατικών Γυναικών της Πετρούπολης και ζητούν το άμεσο κλείσιμο της, τονίζοντας ότι το ποσοαστό αυξήσεων των καρκινοπαθήσεων στην Συτική Αθήνα είναι το τριπλάσιο από όλη την Αττική.

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

Ο Παναγιώτης Σαμοθρακίτης από την Ανυποτάκτη Πετρούπολη υποστήριξε πως η επέκταση της Χωματερής και το συνολικό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων ήταν ένα δώρο της κ. Δούρου μία μέρα πριν τη λήξη της θητεία της στην επόμενη διοίκηση της Περιφέρειας και κάλεσε τον κόσμο της Πετρούπολης κινητοποιηθεί μαζικά απέναντι στην επέκταση της Χωματερής και στη χρήση του λατομείου Μουσαμά

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Ο πρώην δήμαρχος Βαγγέλης Σίμος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης έκανε λόγο για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που λυμαίνονται αυτό το χώρο και πλουτίζουν από τη διαχείριση των απορριμμάτων.  Δήλωσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει πάρει ομόφωνες αποφάσεις κατά της επέκτασης της χωματερής με πολλές κινητοποιήσεις. Ο πρώην δήμαρχος επισήμανε πως δεν μπορεί να υπάρχει ενωτικός αγώνας γιατί όσοι κυβέρνησαν έχουν ευθύνες και γιατί οι επιλογές τους είχαν ταξικά κίνητρα.

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΨΗΛΑ

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας Θανάσης Σκαλιστήρας και επικεφαλής της «Πετρούπολη Ψηλά» τόνισε ότι από το 2003 υπάρχει νόμος που ορίζει ΧΥΤΥ το λατομείο Μουσαμά. Υποστήριξε ότι η απόφαση που πήρε η κ. Δούρου ήταν η εύκολη λύση καθώς δεν έγινε τίποτα το προηγούμενο διάστημα για οριστική λύση στη διαχείριση των σκουπιδιών. Οι προτάσεις της παράταξης Πετρούπολη Ψηλά είναι να περάσει η διαχείριση στους δήμους να ξεκινήσει η ανακύκλωση,  η διαλογή στην πηγή για να υπάρχει διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων από τα οργανικά υλικά.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Ο Δημήτρης Ταλιούρας επικεφαλής της ΔΑΚ στην ομιλία του υποστήριξε ότι οι πολίτες της Πετρούπολης γνωρίζουν καλά το θέμα της Χωματερής και της διαχείρισης των απορριμμάτων. Είναι ένα θέμα που ταλανίζει την χώρα από την Μεταπολίτευση και μετά. Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων αντιστοιχούν στο 1/3 των πλεονασμάτων που μας ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποστήριξε ότι αν και είναι δύσκολο να επηρεάσουν τις αποφάσεις που έχουν παρθεί για τη Φυλή, όλοι πρέπει να είναι παρόντες στον αγώνα για το κλείσιμο της χωματερής, ενώ αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι ενημέρωση στους πολίτες για την ανακύκλωση και τη διαχείριση στην πηγή ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που παράγεται.

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΜΑΖΙ

Ο Θοδωρής Λάππας, επικεφαλής της «Πετρούπολη Μαζί» τόνισε ότι νιώθει ικανοποίηση για τη δυναμική εικόνα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σημείωσε ότι όλα τα ψηφίσματα και οι προτάσεις συγκλίνουν στο ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η επέκταση ή δημιουργία νέου κυττάρου της χωματερής και πως είναι η ώρα η Δυτική Αθήνα να αντιδράσει όπως αντέδρασε η Ανατολική Αττική κλείνοντας το δρόμο προς κάθε μορφή λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής είτε με πολιτικό, με δικαστικό ή κινηματικό αγώνα. Τέλος είπε πως όλοι μαζί πρέπει  να οδηγηθούν σε έναν υπέρ πάντων αγώνα κατά της χρήσης του λατομείου Μουσαμά.

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Ο Μανώλης Μπουσούνης, επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών  υποστήριξε ότι οδηγηθήκαμε στη σημερνή κατάσταση λόγω της καθυστέρησης στην εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού  σε επίπεδο Αττικής.   Υποστήριξε ότι για την ύπαρξη της Χωματερής στη Φυλή το ισοζύγιο δεν είναι τα απορρίμματα που παράγονται στην περιοχή αλλά το χαμηλό βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της περιοχής. Πρότεινε να απαιτήσει ο δήμος το νομοθετικό αποχαρακτηρισμό του λατομείου Μουσαμά με οτιδήποτε συνάδει με διαχείριση απορριμμάτων, άμεση χωροθέτηση με πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια, να ακυρωθεί η απόφαση του ΕΣΔΝΑ.

ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

Ο Μάνος Συλλιγνάκης, επικεφαλής της Νέας Αρχής τόνισε είναι υπέρ της άρσης της απόφασης του ΕΣΔΝΑ, αλλά και του αποχαρακτηρισμού  του λατομείου Μουσαμά με τη διαχείριση απορριμμάτων. Είπε επίσης ότι θα είναι παρών σε όλες τις διαδικασίες με τους φορείς για να υλοποιηθούν.

 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Ο Νίκος Σακούτης, επικεφαλής της ΡΑΚ τόνισε ότι το θέμα είναι βαριά πολιτικό με ταξικό περιεχόμενο. Παρουσίασε λεπτομερώς το χρονικό της απόφασης του ΕΣΔΝΑ υποστηρίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα έγινε καταπάτηση κάθε δημοκρατικής διαδικασίας, λέγοντας ότι μέσα σε μία ημέρα ο ΕΔΣΝΑ ψήφισε υπέρ της επέκτασης της Φυλής, ενώ την ίδια ημέρα πήραν απόφαση για να κάνουν νέο πανοσήκωμα ώστε να πάρουν παράταση 6 μηνών στη λειτουργία της χωματερής της Φυλής και μάλιστα όλα αυτά με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ζήτησε να καταργηθούν τα αντισταθμιστικά, να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής, να καταργηθεί κάθε ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα σχετική με τα απορρίμματα και να προωθηθεί η εναλλακτική δημόσια διαχείριση τους που θα αποτελέσει και οριστική λύση στο πρόβλημα.